2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 出左機喇, 但係有d小意外, 請求解決
返回列表 發新帖 回覆
go

出左機喇, 但係有d小意外, 請求解決 [複製鏈接]

我張list係咁
AMD PhenomII X4 940 BE (3.0G/2M L2+6M L3/45nm/125W/AM2+)
Gigabyte GA-MA770-US3/AM2+ AMD770
A-DATA DDR2-800MHz 2G Ram CL5 X2
Sapphire HD4850 PCI-E 512MB (800sp) DDR3
WD 320GB 3202ABYS 16MB HDD $370.00
LG 22X GH22NS40 SATA DVD-Writer/黑色
Corsair VX450W
Case機箱 CM 334

以簡為精= =直接問問題, 以下3件事唔知反唔反應到部機有隱藏既問題= ="
1.隻HDD係320GB, 個盒都無錯, 但係格式化果陣發現得127GB, 點解? ( 正都買的 )
2.裝緊win xp果隻, 我摸下張display卡幾熱下, 當我第二次摸, 個mon突然出現超頻兩隻字, 背景係灰白色直間條, 但係部機仲load緊, 係我唔小心隻手整到, 定係有咩問題?
3.因為事件2既發生, 我唯有重新開機, 第二次裝果陣突然熄左機, 咁心知不妙, 再開多次, 直到依架都無問題發生

依架我張卡溫度係44, cpu大概38~40
正常嗎?, d線有d亂= ="我手摸卡feel到熱(唔係暖), 有d驚

一陣我試下打機= =睇下會唔會出問題

1. 你分割左ge另1半未格式化   係我的電腦 , 右click , 管理 , 磁碟管理 就見到
2. 做乜無啦啦摸佢 -.-
d溫度正常 唔洗驚

原帖由 smting 於 2009-6-8 09:32 PM 發表
1. 你分割左ge另1半未格式化   係我的電腦 , 右click , 管理 , 磁碟管理 就見到
2. 做乜無啦啦摸佢 -.-
d溫度正常 唔洗驚

1.係喎= =點解裝windows果時佢只顯示130gb...依架有170gb未整=_=o晒咀...但係170+130=300GB...
係咪隻隻hdd都有幾十gb差異?

= =因為岩岩砌完, 摸下張卡熱唔熱
新消息...
我頭先玩L4D開到盡OK好順, 雖然L4D需求唔高= =但係張卡去到65度, 正常嗎?
我聽人講過70度就容易壞卡...@_@""
我洗唔洗加多把風扇係旁邊, 對住張卡吹風入去(依架前後置各一把12cm)

我想知我部機係3dmark 06應該有幾多分先叫正常?
一陣行下3dmark

20GB用左係OS度? 定係你果陣無分割度?
依家D硬件無你想像中咁易壞架= ="
4890可以去到91度添..
70度好正常啦 我玩L4D都差唔多..

940BE+4850 應該有12XX-13XX左右分數吧..
同埋3D MARK只係參考 實質要你打機先知-.-

原帖由 天地無雙 於 2009-6-8 09:51 PM 發表
20GB用左係OS度? 定係你果陣無分割度?
依家D硬件無你想像中咁易壞架= ="
4890可以去到91度添..
70度好正常啦 我玩L4D都差唔多..

940BE+4850 應該有12XX-13XX左右分數吧..
同埋3D MARK只係參考 實質要你打機先 ...

你打少個X?...我之前部機有3XXX= =
希望喇-0-" 因為我以前果張GF7300熱到79度...最後唔知係咪太熱, 打機會破圖, 後尾燒鬼左
依架有陰影= =

應該唔會係os呱, 我C:到有27GB, 用黎裝OS得返18GB
消失的20GB..

岩岩玩the sims3
CPU去到56,57度
底版45度
顯示卡78度
硬碟45度
如果見到AIT張卡activity係100%, 咁係咪full load緊? 即係溫度已經上到最盡?

係打少左= =應該有12xxx-13xxx左右啦.. 上下一千度

可以話full load的了 你打機的話. 大約有5度上落 基本上唔使咁緊張..

原帖由 邪乂龍 於 2009-6-9 12:34 PM 發表
CPU去到56,57度
底版45度
顯示卡78度
硬碟45度
如果見到AIT張卡activity係100%, 咁係咪full load緊? 即係溫度已經上到最盡?

我前幾日都幫fd砌左部同你差唔多的機,但係佢用4870 1gb,
已經加左風扇,但玩game時cpu都去到58度,佢仲要放埋d唔通風的位置,displya card 好似6x度,而底板就4x度..
你用緊其他cpu散熱定原裝果個?

原帖由 csk1999062 於 2009-6-9 03:57 PM 發表

我前幾日都幫fd砌左部同你差唔多的機,但係佢用4870 1gb,
已經加左風扇,但玩game時cpu都去到58度,佢仲要放埋d唔通風的位置,displya card 好似6x度,而底板就4x度..
你用緊其他cpu散熱定原裝果個?

原裝呀

MY HTPC NOW PLAY PES9 玩一陣就上到97度TIM...
而家D硬件好耐熱~唔使怕~

原帖由 邪乂龍 於 2009-6-8 09:38 PM 發表

1.係喎= =點解裝windows果時佢只顯示130gb...依架有170gb未整=_=o晒咀...但係170+130=300GB...
係咪隻隻hdd都有幾十gb差異?

寫出黎果個320gb係以1000mb = 1gb計
而係電腦度就以1024mb = 1gb  
所以320gb ge hdd得29x gb係正常

原帖由 smting 於 2009-6-9 07:41 PM 發表

寫出黎果個320gb係以1000mb = 1gb計
而係電腦度就以1024mb = 1gb  
所以320gb ge hdd得29x gb係正常

咁計?
320*1000=320000mb
320000 / 1024 = 312.5GB
電腦應該顯示312.5GB啊...
不過果十幾GB算了

原帖由 邪乂龍 於 2009-6-8 08:26 PM 發表
我張list係咁
AMD PhenomII X4 940 BE (3.0G/2M L2+6M L3/45nm/125W/AM2+)
Gigabyte GA-MA770-US3/AM2+ AMD770
A-DATA DDR2-800MHz 2G Ram CL5 X2
Sapphire HD4850 PCI-E 512MB (800sp) DDR3
WD 320GB 3202ABYS ...

Y   唔用DDR 3 - -~"?

原帖由 邪乂龍 於 2009-6-9 12:34 PM 發表
CPU去到56,57度
底版45度
顯示卡78度
硬碟45度

我打GTA IV
用HD4870 ~~卡
都是54度到~~"

原帖由 applemi 於 2009-6-9 09:11 PM 發表

Y   唔用DDR 3 - -~"?

2同3差唔多, 打機夠用就可以, 影響不大吧

原帖由 applemi 於 2009-6-9 09:13 PM 發表

我打GTA IV
用HD4870 ~~卡
都是54度到~~"

咁涼?
我開冷氣玩sims3都6x度

原帖由 金毛特工 於 2009-6-9 04:33 PM 發表
MY HTPC NOW PLAY PES9 玩一陣就上到97度TIM...
而家D硬件好耐熱~唔使怕~

97度 可以煎雞蛋=,=
你唔怕咩
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 12:15 PM , Processed in 0.038178 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存