2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 給對FEZ有愛的人,希望都能入來看看(24/6 企劃更新) ...
go

[其他] 給對FEZ有愛的人,希望都能入來看看(24/6 企劃更新) [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

首先, 入得黎既人都先忘記自己係咩國咩團
承認自己都係一個fez玩家
對於大家既不離不棄,
作為同你地一樣,只係一個fez普通玩家,希望都能互相講聲多謝
我地經過一年既努力,共建左一個只屬於我地幻想戰記
就算大家平時幾多幾多既抱怨唔開心, 都只係期望隻game有更加好既環境先咁做
外掛時期, waiting時期, 黑暗時期...好多唔開心既時期我地都經歷過
但係換黎既, 係一班朋友,戰友,同埋千千萬萬場國戰
一切過去既唔開心都係值得既
可惜既係, 由封測到宜家, 事實係fez玩家人數都一直下滑緊
有人埋怨官方唔識搞宣傳,有人埋怨比代理搞死左,有人埋怨黑橙只係識得搵銀唔理玩家
anyway, fez 的的確確係一隻好好既olg
至少比d 無無聊聊永遠f1 f2 f3出技, 123 456飲水 再掛機打怪既on9 game好

fez改板周期在即,同時暑假在即
官方從商業角度黎睇,fez 比起其他olg, 的確唔算係搵錢既game
投資自然比較少,特別係宣傳方面只好縮減
我地作為玩家,
係唔係應該都開始少d埋怨, 開始集思廣益諗下有無咩方法補番官方做唔到既野呢
參考過外國同台灣
我地可以試下搞一個fans club 同 fans site
係non-offical 同自願性質
目標好簡單: 宣傳
利用番網上免費既交流平台,好似youtube, forum 咁
但係當中要好多人力物力
1)宣傳人員
2)網頁設計
3)影片製作
4)小說/寫作家
5)心得人員
6)...仲未諗到

同埋好似cs呀war3果d咁
可以定期搞non-offical 既tournament
或者統友誼式既技術較量
係fans site 等到公佈戰果

大家要記得 橙子只係代理隻GAME
到最後隻GAME 都係依賴我地e班玩家
吸引多d人黎 = 橙子關注隻GAME = SE社(開發商)願意大力發展香港market

點解我地無自己既技術影片?
點解香港fez無自己一套戰術?
點解唔會見香港玩家自家製作既公開宣傳短片?
最緊要係, 香港fez 既整體風氣去哂邊到呢?

如其怨天尤人,
不如自發諗d野黎行動啦
希望大家可以支持...
-------------------------------------------------------------------------------------
24/6  企劃更新

成個Project 我諗大概係暑假一開始就會接著開始
e我個職責會係召集唔同能力既人黎幫手今次既Project,
同埋為個Project 設定個方向
大家要有個心態你係純自願, 真係想搞好FEZ吸引多d人黎一齊玩
另外大家應該都知道日本既玩家,係e方面就做得比較好
有人自己plan活動,d人都會抱住「玩」既心態去踴躍參加
官方活動有樣最大既唔好處, 就係造成利益沖突,因為參加既人都為左要贏就你死我活咁

第一擊係連環youtube x fez玩家自家制影片 rush 爆佢
方向可以音樂 + 戰爭/技術片 形成
我更加推薦「音樂劇」- 劇情 + 音樂 + 戰鬥加插
當然...歡迎大家係影片入面為自己/自己團宣傳啦
所以呢, 有興趣既都可以同自己團長講下參加e次活動 ,共同出一分力
大家要記住!! 真正玩緊隻遊戲既係我地!! 唔係官方玩緊!!!!
益到FEZ最後都係益番自己,就係咁簡單

人手:
拍片人
後期製作
演員
路人們
劇情創作(如有)

第2 同第3擊我都已經有d諗頭
但係想先睇下第1擊既反應點樣先

-------------------------------------------------------------------------------------
白夜小小既心聲,對我沒愛可不看T^T

我玩左online game 差唔多都有十年
雖然玩既唔係咁多,香港既只係玩過龍族
龍族之後見香港olg 已經無哂希望,所以陪朋友玩外國同台灣既olg 比較多
點解無希望呢? 好簡單, 大量泡菜國日本olg 氾濫地入侵香港市場
當然當中不乏好玩既,但係最後香港olg 市場都比千篇一律既打怪on9 game 淹沒
唔係打怪就唔好玩(ro等本人都十分喜歡), 只係隻隻都打怪打怪打怪,追lv , 所謂新意只係畫面令d咁
期後免費olg 加入之後, 香港既olg 市場更加係一遍死海
外國呢? uo everquest wow eve-online 百花齊放(未聽過以上我諗你沈醉於香港所謂既online game 太久了)
我曾經為左一隻外國既online game 要親身去到外國買個pack (planetside...sony 出品,eq2既同公司)
點解呢?因為實在太吸引
人地已經唔係發展到單純打怪升lv, 而係一隻類似battlefield2 咁既千人上線國戰遊戲(比bf2 早出2~3年,大約還在bf1942既時期)
玩既係攻城搶去, 要靠唔同單位合作
(拎架運輸機傳送自己部隊去該戰場,佔生產設施出坦克戰機開條前線出黎,之後攻入城內進行白兵戰,清人後派hacker入侵城最中心既console)
另外泡菜國既navy field, djmax online, gunbound 都係有創意但無法成為主流既遊戲,一直難以引入香港
月費制過後, 香港玩家既質素的確下沈了,更重要係心態既敗壞
月費制,大家比得錢就公平競爭
免費(商城)制, 有錢你就贏了
到宜家所謂小朋友聽見「月費制」, 即刻大叫「無錢玩」「呃錢」「咁貴點玩」,
但他們還是可以一個月比幾百,幾千去買一d item, eq, 扮令33 等
唔買,你就輸了...
直到同學叫到, 試下玩FEZ,當初我是拒絕的...
以為又係d 賣item eq 既olg, 有錢大哂果種
玩落, 是國戰的, 玩技術合作的, eq等也只是裝飾(因為打怪裝也可以頂防,但唔頂防又唔代表無得玩)
當時心諗, 無玩一排香港olg 竟然進步神速?
睇番接住既時間出既...又係打怪,又係追lv,又係扮可愛,又係賣畫面,又係虛張聲勢,又係虛有其表...最緊要,又係呃細路哥比錢
可能你會話,咁fez未又係出咩q野轉蛋呃錢,有分別?
絕對有! fez 既你唔抽唔會比不上人, 偏向主動, 姐係你自願既
其他呢? 你唔買新既item, 你就輸了? 抽既更加不得了,因為抽到你就發達了, 偏向被動,你要玩隻olg玩得勁就要去係咁買買買,似被逼
果時先知道...原來FEZ係香港係幾咁特別而且係獨一無二
FEZ - 係一隻由玩家主導既遊戲
千變萬化既國戰, 富戰略性既地圖, 平衡而互相制衝既職業與技能, 考腦筋既戰場資源運用(水晶召喚擴建)
如果有一個人覺得fez 垃圾而離開, 姐係你根本都未知到fez 真正玩既地方,作為一個玩家你更垃圾
特別係日本既fez, 5國都有各自既GM 天天都參與國戰
因為, GM 也是一個玩家, 這也是SE設計這遊戲之理念的証明
所謂點裝,對se社黎講只係認為玩家覺得fez好玩既,先至出錢買d special offer 去支持隻game
當然,se 社單是final fantasy 已經搵到好多銀先咁做
香港橙子呢,只是一間於香港的代理遊戲公司, 買代理也是需要大量現金
基本上是無法和日本有同樣的心態,
同時間於有大量olg氾濫之香港去吸引玩家, 同埋GM人手去維持FEZ理念係十分困難而且有壓力
不要忘記一隻無法為代理商搵錢,或者去到蝕錢既olg, 下場只有一個.....
先說大陸FEZ - 過分改板及代理商質素令到FEZ浪費了
台灣FEZ - 過於接近日本管理及運行方式, 雖能吸引玩家卻容易造成收支不平衡
那香港呢?
好明顯, 先利益先行, 一個香港特色既管理概念
至於好唔好? 好難講...
最簡單講, 同台灣既係相反情況,
不過有個最根本既問題, 就係維持FEZ既經費
顯出FEZ 管理層其實都唔想FEZ 逃唔過收工既命運
但由活動既設計, 都証明FEZ 管理層缺乏FEZ既認知同知識
因為代理商唔似se社,無一個直接指派既人作為GM
同時間,橙子GM要應付既遊戲應該唔止一隻咁少
試問他們能付出所有時間在FEZ嗎?
這問題可不是可以忽略的...那香港玩家可以如何?
我們有的是FEZ知識及認知, 本是最能彌補代理商GM之不足
惜香港玩家一直停留「我只係比錢打機架炸,有咩野唔好搞我」既地步
都係導致香港olg質素下降既其中一個主因
唔係無好既olg, 而係無足夠好既玩家去支持一隻好既olg
身為FEZ既玩家, 係唔係是時候義務地站起來呢?

已有 33 人評分Good 收起 理由
kelvin傻仔= + 1 撚樣
abyss891025 + 1 有愛
lcy513777 + 1 涉及廣告/宣傳內容
化化一號 + 1 作為一個玩家你更垃圾←好句
Fourth + 1 原來我忘了加GOOD
cloud_tong + 1 講得好有道理 呢個GOOD你應得既
marionette + 1 支持你!下次繼續^_^
鈴奈 + 1 你講得好呀, 如果由玩家主導, 就算冇左代理 ...
sheunglws + 1 agree+1
Tsuna34416912 + 2 加完gd繼續睇字海a_a"

總評分:  Good + 42   查看全部評分

好感動呀

十週年勳章(賀詞)

(fez改板周期在即)

喔......
你又知佢再改版既.....
雖然唔排除你可能會係一d神秘渠道得到呢d資料.....

還請各位以後多多指教._.

支持!!!!!!!!白夜出錢~~我出力 a_a

花生

充滿了激情的示愛呢~~~~~~~(心)

話說今日先到有架大巴有個魔力寶貝2個廣告..(嘆)

支持0^0~b

不能再認同更多
有D咩可以幫到手

原帖由 電視乂炎斬 於 2009-6-23 06:15 PM 發表
(fez改板周期在即)

喔......
你又知佢再改版既.....
雖然唔排除你可能會係一d神秘渠道得到呢d資料.....

你唔咁講的話本來沒留意到箇中玄機-0-

十週年勳章(截圖)

i luv u
mmmmmuuuuuuuuhhhhhhhaaaaaaa

FB果個fans group都冇人既...得個130人...所以我都冇入
希望多d人入下...好想睇下玩依隻game既人個樣

十週年勳章(賀詞)

原帖由 由莉菲亞 於 2009-6-23 18:43 發表

都係唔覺意發現到姊

雖然我都好想可以盡快改版

不過
希望越大  失望越大.........

原帖由 幻瞳Evangeline 於 2009-6-23 06:36 PM 發表
充滿了激情的示愛呢~~~~~~~(心)

話說今日先到有架大巴有個魔力寶貝2個廣告..(嘆)

支持0^0~b

知道好耐啦..見過好多次了- -

(看完)
人們何時明白
這一個是玩家主導的遊戲啊
期待聖女王fans club(心)

十週年勳章(賀詞)

原帖由 由莉菲亞 於 2009-6-23 06:43 PM 發表

暑假黎緊仲唔用改板留住舊玩家 + 吸引新玩家既話
橙子應該都執左n世啦
我無由「神秘渠道」收任何消息
只係日日係「神秘渠道」提議改板同埋宜家fez 有咩需要
說實話, 有頭髮邊個想做瘌痢?
新板fez 一早存在, 我諗橙子都已經想更新好耐
但係大家唔好唔記得, 橙子只係代理
我相信一定有d原因,令到se社唔比橙子去更新(我推測既原因已經係個post到講左)
當然, 橙子都有自己立場係到
佢地都要「交功課」比se社先可以做更新更改
大量既功課單憑橙子一間公司你認為夠做嗎? 何況佢仲有好多其他功課要交去唔同部門/發行商
咁唯有搵人代下工架啦
番學功課做唔切都搵人抄搵人幫手做啦
可以唔交既, 你無分姐

原帖由 S!u鼠 於 2009-6-23 06:50 PM 發表

知道好耐啦..見過好多次了- -

仲要好多次TIM..T^T
FEZ做一個月已經好夠了../﹏\

原帖由 s095 於 2009-6-23 06:12 PM 發表
首先, 入得黎既人都先忘記自己係咩國咩團
承認自己都係一個fez玩家
對於大家既不離不棄,
作為同你地一樣,只係一個fez普通玩家,希望都能互相講聲多謝
我地經過一年既努力,共建左一個只屬於我地幻想戰記
就算大家 ...

十分高興.!fez有好多好多好多好多好多好多好多好多好多既好玩家

我十分認同樓主

講先外掛~今日好似見到出現左~囧~

十週年勳章(賀詞)

呢個想法幾好
但係太成熟
我怕某D以網聚為樂既MK笑我地ON9

支持1下 ~~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 03:21 PM , Processed in 0.040448 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存