2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之路娜 (玩家選職 必入)各大職業特性分釋!歡迎討論,解答! ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[職業] (玩家選職 必入)各大職業特性分釋!歡迎討論,解答! [複製鏈接]

LUNA online 是一隻平衡性不錯的遊戲 每一種玩法都是有地位的

大家不應盲目跟隨攻略,跟隨此post 問那種職業最強什麼的..
而是應該以個人能力同興趣選擇識業

各大職業特性分釋: (以四轉職業說明請 參考http://luna.coolfun.us/ )
選好4轉職業就能定好2345轉玩什麼 如何混轉等等 =]

戰:

方陣兵
又稱肉肉 團練 點體 任何武器
是防禦力極高而且會block的頂怪拉怪者 建議選擇人類因為比較高防
有朋友的話,前中後期都不會太難升等
無朋友的話,中後期保證你交到朋友 有能力高速圍技清怪的打手可無能力頂超過三隻怪,肉肉的存在是必需的
PVP是令對手厭惡的 是隻肥肉啦 武器不用太強很省錢吧

騎士
攻防相存的角色 建議斧/鈍器 建議點力/力體
單練圍技/團練圍技 以練單手武器 被動技加物防魔防
玩法有分 爆擊單手斧/單手斧/單手劍(武防盡加攻速)/單手鈍器/
PVP強弱主要看玩家高手與否 武器的價錢平宜

鬥劍者(只限人類)
單練圍技/團練圍技 全攻型的雙手劍
建議點力 清怪比騎士快一點 比怪殺自已又死得快一點  防禦一般低水平
單體又清不快 建議只好打低lv怪圍技
PVP20秒能定勝負(打肉除外) 武器的價錢高

符文騎士(只限精靈)
高手團團練的必需品
有一定攻力 力防都不及其它戰 符文的意思是他能以效果大大提升全隊的能力
就是打高lv怪升快一點 ~幫得又打得~
PVP一般 武器的價錢高

刺:

遊俠
弓 單練單體技/後期能拉怪圍技 建議點敏(武防盡加攻速)
遠攻的命中和回避好手 攻力以爆擊為主 因為不點力 40lv前都打怪很慢 叫人很痛苦
pvp玩遠攻,連續爆擊令人心裡笑~對手叫~but比咒克
遊俠2
弓 單練單體技/後期能拉怪圍技 點力
前中期都不錯玩 走得快打得快~
但後期pvp跟敏弓打不會miss,對手在miss...不會比咒克了 武器的價錢極高

寶物獵人
是謙錢+賺錢的東東
弓 單練單體技/圍技 /團練圍技
炸彈為主力技式 學加掉寶率的技能
pvp一般

慢慢拖 煙霧彈打 ...
暗殺者(只限人類)
單練單體技 短劍,匕首 建議點力/點敏/點力敏
一流的打手 但欠缺圍技升等較慢 武器的價錢高
pvp勁! 武器的價錢很高

符文探索者(只限精靈)
單練圍技/團練圍技 短劍/匕首 建議不點精智
一樣是符文 能加隊友的移動速度,暴擊數值,物理攻擊暴擊傷害 一隊刺團練必需
玩圍技的刺 攻力不及暗殺者 建議點敏外學'靈活閃避' 大量回避有防拉怪時不被殺 武器的價錢高
pvp一般

魔:

主教
回血&復活&回血
同肉肉一樣~ 不會缺朋友了咒和刺都是經常死的角色..有主教朋友就輕鬆多了
主教pvp一般 混轉主教較強
1.雙手魔法杖,點智/精/精智 團練
回血量極高 一個回四五個人血不是問題 成隊能打跳很多級打怪
2.單手魔法杖, 建議點體/體智/體精 團練/混轉能有打怪自升能力

魔術師
單練單體/團練圍技 雙手魔法杖 全智 魔攻力打怪痛得象魔術
比一隻怪打五下內訓低 中有能力秒低5lv至同lv的怪 有能力被主動遠攻怪秒-
魔術師2 單練圍技/團練圍技 單手魔法杖 體智
玩圍技 清怪快 要有點體都被殺的心理準備
兩者pvp都不強 武器的價錢高

探索者 (只限人類)
單練單體/團練 單/雙手魔法杖 建議點智/體智
攻力不及魔術師 有少量回血復活技能 能省去對手的能力 是個全面的魔職
pvp一般 武器的價錢高

元素師 (只限精靈)
團練單/雙手魔法杖 不點力敏
有少量回血復活技能 第三位要交的朋友 存在的目的為了讓隊友更強
元素:+mp,hp恢量力,移動速度,物理防禦力,物理攻擊速度,精神值,命中率,暴擊
更有+'無敵'狀態...... 武器不用太強很省錢吧
pvp不強

看過好的加個gd 花了兩小時自編的

已有 9 人評分威望 Good 收起 理由
sunnydoll + 20 感謝分享!
鬼整你 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
yinghon1993 + 1 鼓勵
六b + 20 鼓勵
霜影﹏‧ + 1 支持你!下次繼續^_^
AYuMe + 5 支持你!下次繼續^_^
883516 + 3 好勁啊>_
熱情冬日 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
沙夜` + 2 老公我愛你霸頭GOOD =3=

總評分:  威望 + 40  Good + 14   查看全部評分

-3333333333333333333333-
support 老公
雖然我睇唔明
不過我有專人指導
SO全壇我一定係吸收得最快果個

原帖由 沙夜` 於 2009-5-30 12:39 AM 發表
-3333333333333333333333-
support 老公
雖然我睇唔明
不過我有專人指導
SO全壇我一定係吸收得最快果個

有咩睇唔明我改改佢
已有 1 人評分Good 收起 理由
沙夜` + 2 你訓左未姐/3\

總評分:  Good + 2   查看全部評分

原帖由 kencheng2005 於 2009-5-30 12:42 AM 發表
有咩睇唔明我改改佢

你岩岩又話訓 -_-
我剩係玩過刺客之嘛, 其他真係睇唔明

原帖由 沙夜` 於 2009-5-30 12:43 AM 發表

你岩岩又話訓 -_-
我剩係玩過刺客之嘛, 其他真係睇唔明

考婆>3333333333<
原來我打錯好多字改極都有錯 推推~~~~~~~
已有 1 人評分Good 收起 理由
沙夜` + 2 我愛你 -3-

總評分:  Good + 2   查看全部評分

-.- 你3點32分都未訓 .. 又話去訓
次次都呃我我俾你吹脹 ..

詳細的;
不過我目前未想過4轉轉咩`

主教
回血&復活&回血
同肉肉一樣~ 不會缺朋友了咒和刺都是經常死的角色..有主教朋友就輕鬆多了
回血量極高 一個回四五個人血不是問題 成隊能打跳很多級打怪
2.單手魔法杖, 建議點體/體智/體精 團練/混轉能有打怪自升能力

請問咩叫混轉?

真係要諗好先開JOB呢~謝謝分享

原帖由 言成 於 2009-6-3 02:07 AM 發表
主教
回血&復活&回血
回血量極高 一個回四五個人血不是問題 成隊能打跳很 ...

即係轉職事唔玩原來既職
例如混轉主教 一二轉修士 -> 三轉巫師 四轉做番主教
目的係拎三轉打怪既技.pvp會比較強 但較難練同注意點法!

多謝大大分享~~~
不過,我要花d 時間去睇A_A

精靈全力弓1-3轉應該要點轉?同埋技主要學D咩?

我要玩劍~.~
教我玩

去街市買把長少少既菜刀 玩下手指就對了

方陣兵,騎士 個d係咪姐係1轉2轉3轉?

都好詳細   我玩刺客不過d點就唔知加有d人話全敏又有d話全力
搞到唔知點好??    可以解答我嗎?

全敏前期好難練後期較強 全力就相反

正,,,好詳細
剌客煩緊前力後敏好定全敏好..

名有各好 再唔係全力完 ~60lv洗點全敏

哦~.~  唔該晒樓主
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 02:00 PM , Processed in 0.038815 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存