2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 頭髮+皮膚問題
返回列表 發新帖 回覆
go

[美容-其他] 頭髮+皮膚問題 [複製鏈接]

自從小弟升上中六,至今考完al,已經差唔多兩年...
兩年內,小弟第一次長暗倉一星期都唔斷尾
而且多數生係同一位置.面既兩側,即係權骨以下既地方,
未試過生係額,鼻等位置...點解既???
另外,亦係第一次生"壓力倉",搞到甩頭髮...問題已經困擾好耐...

睇左醫生,醫生話呢d係壓力問題...但考完al都差唔多1個月
暗倉冇小到,頭髮依舊甩...
想問下大家有咩方法...

如果係暗倉,係咪要查去暗倉膏同去印膏??
洗唔洗做mask?睇左好多post,先知mask有好多種,咁我要用邊種??
小弟亦有用洗面膏同爽膚水,但唔係日日用,因為聽人講咁會傷皮膚。

頭髮方面,中六個陣都打過"類固純",效果麻麻,因為個陣壓力太大,好番又甩,
同埋訓之前都會幫下自己按摩個頭...但好似冇咩用。
想問下除左打針,重有咩方法,令壓力倉,甩頭髮呢d問題斷尾??

講真,生暗倉都未算慘,可以話青春期必有...
但甩頭髮,搞到我唔多敢去剪頭髮同埋剪太短...
真係希望大家幫幫我...我已經盡量保持心境開朗。

原帖由 路過的貧僧 於 2009-5-21 02:45 PM 發表
另外,亦係第一次生"壓力倉",搞 ...

我有晒你講既野..
唉..整定左..
頭髮甩真係麻煩d..一係畀幾萬蚊去做療程..
暗倉可以試睇政府醫生..

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 路過的貧僧 於 2009-5-21 02:45 PM 發表
另外,亦係第一次生"壓力倉",搞 ...

你聽邊位....朋友講會傷皮膚=_____________________=?
如果日日用洗面膏同爽膚水會傷皮膚, 全香港應該有九成年輕女性d皮膚已經傷到無可再傷, 包括我在內
皆因我每日都用, 仲要用兩次添, 早晚各一次, 大大話話都用左十年八載
(如果洗面同爽膚都會傷皮膚, 全香港大小美容院一係無生意做, 一係俾人告到甩褲=_=)

面頰兩側既暗瘡可以同壓力有關, 亦可以同天氣轉變有關
另外你考完AL唔代表你無晒壓力呢~你對自己既頭髮和皮膚問題的憂慮也可以是壓力來源呀~(擔心到要上forum問@_@" )
護膚品方面, 與其買暗瘡/去印產品, 或者買mask, 我建議你不如買枝潤膚露, 連同你已有既洗面同爽膚就係皮膚基本護理既3-step~
然後試下"冒住傷皮膚既險"早晚都洗面、爽膚、潤膚啦~
此外, 其實......相信你困擾左咁耐都會明白, 其實擔心咁多唔止一d幫助都無, 仲反而會令問題深化
我建議你趁考完AL呢段時間搵d野學下/做下/玩下, 一來分散注意力, 二來好多學生考完試之後d生活習慣就變得好差, 食無定時, 晝伏夜出等等~
搵d會令生活習慣變得規律一點既野做下~對你紓緩壓力會有幫助, 同埋可以調整自己既狀態
不妨搵多d朋友仔出外玩下呢~呢個差不多算係人生中除退休與失業外最長既假期黎架啦~去用盡佢啦^^

你依家仲係甘..!?
無好過..?!
我做緊個皮膚護理幾好..
你有興趣可以add我msn..介紹俾你..
小sion子: 請勿留下任何私人聯絡方法

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

你咁好心機開個新acc黎話俾大家聽你既護膚同減肥幾好~
不如講得詳細d~?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 小sion子 於 2009-5-25 03:09 AM 發表
不如講得詳細d~?

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 888888 才可瀏覽,你當前積分為 0

原帖由 李奧 於 2009-5-25 03:16 AM 發表

**** 本內容被作者隱藏 *****

好少見小sion子用d咁既字眼有攻擊成份

原帖由 小sion子 於 2009-5-25 03:09 AM 發表
不如講得詳細d~?

又唔係既..都係順便講下姐..
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-11 01:15 PM , Processed in 0.030372 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存