2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 足球討論區 皇馬買購卡卡C.朗是自掘墳墓?
返回列表 發新帖 回覆
go

皇馬買購卡卡C.朗是自掘墳墓? [複製鏈接]

在全世界媒體都為皇馬斥資9400萬歐元強購C.朗拿度驚嘆不已時,巴塞派系卻提出自己的疑問,先是球會財政主管馬田發難:「佩雷斯哪來那麼多錢?」接著加泰羅尼亞媒體又為首都球隊算賬,得出結論是C.朗拿度和卡卡的運作將讓皇馬債務飆升至6.7億歐元!

會有疑問並不出奇,卡達朗與A.米查杜域這對敗家子此前三個賽季光轉會市場就燒出2.44億歐元。換作其他球會,早已入不敷出無力支撐,可佩雷斯上任兩週不到就再用去1.59億,不能不令人重新審視皇馬的財務狀況。輿論坊間的最近笑話是:佩雷斯要是拿C.朗拿度這筆錢救市,能挽救一家中等規模的銀行。

皇馬負債已經達到6.7億

《每日體育報》為皇馬算賬,儘管2001年佩雷斯通過將皇馬體育中心出售給市政府換得4.8億歐元進項,但在他當政期間,這筆巨款已經被用在球市上消耗殆盡,等到他06年離開時,皇馬已經負債4.5億歐元。卡達朗也曾抱怨,他繼承的球會只剩負債,當然,當時他口中的數字是2.7億。

《加泰羅尼亞日報》算得更細,那6年時間,老佛爺有17筆簽約,總消費4.3億歐元,抵消了賣地進賬。而在卡達朗當政期間,皇馬債務已經累積超過5億。算上購買C.朗拿度和卡卡的1.7億轉會費,換言之,即使不考慮兩人的巨額年薪(有消息稱C.朗拿度週薪將達到20萬英鎊,比他在曼聯的薪水高出8萬),按巴塞系媒體的算法,皇馬負債已經達到6.7億。而根據0708賽季皇馬稅後純利收益2800萬歐元計算(上賽季數字尚未公佈),皇馬要填平這份債務,至少需要23年。

騰訊

相關新聞

意媒:卡卡有膝傷

據米蘭當地一家媒體透露,前米蘭球員卡卡雖然通過了體檢並順利加盟了皇家馬德里球會,實際上他卻有膝傷在身。

早在一年前,米蘭隊醫就透露了卡卡膝蓋的狀況:「兩年來卡卡的膝蓋一直不適,每次訓練和比賽之前,他都要靜養,以便於膝蓋在劇烈的運動中能夠好受一些。儘管傷情並不嚴重,但始終無法擺脫。」在去年5月底,卡卡接受了膝蓋手術,並因此錯過了北京奧運會。雖然手術已經過去一年了,但膝傷仍然影響著卡卡。

(內容由新浪北京提供)

皇馬債務飆升至6.7億歐元!
到底佢係有米定扮有米

唔理咁多...
以後玩we/ fm一定用皇馬
超屈機

負債對於皇馬已經唔係最重要
最重要係睇佢地之後既成本效益...
睇下卡卡同c7賣既波衫夠唔夠10億,
夠的話咪呢個收購咪成功囉...

星艦I個陣都分開幾年買
買年一次買咁多  真係夾到嗎?

佢地唔係有政府做後台咩...D銀行唔係點追佢地還錢

佢地唔係話要放9個人咩??
+埋佢2個d波衫
唔知夠唔夠還呢~.~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 阿霖 於 2009-6-14 10:46 PM 發表
在全世界媒體都為皇馬斥資9400萬歐元強購C.朗拿度驚嘆不已時,巴塞派系卻提出自己的疑問,先是球會財政主管馬田發難:「佩雷斯哪來那麼多錢?」接著加泰羅尼亞媒體又為首都球隊算賬,得出結論是C.朗拿度和卡卡的運作 ...

你用個腦諗下野啦-.-
你扮來睇下?呢度係億億聲架

原帖由 99WinG 於 2009-6-14 10:47 PM 發表
唔理咁多...
以後玩we/ fm一定用皇馬
超屈機

哈哈...
我不嬲都用

原帖由 傑斯仔 於 2009-6-15 12:59 AM 發表
佢地唔係有政府做後台咩...D銀行唔係點追佢地還錢

冇錯= =以前都試過靠政府債務一筆清..
大不了遲下再黎多鋪

出面仲有個posrt 話同希古恩+錢換埋e巴- -如果係咁,,皇馬砌個陣出黎都唔知係幾多人既夢幻陣- -
            還掂都買不如整到個陣咁喇
        伊巴  韋拿
c朗                                    
                              卡卡
     法比        艾辛
艾夫華   維迪  泰利    沙治奧
              卡斯拿斯
咁既陣同巴塞踢

還錢呢d野係後話黎,最緊要係目前球迷有戲睇嘛,就算第時比人迫倉都係佢既事

原帖由 何小B 於 2009-6-15 01:13 AM 發表

你用個腦諗下野啦-.-
你扮來睇下?呢度係億億聲架

銀行借錢比人之前一定會查清楚你户口同有無能力還債
可能間銀行見皇馬雖然負債唔少,但C9同kaka搵到錢,所以先借比佢
億億聲唔等於扮唔到有錢...如果唔係都唔有甘多人買左雷曼債券啦!

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

負債可能都未算慘,如果到時攞唔到好成績,皇馬就真係..........會俾人笑到死

十週年勳章(賀詞)

原帖由 臭€屎 於 2009-6-15 12:30 PM 發表

銀行借錢比人之前一定會查清楚你户口同有無能力還債
可能間銀行見皇馬雖然負債唔少,但C9同kaka搵到錢,所以先借比佢
億億聲唔等於扮唔到有錢...如果唔係都唔有甘多人買左雷曼債券啦!

高手 你都識講啦-.-
銀行唔係預你還到錢比佢 佢會借比你咩?
仲有...你搵間球會比我睇下 可以億億聲 扮有錢啊?

我都諗唔通.((100%唔知點運作)))

樓上2位消一消火先...嘻嘻!!!

假如用正常經濟收益之下,向銀行玩借貸買賣行動,其實係幾危險.

舊時我會諗...皇馬又試玩洗黑錢行動.

而家我會諗呢個買賣行動,根本就係政府同球會既mission impossible.

我地一眾平民永遠都唔知佢地d高層買咩葫蘆搞咩藥.

原帖由 何小B 於 2009-6-15 03:53 PM 發表

高手 你都識講啦-.-
銀行唔係預你還到錢比佢 佢會借比你咩?
仲有...你搵間球會比我睇下 可以億億聲 扮有錢啊?

甘銀行唔會估錯?
如果一路順順利利就無問題
但萬一卡卡+C7搵個筆cover唔到買佢個筆數,
又或者是但一年揵Q入唔到歐冠,甘呢筆債影響可以好大。
呢D唔你扮唔扮有錢既問題,係風險既問題。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 12:42 PM , Processed in 0.034774 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存