2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 置頂個篇弓遊心得作者請入黎
返回列表 發新帖 回覆
go

置頂個篇弓遊心得作者請入黎 [複製鏈接]

你好,牛爸爸
我好誠懇咁求你刪左篇文或重新寫過,雖然我知寫咁多字係辛苦.
理由係你篇弓遊教學,太過自我中心,只係以弓遊作出發點.
完全無同其他職業配合,無提及目標選擇過濾.
新手至中手睇完係會提升個人技術,但係大多會減低對戰線貢獻(蓋傷,目標錯誤/重複).

你出教學都係想玩家國戰能夠進步,如果係咁我好建議你更正篇教學.

有唔滿意既可以睇一睇呢篇,弓遊最基本,睇完希望你更正你篇教學.
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=07778&snA=23430&tnum=18&subbsn=6

再唔滿意 我可以寫一篇弓遊教學比你決定更正與否
弓遊對國戰發揮最主要效益,簡單講就係我方近戰保護器/增幅器.

黃國 草蕥素子

你汁到人頭d人吹得你脹咩....

佢次次都過10人頭架@_@
好勁

原帖由 INFINITY 於 2009-5-5 06:32 PM 發表
你汁到人頭d人吹得你脹咩....

你黎紫國啊凸你

原帖由 均哥 於 2009-5-5 07:34 PM 發表
佢次次都過10人頭架@_@
好勁

如果只係同近距職鬥汁雞快手,我覺得對整體性不但冇幫助,簡直浪費戰力
不過,從人傷角度睇,我覺得牛爸爸的確頗神,但還是支持樓主...

原帖由 巴托 於 2009-5-5 06:48 AM 發表
你好,牛爸爸
我好誠懇咁求你刪左篇文或重新寫過,雖然我知寫咁多字係辛苦.
理由係你篇弓遊教學,太過自我中心,只係以弓遊作出發點.
完全無同其他職業配合,無提及目標選擇過濾.
新手至中手睇完係會提升個人技術,但係 ...

算啦,回一回你好了
果2篇文都幾個月前寫ga lu,自觀嗎?那當然啦,你我個人的心得,咁當然係由我的觀點出發啦
知道點解我要寫嗎?
係好多人在game入面不停叫我教佢地玩弓手,我唔想次次係game度答完又答,所以先寫比佢地看的
你唔鍾意看,大可以唔看,我寫出來為一大部人,但唔想比你一個人要求我去改,ok?

好,到你講果篇文我有看過,宗得好好,佢有道理,但唔代表我錯麻,岩嗎?
國戰配合麻........佢講的野如果真係有經驗的弓手都會知道晒(1千場以上純弓遊的先同我講有經驗)
但可以做到佢講咁完美嗎?得的.......但我相信如果我跟住佢咁做,我在戰場上的貢獻會比而家大大減低好多,除非做到佢講的咁完美就另計

佢的文章絕對岩唔夠經驗的弓遊看,唔錯的
至於我嗎?你有看過我在場上點打嗎??
除左人傷,人頭........我敢講港服來講數1數2,唔信我得閒落場打比你看下,雖然而家我已經好少玩,但應該都仲keep到下的
另外,唔好以為我唔打塔,唔守塔,唔指揮
我試過一場人傷18xxx(第2),人頭1x(第2),塔傷3xxxx(都係第2),冇出召
樓主,不如你反對人地的意見之前試下看下你有咩可以做得比人地好先再講唔遲
你有冇同我組過?看過我打?
有d野麻....寫到好完美咁,冇意思ga.......看完都冇人做到,我寫的可能簡單d掛,易做d的就係提升個人技術,到某個程度之後要自己去領會啦,再看多十萬篇教學都冇意思,明嗎?

仲有(講)永遠天下無敵,(做)唔係人人做到
我得,你又得嗎?

我承認我的2篇野可能文筆唔夠好掛........所以想學的,我成日都叫佢地入場跟實我來打就好,講冇用ga,d文章打得幾好,再看得幾深入都冇用ga,ok???

殺傷高俾人話屈傷
殺人數高俾人話汁怪
我就認為:
如果就牛爸爸既戰場定位泥講,佢既教學係冇錯....
因為佢係前線型
但係有另一類弓既存在
就係副線型
佢地殺傷低人頭小,自然俾人覺得冇咩野凸出 自然小人去做呢種定位
定位唔同既弓..自然有唔同既教學..
樓主你想既大可以自己打另一篇出泥...
不過..咁武斷話人地既文章冇用..有點兒什麼似的....

原帖由 samsam113 於 2009-5-7 12:14 AM 發表
算啦,回一回你好了
果2篇文都幾個月前寫ga lu,自觀嗎?那當然啦,你我個人的心得,咁當然係由我的觀點出發啦
知道點解我要寫嗎?
係好多人在game入面不停叫我教佢地玩弓手,我唔想次次係game度答完又答,所以先寫比佢地看的
你唔鍾意看,大可以唔看,我寫出來為一大部人,但唔想比你一個人要求我去改,ok?
我無唔鍾意睇,但係我為整體國戰質素先同你講,置頂即是表示係弓遊既範本,好多弓遊新手中手都會睇,照做.
宏觀黎睇,10個弓遊有8個咁打,戰力浪費會極之嚴重(與近戰目標重覆),我方近戰保護減低.
我軍戰士戰力發揮大減,總體戰力唔會發揮得好.
所以建設你唔更改,刪除,都最少取消置頂.以範本而言,你原文既觀念絕對唔合適.

好,到你講果篇文我有看過,宗得好好,佢有道理,但唔代表我錯麻,岩嗎?
老實講,唔岩聽講句,弓遊觀念上好明顯你係錯...
國戰配合麻........佢講的野如果真係有經驗的弓手都會知道晒(1千場以上純弓遊的先同我講有經驗)
但可以做到佢講咁完美嗎?
得的.......但我相信如果我跟住佢咁做,我在戰場上的貢獻會比而家大大減低好多,除非做到佢講的咁完美就另計
我寫到目標好明確,我都係想總體國戰質素更好.
唔好胡亂為左自己利益聲名,引起無意義既爭議,
最後只係你自己沒趣.

佢的文章絕對岩唔夠經驗的弓遊看,唔錯的
至於我嗎?你有看過我在場上點打嗎??
除左人傷,人頭........我敢講港服來講數1數2,唔信我得閒落場打比你看下,雖然而家我已經好少玩,但應該都仲keep到下的

另外,唔好以為我唔打塔,唔守塔,唔指揮

我試過一場人傷18xxx(第2),人頭1x(第2),塔傷3xxxx(都係第2),冇出召

樓主,不如你反對人地的意見之前試下看下你有咩可以做得比人地好先再講唔遲

哦,好似你咁拎戰績出黎有意思咩,仲要無講咩情況下有咁既分.
對唔住,你呢句有點過份,我本來唔想反駁,你唔需要解答我..
你有冇同我組過?看過我打?
我同你組過,我有藍國分身 以前同你同團 有你msn
有d野麻....寫到好完美咁,冇意思ga.......看完都冇人做到,我寫的可能簡單d掛,易做d的就係提升個人技術,到某個程度之後要自己去領會啦,再看多十萬篇教學都冇意思,明嗎?
呢句都係只顧自己利益而辯釋..
請唔好唔會我有針對你的不是..
請集中考慮,你篇是否真正適合作為置頂的範本吧.
唔好總係假設對方有反對,就係錯誤無能或誤解你吧.
仲有(講)永遠天下無敵,(做)唔係人人做到
我得,你又得嗎?

我承認我的2篇野可能文筆唔夠好掛........所以想學的,我成日都叫佢地入場跟實我來打就好,講冇用ga,d文章打得幾好,再看得幾深入都冇用ga,ok???
無人話你文筆唔好,我見過你打,同過你打,打呢篇都唔係為自己.
個人建議你唔好
只顧自己利益,再重新諗一次
你唔更改,刪除,都最少取消置頂..thx

第一,置頂唔係出自我的要求
而家板主做的
至於點解要置頂,我唔知,你可以問板主或要求佢唔好置頂,但我相信我的文如果冇一定的價值,板主唔會置頂的
第二,我寫的你真係做到反而會浪費戰力嗎? 我自己唔評價啦, 一場10個弓手,有8個牛爸爸係度,我想總比8個附助形的弓手係度會好好多,當然附助型都有一定的的價值,只係功能唔一樣
上面有位朋友幫我答左,我教的係可以令一個弓手在場上可以盡量發揮同戰士/法師一樣的攻擊輸出
第三, 我文中教的係個人技術提升,但我亦冇反對同隊友配合,只係我文入面集中提到的係個人技術方面

你唔明,唔緊要,我打個比喻比你,看清楚,看完唔好再回帖啦,冇咩意義GA咋

C.朗拿度出左本書教人地控球,盤球,插花等等的個人技巧,好多人買來看來練習,原因佢地想提升個人技術,但係看完呢本書之後會令佢地同隊友配合差左嗎?冇衝突的,2樣野來的,當成隊都練到好像C朗拿度一樣的時候,場波會輸嗎? 我唔敢答,但最少成隊個技術去到果度,隊波唔會太差,而你就十分奇怪地在朗拿度新書賣果日沖入書店,周圍同人講,唔好看呀,垃圾書來GA,學咩個人技術姐,學多D傳波或者同隊友撞牆啦,你個CONCEPT冇錯GA,合作同樣重要,但你又憑咩話人地本書冇用,唔岩學踢波的人看呢???

明晒未呀???仲唔明的,我都冇辦法..........你自己打篇出來叫板主幫你置頂啦@@

巴哈那篇文呢..
有一點意見..就是關於弓對遊時放火箭
火箭呢..飛很慢..剛到你頭頂時起跳,避開機會極大 (角色會有燃燒狀態一會,但沒傷害)
要打的話.用空襲吧..只要中了2-3下,你附近的雙手就會.....

回主題,
樓主..每個弓手定位不同
有的喜歡人頭
有的全力衝傷害
只要不吃技..亂來
對戰場已經有貢獻了
傷害>人頭, 有心等最後一刻只發一箭就撿人頭,那是沒意義的。
反正你不殺,也有他人會殺,只是你殺快1-2秒而已

牛爸爸只不過分享他個人打法
讓新手參考
日復一日,新手長大後就會找出自己一套的打法.
如果樓主有更好的教學,不如貼出來和大家分享

我睇完三篇文之後
我認為牛爸爸同巴哈篇文冇咩沖突
牛爸爸果篇係講緊個人技術(可以話係點樣高傷同人頭)
巴哈既係點樣幫到隊友
兩樣有沖突咩!?
而且沖傷會減低對戰線貢獻??
我認為一堆係咁食藍既沖傷弓遊仲有用
當d法c被人係咁磨血
好自然要走後d等回血
當戰士少左法c幫就自然被對面有法c幫既戰士sm
咁既話唔係幫到堆動戰線??
而且想高傷既話唔打法c唔通打戰士??
當你沖傷既時候..其實就已經係幫緊人
唔通你要睇住d法c用唔用技先cut技??
記住個場唔只得一個弓遊

樓主  牛爸爸係分享自已的心得嘛
衝傷 殺人 都是很多人的喜好
教人衝傷汁尾刀我覺得真係無咩問題
至於戰場上幫隊長 係個人的問題
有d人好衰  掛住衝傷唔救人
但係eD野唔關睇左牛爸爸篇野事囉
都係個句  個人問題

十週年勳章(賀詞)

牛爸自己個人心得你理得人咩-__-
置頂係板主做加,,,!

爸爸 C.朗 果個比喻好正  lol
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-8 02:58 AM , Processed in 0.060854 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存