2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 蓋布蘭德帝國 紫國人少? 還是部隊多?
go

紫國人少? 還是部隊多? [複製鏈接]

本人合併重組計劃都談了6個月多,
身體力行。
由小鳥會到紫城叛軍,
得不到紫國各部隊的支持,反而得到別國的支持,
回想起:感覺十分有趣。

常聽人說,紫國人少,
紫國是人少?還是部隊多?

是紫國人不知道部隊多,不集中的好處?還是各家只掃門前雪?
要令國家強大,雖然不一定基於部隊統一。

言而,各公會真的有緊密合作?
捨棄自己公會名字,換來部隊的強大,是合併一直的目標。
要達到日服的紫國,港服紫國談可容易。

說是困難,根本就是...沒可能。不是嗎?

捨棄名字...不怎麼可能...
每個團名背後都有一些理念,一些堅持
若輕易放棄名字,就不能團結一致,不能持久下去
同樣地,如果隨便改新名,起新團
理念,意見不同的一堆人
又能維持多久?風一吹就倒了

原帖由 新的一天 於 2009-5-14 05:01 PM 發表
捨棄名字...不怎麼可能...
每個團名背後都有一些理念,一些堅持
若輕易放棄名字,就不能團結一致,不能持久下去
同樣地,如果隨便改新名,起新團
理念,意見不同的一堆人
又能維持多久?風一吹就倒了

理念,意見不能統一,
就是分歧:
意思上分歧、小圈子、各自為政,
正正是紫國一直不能進一步強下的主要因素。

回看中國歷史,由春秋戰國到五胡十六國,
過去中國不能統一的原要因素,究竟是什麼?

公會各自的名字與紫國部隊統一的遠見,
就是阻礙紫國未來部隊成長的主要因素。

原帖由 louissham 於 2009-5-14 05:13 PM 發表

理念,意見不能統一,
就是分歧:

公會 ...

路過問一下
小鳥要轉會是嗎... ._.?

原帖由 三爪痕 於 2009-5-14 05:15 PM 發表

路過問一下
小鳥要轉會是嗎... ._.?

我累了...
我想放棄fez,但還有好幾個伙伴掉不下。

在紫國都待了很欠,背了很好心血攪公會,
到現在很像什麼都得不到回報...
或許當時不轉國留回綠國,可能和風御姐姐、豬仔、牙妹... 快樂地fez

原帖由 louissham 於 2009-5-14 05:16 PM 發表

我累了...
我想放棄fez,但還有好幾個伙伴掉不下。

只是個人轉會是嗎
看來近期未到會考完畢
國戰場數都未增多呢.....

原帖由 三爪痕 於 2009-5-14 05:19 PM 發表

只是個人轉會是嗎
看來近期未到會考完畢
國戰場數都未增多呢.....

最近除了fez, 仲有乜野攪作

原帖由 louissham 於 2009-5-14 05:24 PM 發表

最近除了fez, 仲有乜野攪作

王者世界
魔2
不過魔2 還是不太習慣呢 (機車的升級)

原帖由 louissham 於 2009-5-14 05:13 PM 發表

理念,意見不能統一,
就是分歧:

公會 ...

但即使各人"統一"
各人最後都用不同理念國戰
這個團和"識國戰的街人"
有咩分別=.=.....(基本上說..)

還有一些自已為是的...
自認強者, 卻為國家付出了多少?

其實我國有幾個部隊不錯, 只不過是沒一個良好的領導者領導
不要只羨慕黃國大團的力量,
團結才是力量

點講呢, 應該係兩樣都係吧 (人少+部隊多)

要合會真係唔易的~ 要知道每個團既行事方向都有d唔同,
而每個團都會有d燥底/火爆/衰爛口 既人士,
沖突非常容易發生!
與其勉強合團仲要招來不愉快,
不如團與團之作合作!

而合作, 最基本既先決條件係, 個團入面的人要 "唔kai"
你係新手唔識打唔係問題, 但 睇頻 睇地圖 睇人地點打 呢d係基本。
講真, 場場國戰都禁緊火, 好難真係下下打字教新手(教完仲可能唔明)
V團, F團, 凰閃   唔通真係下下靠佢地?
你又知佢地冇合作?

e+唔係話各家自掃門前雪,
而係要先安內後攘外,
講真你搞好自己個團都唔簡單啦,
邊可以下下要求人地禁多野?
要leader? 點找出來? 係人地團既人自己點都有d 唔gur, 係自己團既人又到人地唔gur,
leader 呢d野唔係港ser內好容易找到/做到既野。

如果一場國戰內 個個都知道自己應該/唔應該 做D咩, 唔知果d都識得睇頻,
街場都能贏。

原帖由 sennes 於 2009-5-14 07:01 PM 發表
點講呢, 應該係兩樣都係吧 (人少+部隊多)

要合會真係唔易的~ 要知道每個團既行事方向都有d唔同,
而每個團都會有d燥底/火爆/衰爛口 既人士,
沖突非常容易發生!
與其勉強合團仲要招來不愉快,
不如團與團之作合 ...

簡單來說 領導者空缺的問題解決不了 合團也是沒意思
每個人的價值觀都不同
"領導者"憑什麼令所有人都服佢亦是一個問題

打比方說 有些人是著重個人技術
有些人著重 親疏有別 夠唔夠FD

好老實講 我自己睇第一樣野一定睇技術先
要長期上傷榜唔係一件易事 特別係戰士
試問剩係食中水 都高傷過班插石星水既所謂指揮家
你又叫我點服呢? 唔通我自己唔識打交?

有些人又好似你咁講 人地做就唔服
自己人做人地又唔服
人際關係行頭 唔夠熟就無計傾

所以呢 , 要和諧共存真係好難

其實,日服既紫國......應該咁講.....係日服入面,五個國家,都冇所謂既超強團,每個團最多平均online只不過十幾人而已,相比起現在香港既大團,最少2x-3x甚至50人包場.....係日服黎講係冇.....我諗原因有幾個

1,日服太多人玩,一個場往往,未開波已經100人場,3x人既團,根本冇可能入到20個以上,因為實在太多人玩

2,日服既人唔會依賴團,亦冇用vent,就係用自己意識,睇頻睇地圖,講真,我成日都講,識睇地圖,識睇頻,根本唔洗指揮,根本就唔洗vent就已經打到一個好既國戰,我玩過日服,我十分了解佢地個頻唔會亂打野,會自己睇地圖去守塔去攻塔,有意識,洗咩指唔指揮??

3,日服基本上冇咩所謂街人,就算冇團or細團都好,每個都識去守塔,去出召,每場出騎有成5隻最少,我有次係日本fez出巨人,我岩岩行就已經有兩隻騎係度護我,去度主戰線有成5,6隻騎護我,係香港??我叫極都可能得3隻護我o者.....因為出騎屈唔到傷啊ma,所以咪冇人想出low

4,日服既人本多係以國家為重,香港就反而以團為主,往往同人打個陣打打下只會講咩團勁咩團弱,從來唔會將佢地視為一個國家,因為在場有大半係同一團,所以咪覺得某團強同弱,但實際上,日服既人根本唔計介團既強弱,計介既係有一場好睇既國戰,為自己國家打好既國戰.......記住係為國家

其實根本同唔同團係日服黎講冇意思,但係係香港唔知點解反之重要,可能因為一d細團冇人教,冇人幫,令到強團更強,弱團更弱,但又係同一個國,你話幾搞笑.....

因為日服每個所謂大,中,細團,全部都識打國戰,唔會話你細團就亂咁破冰,唔守塔,唔出召,基本上唔洗指揮已經知道你條線點打,知道咩地方要守塔,香港洗哂頻,太過戀戰,心諗打埋前面個隻先去守都未遲,打打下,成支ob俾人爆左都唔知咩事,唉= ='.....

最搞笑就係所謂既混傷流,香港十大,平均萬四傷就上到,日服要平均萬七傷先上到十大,成日都見到有人二萬幾三萬傷,香港有d混傷流既,混極都混唔到e d水準出黎-.-',人地守埋塔,打埋塔,都可以混到e種水準.....

不過講多無謂,講黎講去都係意識問題,冇意識,意識弱,太過戀戰,就係香港玩家既死處.....

不過都係個句,其實就算唔同團都冇咩所謂,最緊要係國民質素有提升,有人教,都要有人聽先得,唔係講多都哂氣,最緊要識打國戰
已有 1 人評分Good 收起 理由
louissham + 2 可能因為一d細團冇人教,冇人幫,令到強團更強 ...

總評分:  Good + 2   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

你都放棄
咁我只好沉溺信長了

我地只想可以唔洗開口埋口輸一條兩條國血
自問做足本分
冇計
新手始終比較多

希望你努力

我終於騙到TODY上來講野啦..
我成功了 0.0+

原帖由 louissham 於 2009-5-14 10:32 PM 發表
我終於騙到TODY上來講野啦..
我成功了 0.0+

凸...你早講, 仲枉我打左禁多野!!!

原帖由 chaichiu 於 2009-5-14 08:51 PM 發表
其實,日服既紫國......應該咁講.....係日服入面,五個國家,都冇所謂既超強團,每個團最多平均online只不過十幾人而已,相比起現在香港既大團,最少2x-3x甚至50人包場.....係日服黎講係冇.....我諗原因有幾個

1,日服太 ...

老老實實
日本d水準 同 香港無得比
佢地d人實力太懸殊
睇片日本2-3萬傷既片
有幾多個 幾多次係片入面 真係高手對決?
同埋 人地場場插石星水個比例比香港高好多

其實~大家都發現到問題了
合團其實 大家都會捨不得...
但現在大家都開始了團跟團之間的合作
當大家看到c團介入亂國任   誰能接受
脫光受死 中間起十幾支ob
這...誰能吞得下這口氣

同一個game世界  同一個國家 多一個敵人不如多一個朋友

其實紫國個個都勁既 不過hea住咁打既姐
合唔合團都一樣嫁啦 如果搵人同我地凰閃合團
實有d人唔鍾意我 到時有反效果就唔好啦   ._.
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 01:12 PM , Processed in 0.040899 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存