2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦技術問題交流 求救呀-.- 唔該電腦高手入黎......(未解決T_T **以新增 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

求救呀-.- 唔該電腦高手入黎......(未解決T_T **以新增圖片 ) [複製鏈接]

我大約係半年前買左部 ACER既 Q6600 機     window vista黎
4 GB RAM
顯卡好似係8600GS

但係唔知做咩呢排只係一開隻3D ONLINE就會好疾
我上網係bb100 應該唔係連線方面問題(之前都無事 ,,同埋隻game需求唔係好大)
係工作管理到睇  實際記憶體總共 3326mb
                      快取的2313
                       可用 5-60不等   (岩岩重新開機戈時有大約1xxx幾..但係之後佢就唔會上返幾百)

我想問係咩問題,,,有咩方法可以解決?
+ram係唔係解決方法?

我用window 優化大師睇我部機有4個槽    部機本身用左2個  最大只可容納8gb
咁+要+幾多好?   

一次好多問題,,,,  唔該解答一下,,,我電腦新手黎..thx

另加上工作管理員圖片x3

十週年勳章(賀詞)

講下咩game泥..一定唔關ram事

夢之路娜@_@  需求唔係好大姐-.-

有冇人幫到手呀
!!!

有可能中毒
check下你部機安左d乜野,攪到食哂d ram
成4GB RAM 食剩幾十MB好唔尋常

原帖由 hoho168 於 2009-6-25 07:26 PM 發表
有可能中毒
check下你部機安左d乜野,攪到食哂d ram
成4GB RAM 食剩幾十MB好唔尋常

無安裝D野  係呢2個星期先只係安左呢隻GAME-.-
同埋我搵唔到有毒係電腦到.....

咁仲有D咩問題有引致咁O既事呢-.-
唔該大大....

help me!!!!!!

原帖由 kaho0513 於 2009-6-25 04:48 PM 發表
我大約係半年前買左部 ACER既 Q6600 機     window vista黎
4 GB RAM
顯卡好似係8600GS

但係唔知做咩呢排只係一開隻3D ONLINE就會好疾
我上網係bb100 應該唔係連線方面問題(之前都無事 ,,同埋隻game需求唔係好 ...

唔關ram事~ 本身你部機已經到達支援o既上限~再加都無補於事~

原帖由 打機是我的生命 於 2009-6-26 08:26 PM 發表

唔關ram事~ 本身你部機已經到達支援o既上限~再加都無補於事~

咁有咩方法可以搞返好佢呢......

可能過熱
清一清塵OR 汁線

應該唔係過熱啦-.-熱得濟會食晒d ram咁神奇...
樓主而家用緊咩防毒?

你vista 32bit 最高都係3.xx gb ram.
另外...你話d ram食得咁勁..
你開工作管理員睇下..
cpu去到幾多.
睇下邊隻程序食晒..

原帖由 saizd0580 於 2009-6-28 05:30 PM 發表
你vista 32bit 最高都係3.xx gb ram.
另外...你話d ram食得咁勁..
你開工作管理員睇下..
cpu去到幾多.
睇下邊隻程序食晒..

CPU使用率開左隻GAME大約都係30%左右
但係我開左個工作管理員o既"柱"理程序睇 其實大部份都唔係食得我好多ram  好多都係大約1500~5000 kb
但係就有好多個重覆  e.g  Window Services的主機程序 有大約12個   有十個食大約2000~10000 kb   ***** 有2個食左我3m9同6m6 kb*****
開左隻game 佢大約食左我大約50m kb吧    同埋一熄左隻game佢就會彈左個好似warnning既野出黎  大約係講  "xxxxxxxxxx"該程序不能為"read"     (xxx為數字)

我有問過我d fd  佢地部機都會咁多好似 Window Services的主機程序 o既野係咁重覆   

同埋ram過熱的問題 我部機係5月尾封過塵開唔到機  但以經叫左人地上黎整  (我戈陣唔知我部機係咁o既原因而開唔到機)

最後我部機用既防毒係 Mcafee  ←呢個係買機戈陣以經有係部腦到

thx

個vista update 到最新未
同埋轉左個防毒啦 呢隻野中左毒都唔知

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 11:16 PM , Processed in 0.034625 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存