2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 永恆紀元-Aion 《永恆紀元》資料區 「轉貼」 劍星篇~ 劍星跳擊分享&PK小感 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

「轉貼」 劍星篇~ 劍星跳擊分享&PK小感 [複製鏈接]

劍星大部分打怪都是拿雙手武器
尤其是戰戟,攻高爆高
缺點是攻擊速度慢
所以使用跳擊來提高效率是必要的
跳擊就是人物跳起到落地後
屈膝起身的同時使用猛烈一擊
會取消技能動作+一次普攻傷害
時機用的好能一次技能動作就放到第三招連技

在來是關於劍星PK的武器選擇
目前雙手武器我沒有試過
就以戰戟(槍)跟雙手大劍來做選擇
個人建議拿雙手大劍
在傷害輸出不會低於戰戟太多
但是重點再於武器的命中率
打不到人攻擊爆擊在高都是沒有用
連技都連不起來了
因此到了28級以後我決定換了雙手大劍
全身鑲+命中的石頭
在面對弓星,魔道星,精靈星這種遠程職業
還有殺星,弓星的高迴避
沒有命中就是打不中對方
雖然烙印技能"抓腳"可以定住敵人10秒並扣1000迴避
但是這10秒要是沒能把敵人給殺了可能就被放風箏放到死
沒了抓腳的技能,還有個10秒的突擊
在這10秒內攻擊人會不會MISS就格外重要
要是有了命中,空中綑綁不被閃開又多了一招牽制技能
這些職業血都很薄,劍星攻擊力又大
只要打的到人,很快就能把這些職業撂倒

轉自巴哈討論區

跳擊是不錯..可惜1.5之後就無咩用了~~
本人就是用長搶..暴擊比較高..
無錯.見都魔道.精靈.殺星個D..
魔道 精靈有盾..要暈/扑地..要破左盾先得..
殺星勁易MISS又多血~防都不錯!血都比法師高..
(注:唔知點解..我一直都認為劍星克死弓星..劍星一開突擊..衝過去..弓星好似無咩技可以頂都劍星!!)
但是跳擊係空戰有用?最大問題..係深淵.魔道/弓星會飛洛來同你打過?
跳擊好處有好多..打怪快..高傷..
但係問題都多多..空戰不能用..打怪先有用..(注:我想點都唔會有人站定定比你打家呀!!)
OK你話唔怕MISS..可以裝魔石加命中..但係..長搶一次暴擊等於你大劍幾多次攻擊?
你話MISS連唔技..出捉又怕MISS..
講真..一個人殺人的時間又有幾多呀..
一係你爆LV.沒地方好升..就換一身殺人裝去殺人..
正常唔買遊戲錢的人..有無咁多人有咁多錢買齊2身裝?
個人意見-不喜可無視~拍謝!

thanks for share~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 10:49 PM , Processed in 0.027221 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存