2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戀愛疑難雜症 男友突然同我求婚`?..點算好也`!?
返回列表 發新帖 回覆
go

男友突然同我求婚`?..點算好也`!? [複製鏈接]

話說`.
琴晚我收工番屋企`
我男友就去左同班fd慶祝生日`
佢叫我收工打俾佢`
咁我打nA`..
佢就同我講`..

PS:我男友唔煙唔酒`(佢好憎聞到酒味`!)
我同佢都係得19歲`!拍左拖8個月就到`  從未鬧過大交`!佢勁錫我`

C=男友`   M=我`

C:老婆`你係咪暑假要番海南島?
M:係也`做咩也`?
C:我想同你一齊去也`你唔想帶我去見下你爺爺咩`?
M:做咩無啦啦咁講GE`?
C:我想做你爺爺GE孫女婿`!好唔好`?
M:你飲大左也`?
C:我都冇飲酒`我講真ga`!
M:咪玩nA!
C:我想同你結婚`好唔好`?
M:做咩事也你`..?無啦啦講呢d`
C:嫁唔嫁俾我`!?你嫁唔嫁我`!?  (係佢成班fd面前`勁大聲咁問我`!)
我要娶你做我老婆`!我只想娶你一個`!
M:咩料也你`!?
C:答我nA!
M:諗下先nA... (我以為佢講笑..)
C:真係諗下先`!?我問多你一次`嫁唔嫁我`!?   (佢ge語氣好認真`有d嬲我咁..)
M:嫁啦嫁啦`!   (驚佢嬲..就咁答左佢..full顯佢..)
C:好野!`錫爆你`!  (佢幫fd聽到佢講`拍晒手咁...)
M:你係咪講真`!?夠膽就去註冊`!  (我想試下佢ja><)
C:好丫`我就同你去註冊!"  (佢好sure咁答`!)
M:你傻ga咩`..唔同你講也`..你食錯藥也`!  (個心好唔知點`..)
C:咩也`都唔係講笑`我講真ga` 我依家同你求婚`你都答應左`..!
M:求婚咁求ga咩`?戒指又冇`咩都冇`
C:雖然我冇呢d`但我口頭同你講左先`!
M:哦`0k`你喜`!  你同FD玩nA` ..... (之後收左線`)

佢sd sms 黎`再講多次要娶我`..
搞到我好唔知點`..唔知佢真定假`..
如果係真...我應該點`..!?
答應嫁俾佢..同佢去註冊`?

(我其實當佢講笑jA...)

十週年勳章(賀詞)

我就覺得你男朋友吾係幾夠誠意
通常求婚係當面講加送戒指[可能我睇得電視劇多-0-]
如果你吾知佢係吾係講下  咁你不如同佢講佢吾夠誠意
睇下佢之後會點

結婚係終生大事  一定要諗清楚
要睇下雙方有冇足夠既經濟能力&其他因素
仲有...係吾係肯定大家都好愛對方
免得結左婚先黎後悔

當然~我都想你男友講既係真架喇

好似有d......兒戲.....
始終係講到結婚.......

不過你又唔排除佢係serious.......

...........................

停一停,諗一諗

19歲,負唔負擔到,因誤會而結合,因認識而分手,諗清楚d先

我覺得佢好似比d朋友大佢咁...
但佢又想真心同你結婚
其實..我覺得你地仲係得19歲
冇咩必要要談婚論嫁住囉~你都知結左婚係另一個新開始
好多婆媳關係同d親戚關係 搞到好複雜~
我個fd個啊嫂嫁左入佢嫁到入黎變左另一個人
同佢個奶奶果d搞到好僵 同埋比人聽到你咁細個就結婚都唔好聽啦
搞到好似你冇人要or冇錢要老公養咁
如果我係你 我幾愛佢 佢幾愛我 我都會24歲以上先結~~
因為我都19歲 書又未讀完 又未完成我既夢想
我唔想比婚姻綁住 始終結婚都有法律既成分丫麻~
真係停一停 諗一諗嚕~

你男朋友應該負擔得起啦
如果佢係認真  你又諗清楚
可以註冊 (註冊only 唔貴)
之後到左適當時候  咪結婚囉

咁你覺得你男朋友負唔負擔到先

而你對你男朋友又有幾了解先????

起碼你知唔知佢係屋企既習慣先????

正所謂出街一條龍,屋企一條蟲

如果以上既問題你都可以比自己合心水既答覆

咁咪結囉

1.屋企人會唔會反對
2.我覺得佢都0k玩野..係班fd面前
3.你係咪真係鐘意佢
4.拍左幾耐拖...冇返甘上下時間就算點錫你都冇用啦..人地2年幾都要散
5.點解佢唔當面同你講..要係電話同係fd旁邊..就算口頭都唔代表一切

睇你既反應
都知你未ready 嫁人
呢d 野唔係講玩  唔係講笑
妳自己諗清楚啦
咪搞到第時離婚

遲d先啦 大過左之後你地就唔會禁諗嫁啦

8個月咋wo  咁信佢?
冇鬧交唔係好事  只係因為大家就大家or大家都冇乜特別要求
唔代表大家夾  遲d可能會因為性格等等問題分手
結婚唔同拍拖  唔係話分就分
不過好明顯係你未ready...
就算佢好有誠意你都可能猶豫
可能歲數...19影響  你想大d先結婚?

我覺得點都好...你地太細個
一來結左婚,第二時你地係唔係真係成熟到可以應付到?
二來結婚對你來講可能真係一生人既LA(你會唔會覺得兒戲左小小)
三來我會覺得你男朋友今次未必係自己諗清諗楚先咁同你講
(可能佢今次比人迫地真係飲大左!)OR要FACE,D朋友大佢,話你咁做到就真係好野LA..(一係輸左D咩要咁做)
我有種好強烈的FEEL因為我之前都有D咁既事,不過無做到
但係你諗清楚,如果佢真係錫你,你又覺得同佢一生都開心既
我會公喜你仲心地

而你而家開左個頭,
你都無計既LA...扮下嬲先LA(因為你係女仔)
話佢上次做咩搵D咁既野來講笑.....
我唔想你開D咁既玩笑(明知唔係都要扮到係)

大家都只得19歲
結婚談何容易 勿兒戲 聽過就算啦
過多幾年 等感情能夠抵抗時間的摧殘才算啦

樓主  19歲
大家都未玩夠    咁早結婚做乜 ?
真係有心  可以等耐d
唔通結左婚先出去玩 ?
拍到拖唔等於結到婚
當然睇你拍拖還乜
再者   男方都係想係朋友面前威下多d
即使佢唔覺得有問題 ..
你都會覺得兒戲掛 '

樓主 妳要同妳男朋友坐低傾清楚
大家既經濟 家庭允唔允許先好結
咪係過一排盞離婚

1) 雙方家長是否同意?
2) 你們大家思想上是否成熟?
3) 有共同目標 興趣?
4) 經濟能力上負擔得起?
5) 會否生小孩?有否共識?
6) 雙方了解足夠嗎?

19歲 ,如果照正常來說 , 你們應該負擔不起婚1後的生活 , 不論是思想上 或是經濟能力上

建議你將此事告訴你身邊相熟,可信任的長輩,以替你去分析此事
聽多一點意見 沒壞啊.可以說是百利而無一害

如果要找人聊 , 可以找我 , 隨時歡迎
本人msn
bloody_zenki@hotmail.com

咁細個結婚只會離婚, 無謂呢=]
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 11:23 PM , Processed in 0.040609 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存