2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 用左防曬就唔會曬黑?
返回列表 發新帖 回覆
go

[美容-皮膚問題] 用左防曬就唔會曬黑? [複製鏈接]

用左防曬就唔會曬黑?
係一定唔會曬傷 定係唔會曬黑
定係隻隻唔同?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 die_wind 於 2009-5-17 09:08 PM 發表
用左防曬就唔會曬黑?
係一定唔會曬傷 定係唔會曬黑
定係隻隻唔同?

係減少曬傷, 減少曬黑
理論上例如spf15就幫你擋淨1/15, spf30就幫你擋淨1/30
所以極端d, 例如你搽spf4既粉底, 之後走去沙灘玩大半日, 咁當然都會黑~會曬傷啦~
(戶外活動應該搽spf30或以上既防曬~)
實際上呢個數據係建基於你搽既份量足夠+唔會甩(有汗有油脂都容易整甩防曬), 所以要做得到呢個1/15, 1/30既效果, 其實要用好多防曬+補搽好多次
個spf度數係以每cm^2皮膚搽2mg黎量度既, 而成年人塊面既面積大約500cm^2, 即係話你要均勻地搽1g防曬落塊面度, 先真正做到呢個1/15, 1/30既效果 (咩概念? 即係兩粒鐘補一次的話, 一樽30ml既防曬只夠用一個星期)
結論係, 由於大家都唔會搽得夠份量, 所以搽防曬既效能因而減弱左

然後會唔會曬傷曬黑方面, 就視乎你皮膚本身對紫外線既抵禦能力
有d人(多數白種人)曬5-10分鐘已經會曬黑曬紅, 咁佢正確地搽spf15既防曬之後, 就會變成曬75-150分鐘之後先曬黑曬紅
黃種人來說, 曬10-20分鐘才會開始曬黑曬紅, 所以對那些"20分鐘"的人來說, 搽完spf15之後夠佢地頂300分鐘~

所以揀防曬, 要視乎日曬時間和陽光猛烈程度來挑選, 如果真係烈日當空萬里無雲, 仲要由日出玩到日落, 買spf50+都不為過呢~

原帖由 小sion子 於 2009-5-19 03:30 AM 發表

係減少曬傷, 減少曬黑
理論上例如spf15就幫你擋淨1/15, spf30就幫你擋淨1/30
所以極端d, 例如你搽spf4既粉底, 之後走去沙灘玩大半日, 咁當然都會黑~會曬傷啦~
(戶外活動應該搽spf30或以上既防曬~)
實際上呢個數 ...

我又想問~~~
如果我平時出街已經用SPF50既防曬,
但我唔係進行緊戶外活動,會唔會有D咩問題?
簡單D黎講,即係用錯度數防曬會有D咩影響??
對唔住~~最近好多野要問~_~""

原帖由 chp 於 2009-5-19 08:07 PM 發表

我又想問~~~
如果我平時出街已經用SPF50既防曬,
但我唔係進行緊戶外活動,會唔會有D咩問題?
簡單D黎講,即係用錯度數防曬會有D咩影響??
對唔住~~最近好多野要問~_~""

唔好道歉啦~問得多先知得多呢~

其實既然有spf50+既防曬可以擋淨1/50, 咁點解呢個世界上仲有spf15/20/25既防曬呢?
答案係因為防曬成份越多(度數越高), 佢就越難做到質地乾爽~

spf50既防曬往往會比較油膩, 而且局身~
(當然我要講句, 其實而家已經可以做到質地好薄好舒服~但只係低度數防曬更薄更舒服姐~oo~)

而家一般day cream都會包埋有spf15或以上既防曬, 而佢地一般標榜只需要用返普通洗面就ok~唔需要特別用卸妝產品黎卸防曬~
但spf50既一般都係專門防曬用, 即係唔屬於"day cream包防曬", 或者"base附帶防曬"既一類, 而係"防曬用品", 我個人感覺會認為用完最好卸一卸~

所以如果係室內活動既~其實spf15已經足夠~
我日常會搽spf15-33~因為我有枝珍珠色base係spf15, 而另外一枝象牙色base係spf33~另外粉餅有spf18~
所以一般我都係頂住spf20左右作為日常活動用呢~
(附帶一提, 如果搽既野多過一樣有防曬, 個度數都唔會疊加的~多過一樣的話你以最高那個來計算就是了~)

原帖由 小sion子 於 2009-5-20 01:16 AM 發表

唔好道歉啦~問得多先知得多呢~

其實既然有spf50+既防曬可以擋淨1/50, 咁點解呢個世界上仲有spf15/20/25既防曬呢?
答案係因為防曬成份越多(度數越高), 佢就越難做到質地乾爽~

spf50既防曬往往會比較油膩, 而 ...

哦哦~~唔該晒~~
但用完spf50既防曬點卸...?我完全唔識呢D野~_~""
如果用普通既洗面產品可唔可以洗得走晒spf50既防曬?
同埋我之前買左隻sunkiller clear water  spf50 PA+++既防曬,
用上手感覺好水,但又好似唔係太油既感覺
而且~~~係唔係要出街半個鐘前就要查定防曬先~~~?

原帖由 chp 於 2009-5-20 09:36 AM 發表

哦哦~~唔該晒~~
但用完spf50既防曬點卸...?我完全唔識呢D野~_~""
如果用普通既洗面產品可唔可以洗得走晒spf50既防曬?
同埋我之前買左隻sunkiller clear water  spf50 PA+++既防曬,
用上手感覺好水,但又好似唔 ...

聽人講kissme既防曬幾好用~所以你個枝質地好都唔出奇^^
至於無色既防曬方面呢, 其實有人話要卸(用卸妝產品, 之後先再用洗面產品), 有人話唔駛(就咁用洗面產品已經ok)
如果係有色既(唔係白色, 係象牙色/粉紅色一類, 有調色作用既防曬)就一般都認為要卸~

如果係我自己呢, 因為我比較懶, 所以除非隻防曬標榜防水防油兼抗汗, 否則我應該會淨係用洗面=v="
(如果用用下會爆粒, 當然就開始明白係樽野會阻塞毛孔, 咁之後都會改返用埋卸妝產品啦....)

但如果你要我俾意見你呢, 我就會話穩陣起見, 都係卸多次好 (對自己同對其他人既分別, 我自己懶我衰要自己負責任)
至於你點揀呢, 當然就係你自己喜好, 你自己負責啦^_^/

會事前半個鐘搽係好小孩既表現~~~我呢d懶人當然係去到臨出門口個刻先搽啦

原帖由 小sion子 於 2009-5-21 12:13 AM 發表

聽人講kissme既防曬幾好用~所以你個枝質地好都唔出奇^^
至於無色既防曬方面呢, 其實有人話要卸(用卸妝產品, 之後先再用洗面產品), 有人話唔駛(就咁用洗面產品已經ok)
如果係有色既(唔係白色, 係象牙色/粉紅色一類 ...

咁我都想借呢個post問一問.....
市場上有d防曬有埋美白功能.....好似[url=http://www.elle.com.hk/beauty/news/Sulwhasoo-Snowise-UV-Protect-Cream?cid=seeding_Dic Lam_22May_3]呢支雪花秀[/url]咁
其實美白功效有冇用???or會唔會令到防曬作用冇咁好
thx=]

原帖由 dicpaul 於 2009-5-22 04:53 PM 發表

咁我都想借呢個post問一問.....
市場上有d防曬有埋美白功能.....好似呢支雪花秀咁
其實美白功效有冇用???or會唔會令到防曬作用冇咁好
thx=]

唔會"互相干擾"既~
咁當然枝野本身美白與否, 防曬與否, 岩唔岩自己都要用過先知~
(雪花秀係個好牌子~不過對我黎講貴左d, 暫時未有意欲試住~)

因為防曬度數係以"搽完之後延遲左幾多倍時間先曬黑"黎定~係一個量度標準~
所以spf46既美白防曬同spf46既普通防曬一樣都係比唔搽多左45倍時間先曬到一樣黑/傷既意思
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 06:41 PM , Processed in 0.032503 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存