2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝2 火岩加咩好? 有圖有真相
go

[分享] 火岩加咩好? 有圖有真相 [複製鏈接]

以下圖片轉載自 http://cgrepo.paslog.jp/category/84179.html

■ 合計BP
育成前BP23 育成後BP308
■ 成長率
VTL1.58 STR1.2 DEX0.75 QUI0.29 MND1.1 合計5.93
■ 推定クラス
VTL38 STR29 DEX18 QUI7 MND26

個人見解, 加體同加力, 實際攻擊力只差67, 防仲要少左...血少左3百..., 反而魔攻高50
而精同體比少左100魔攻...但血少左3百幾, 防亦低左約100, 當然魔防高番80左右
如果合成左, 加埋件裝備...基本上火山加力會化算d, 攻夠高...但如果咁睇點解唔索性玩加力火舞呢?
而且血少...足足300 = 少左20%血, 換句話說加體既火山用左武器, 威力雖則唔及加力火舞高, 但血厚防高, 放魔法都唔易俾人cut...重點係俾魔法炸都唔會咁快釘...至少護衛既效果可以極度發揮...
至於火山加力係唔錯既, 但加左力之後其實都係用魔法練功一定多過物理技能...點解唔索性用盾精呢? 如果用物理技用點解唔用火舞呢?
最後係加精...足足多100魔攻, 80魔防, 2個字 = 實用, 但係當寵物裝備公開, 印象中無得裝備杖...而且血11xx其實唔算多, 對面同級火舞渣槍吹飛你都cut硬...而且物防低100...始終練功實用, 但唔係萬能型...
總結, 個人認為火山做萬能型最正...d星星都講明偏向血...就不如升體等合成+裝備好了~ 以上純粹個人意見 = 廢話

wa@@正野~~~~~~

加精好似 good =]

其實睇咩職業用好重要
好似企前排既人,當然係+精(不過+精都唔會用火山)
傳c企後排,不過識補血既話,火山會偏向+力+精,因為唔駛佢頂防頂血,反而輸出多d仲好
好似魔c / 封c呢類又要企後排,又要唔識補血既話,就當然+體了

至於點解話唔用盾精 / 火舞, 如果力 = 一定火舞, 體 = 一定火山
講真就失去左咁多種寵物既意義, 用寵都係因為個人喜好 <<< 呢點算係廢話,

第2個原因就係 : 屬性 / 種族

火出+精好處多多`@_@又多血又可以學護衛~必要時可以幫近戰擋下~

你呢個只不過係49LV既差值
放遠D睇啦=]
如果100LV就唔會差咁小

原帖由 隨便2 於 2009-6-12 03:00 AM 發表
你呢個只不過係49LV既差值
放遠D睇啦=]
如果100LV就唔會差咁小

岩阿...所以放遠d睇d[血]會差得更多....

原帖由 yu1gi2oh3 於 2009-6-12 07:25 AM 發表

岩阿...所以放遠d睇d[血]會差得更多....

你玩體寵既 到你49級隨便捉幾隻野生既屍就已經得 , 何必去練火山, 300攻同367攻 , 就係依67攻 , 可以決定性令你隻火山普攻斷唔斷度人技 同打唔打得入d物理系。(就算去到100級 , 血真係差得更多 , 相對你既攻防 魔攻魔防一樣差好多 , 到時只怕你打又唔痛, 魔法又唔痛 , 企係度做沙包而已。特別對住R6 裝既戰鬥系 , 你咁少既能力真係無咩用....

原帖由 isumi_go 於 2009-6-12 07:04 PM 發表

你玩體寵既 到你49級隨便捉幾隻野生既屍就已經得 , 何必去練火山, 300攻同367攻 , 就係依67攻 , 可以決定性令你隻火山普攻斷唔斷度人技 同打唔打得入d物理系。(就算去到100級 , 血真係差得更多 , 相對你既攻防 魔 ...

咁你又有冇睇到人地日本大賽, 隻隻都體火山合成裝備寵? 如果好似你咁講人地成班都傻仔?
你都識講後期, 後期你果67攻算係d咩?? 斷技?? 到時就真係攻又唔高血又唔多囉
物防仲要加體最強, 你何來懷疑物防? +力+魔都唔夠加體物防強大
唯一可以相比係加魔有強勁魔防, 但物防變得好低, 放魔法被斷機會大增
計下數都知啦, +魔 = 多120就斷到你..你仲要低物防, +力 = 唔洗怕..但物理攻擊力慘不忍賭...但俾魔法炸都係要訓街, 除左+體可以最大機率防斷法+頂多下魔法, 仲有其他配點咩? 火山攻又高唔過火舞, 魔又勁唔過盾精, 唔加體先至係真正高不成低不就囉

原帖由 isumi_go 於 2009-6-12 07:04 PM 發表

你玩體寵既 到你49級隨便捉幾隻野生既屍就已經得 , 何必去練火山, 300攻同367攻 , 就係依67攻 , 可以決定性令你隻火山普攻斷唔斷度人技 同打唔打得入d物理系。(就算去到100級 , 血真係差得更多 , 相對你既攻防 魔 ...

絕對同意....
只有魔師才考慮全體火山吧
其實全力最實用
全精火山也只是為了pk
如果練工其他魔寵一定比火山優

全加力正爆

主要都係睇你咩職咋喎
同埋你要抳黎pk定練功先-.-?

樓主自己有冇玩過PK架@_@?
唔同職配唔同+法~只可以講火岩+咩都有佢既優勢~
+血當然升最突出~但真係變左高不成低不就~我捉多幾隻血寵唔好?
+精魔攻勁唔過盾又點?起瑪多招護~同埋所差魔攻實在不算太大去到49級才差30-  -
吹飛家陣只要識玩PK~騎士都打唔斷魔C D技啦- -'真係多舊魚

原帖由 yu1gi2oh3 於 2009-6-12 10:34 PM 發表

咁你又有冇睇到人地日本大賽, 隻隻都體火山合成裝備寵? 如果好似你咁講人地成班都傻仔?
你都識講後期, 後期你果67攻算係d咩?? 斷技?? 到時就真係攻又唔高血又唔多囉
物防仲要加體最強, 你何來懷疑物防? +力+魔都 ...

都多謝樓主一番心意
我就認為港版就係港版
你既意見如果HK唔開寵物裝備就奶哂野
而HK出寵物裝備既機率又真係唔高 (等同寵物擺擋技能)
睇番HK版
暫時+力確係實用...真係開寵武先算吧

原帖由 被忘人x 於 2009-6-14 06:32 AM 發表
樓主自己有冇玩過PK架@_@?
唔同職配唔同+法~只可以講火岩+咩都有佢既優勢~
+血當然升最突出~但真係變左高不成低不就~我捉多幾隻血寵唔好?
+精魔攻勁唔過盾又點?起瑪多招護~同埋所差魔攻實在不算太大去到49級才差3 ...

其實你有d誤解左, 而家HK版玩果d先至唔係真正既pk, 人地pk大賽係無換寵呢回事的, 逃走, 用連擊都係當棄權。
所以捉多幾隻血寵 = 不成立
至於你話護衛, 的確...護左魔c近戰可以話玩完, 不過用得護隻寵都唔會放技嫁喇, 多d血仲好啦~

原帖由 kojin 於 2009-6-14 10:06 AM 發表

都多謝樓主一番心意
我就認為港版就係港版
你既意見如果HK唔開寵物裝備就奶哂野
而HK出寵物裝備既機率又真係唔高 (等同寵物擺擋技能)
睇番HK版
暫時+力確係實用...真係開寵武先算吧

真有禮貌~抵錫~
不過咁啵, 日服始終係開發,我地唔跟佢地更新, 咁我地跟邊個?
如果跟陸版...咁魔力2可以正式結束了
但台版其實又係陸版既修訂版, 咁如果你質疑我地唔會跟日服更新,
我真係再諗唔到我地可以跟邊個版本...
定還是HK厄錢專用版? 如果係咁HK魔力2又可以結束...
即係無論點計都係得跟日服更新有[利]可圖同埋有[前途]
順帶一提...日服仲有個[寵物使用道具技能]...

好似樓主咁講,玩攻不如用火舞,用魔不如用盾ge話.咁佢地hp咪又係少d
仲有咩叫67攻=冇用,你又知唔知-0精火岩同-0精龍骨一齊加精去到lv45都係差5x魔攻,
咁唔通你又會話頂攻龍骨冇用
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-6 08:50 PM , Processed in 0.037936 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存