2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝2 魔力寶貝2 心得及資料區 疾走法蘭城之極漫長 [試膽大會]
返回列表 發新帖 回覆
go

疾走法蘭城之極漫長 [試膽大會] [複製鏈接]

分享前 首先要多謝另一個帖某玩家無私地分享100層的地圖坐標 (拍手)
小弟才得以成功完成此個 足足一百層的試膽任務

其實今次解任的主要目的當然系想擁有呢個任務的獎品啦,
我一心繫想拎 "悟空服" 所以當見到有玩家分享路線後,
我那伙求知好勝的心 就驅使我去試下解呢個任喇...

這個任務只會在逢星期六的中午十二時 至 晚上十二時開放

但我卻在 晚上十時左右才發現玩家的分享
而最重要系 我看過部份有經驗的玩家都講: 差不多要二個多小時才能夠走畢1oo層的地獄...
起初我的確有放棄的念頭...

先講講我本人只有17Lv, 正職傳教士 寵物只有當日果位大叔送給我的小蝙蝠 ( 加血的攪笑份子 )
一直我都系諗住 逃逃逃逃逃逃........................x N次
而我本人就既然系傳教士 所以就並沒有帶任何的藥物... ( 傳教士以外 真的不要學... 家陣還未有明水呢因為 )
身上就只有兩組米飯 ( 如果你系選擇逃 ?  可能1個 or 2 個 米飯都足以夠你跑足1oo層 )
而裝備方面 我逃跑時就接近全裸 只餘下上天送給我的 底褲同底衫

當一切都準備好曬之後, ( 其實都只不過繫好似平日去升Lv咁, )
我就到達南區 搵NPC開始解任...

未見官先要打你5oo大板..... ( 入場費 5ooG )
* 他會按角色等級去收費 聽聞4xLv玩家要  2oooG

及後就會開始足足兩小時的逃命試膽大會.... ( 逃呀... )

地圖比我想像中還要大呢, 要不是有玩家無私的分享...?!
也許我早就早登極落 或 提早放棄了, 再一次多謝那位玩家的無私分享 (拍手)

其實系呢次試膽大會中, 我某程度上系想試試另一樣的東西, ( 精明的讀者 你們猜到嗎 ? )
我其實系想試一試
"究竟我在晚上十二時前接了任之後, 於迷宮中一邊與時間競賽之際
  會不會因為接任時間已過( 亦是超過晚上十二時) 而被強行趕出或任務失敗 "
最後答案發現 :   只要你於限時前成功進入迷宮, 你便能夠玩至最尾

可能有玩家會問 : 喂喂 咁如果系迷宮重置呢 ?
依我個人經驗來睇...應該就不用怕呢個情況會出現了..... ( 除非你有怪癖 愛在迷宮掛網- -" )
因為我於晚上十時半左右進入迷宮時發現 尚有大約 三千六百小時 它才會重置...亦即系.....大家來上數學堂喇

一日有24小時, 一小時有 60 分鐘  三千六百分鐘 亦即系.........3600 / 60分鐘  = 60小時/24小時 = 2.5日
問題系只要你成功交完入場費 其實你已經 等如可以參加呢個任務....所以問題只會取決於 " 接任果一刻 "

講了那麼久, 終於入正題....xD
如果讀者系想 拎獎品才參加呢個任務? 請記緊不要只是一直往下衝唷,
因為途中你系須要搵 兩個  系兩個Npc 打場交 & 吹吹水
* 於 Level1 - Level5  找出 遊蕩的殭屍 答"否"  並跟它交手   ( 它只有Lv7.... 想不出可以有什麼攻略提供比大家= =" )
* 於 Level 50 - Level60 找出 驅魔師 珂羅多拎道具 ( 行了那麼久終於有人吹下水 )

迷宮中出現的怪物:  木乃伊 Lv 2 - 1x   變質木乃伊 Lv 2 - 1x   &   幽靈殭屍 Lv2 - 1x   (前段Level 1F - 50F )
                           * 一班只會物攻的怪獸

叢林怪手 Lv 2x - 32  太陽蝙蝠   冰冷樹精 Lv 2x - 32  & 黃面死神 Lv 2x - 32 (後段Level 51F - 99F )
                           *  死神 冰樹會出魔攻的...  

迷宮中擁有好多好多陷阱  "空降不明飛行鐵盤"   -10HP  
                                   "吉吉鐵針地板"  - 10HP
                                   "吉吉鐵針地板隱形版"  - 30HP
                                   "殺人無形毒煙霧" - 60HP
* 小發現原來當你HP去到 0 的時候....狂踩陷阱都唔會再死Or受傷的, 建議擁有自虐狂的玩家可以前來試試, 效果一流!!
* 後段的迷宮出怪只出偏多, 所以建議於偷襲時加加血 免得及後被怪反偷襲
* 當然有藥水會更加好啦,

迷宮中一共有兩位商人供玩家賣掉身上的寶石 但我忘記了層數-____-" ( Around 1x層 & 7x層 )
而我就將一路上拾回來的魔石賣曬佢...都可以回到本嫁,

於迷宮的中段Level 50 就有一個補給醫生及護士 ( 東醫生意難做嗎? 來到這裡行醫.... )

迷宮佔地也不少 平均都可能有 100格 X 100格 左右大小,
一路上有超多的寶箱 R1 - R4都有, 有興趣者不妨來碰碰運氣, 有背包的玩家有福了...

最後會來到迷宮底層遇到稻草人先生,跟他閒聊幾句後就會開始戰鬥  ( 注意: 必須要單P的唷 )

小弟裝備: Lv1 風5地5 帽鞋   Lv2無屬袍     Lv2 風5地5杖

遊蕩的幽靈(王)  Lv30 Around 800-900血量     
技能: 物攻   昏睡   單火Lv2 以及一招麥Sir都識出既雷電攻擊 扣16x Hp

黃面死神 x 2  Lv30 Around 300-400血量  ( 兩下單石Lv1 就死了 )
技能: 物攻  強冰Lv1 超冰Lv1 ( 扣大約 5x - 6x Hp )

冰冷樹精 x 2  Lv30 Around 400 - 500 血量 ( 三下單風 or 石Lv1 應該歸西 )
技能: 物攻 強石Lv1 超石 Lv1 (大約招 5x - 6x Hp )

* 如閣下非高等者 or 傳教士 or 敢死隊  則建議帶小量藥水
* 閣下可以先把王殺掉, 從而避免比雷劈...
* 寵物基本上防守就可以了, 如喜歡進攻 可使戰鬥快點完結

戰勝後可以向稻草人先生拎獎品及稱號 他還會跟你說出你的成績....( 真失禮...別人1 Min 就K.O )

* 有玩家說如果獎品唔合你心水 可以點擊 "取消" 換另外一份, 但小弟一點就是悟空服 因此沒有進行測試

* 悟空服 以外好似還有...悟空繡花鞋 以及 30Mins的龍沙一粒?!

稱號: 虎膽大將

打了一篇很長的文章, 希望可以幫大家瞭解得更多啦=]
P.s 有沒有什麼好網推介? 可讓圖片可以清晰點....
(原來可以按圖再Zoom近... )

全100層上樓座標

不如放埋個座標過黎啦

呢個任唔知係唔係有bug= =
我試過幾次係d固定層登出之後登入返返左城= =
係:比左錢入去...但未入迷宮前畫面登出/係賣石果2層(叫:不存在的空間)登出/上到頂打boss果層登出...都會比人傳返出去城...- -以上我都試過晒= =

原帖由 ☆~樂~☆ 於 2009-7-24 09:31 PM 發表
呢個任唔知係唔係有bug= =
我試過幾次係d固定層登出之後登入返返左城= =
係:比左錢入去...但未入迷宮前畫面登出/係賣石果2層(叫:不存在的空間)登出/上到頂打boss果層登出...都會比人傳返出去城...- -以上我都試過晒 ...

你入左唔同ser既會彈番城, 所有迷宮同理
如果係同ser既, 只要入番同一個ser+o個層未變就可以原地出番

原帖由 ultradolp 於 2009-7-24 21:59 發表

你入左唔同ser既會彈番城, 所有迷宮同理
如果係同ser既, 只要入番同一個ser+o個層未變就可以原地出番

係...我知喇...所以先話呢個係bug ==
我100%肯定自己無入錯ser...係1線登出1線入返係果幾層都彈返城...
最灰果次係去到頂打boss無端端斷線...之後入返就返左城...-0-

THX.......................
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-5 08:40 PM , Processed in 0.035824 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存