2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 想砌機...求list....5k-6k
返回列表 發新帖 回覆
go

想砌機...求list....5k-6k [複製鏈接]

我依家部腦開始唔係幾夠用...
想砌多部機...但有d零件想留比依家部腦
舊機用黎check下email
新機主要打機同睇戲...
BUDGET大約5千至6千..越小越好=]

依家部腦↓
CPU : AMD6000+
motherboard : magic-pro A2N-G
Ram : a-data 1GB ddr2-800  x4
HDD : seagate500GB/160GB
DVD rom : LG 22x
Display :  Nvida Winfast GTX260
Power Supply : Delta 750W

以下係小小要求~~
cpu我想換AMD粒肥龍955
底板想support SLI...要ATX板...
依家4條Ram想留比舊機
HDD唔洗買...160GB會留比舊機
DVD rom都會留比舊機
火牛我個fd會比隻我..所以唔洗買..
Display會比新機...唔洗買..舊機用onboard
cpu唔想用原裝散熱..本人對V10情有獨中...不過唔一定要用
要大機箱...越平越好

-------------------------------

講咁耐姐係要買.....
CPU+散熱
Motherboard
ram
DVD rom
機箱...
唔知個要求會唔會太麻煩呢??
希望各位可以幫忙=]

支援SLI選擇太少兼唔抵買...

Crossfire就另計

主要原因...ATI已經比AMD收購左

AM3 (新socket) 想佢同 Nvidia合作開個SLI...

真是...諗下好喇...

支援SLI建議轉返INTEL-_-
AMD 搵SLI要搵NVIDIA晶片組-_-
都幾難搵到.. = =

AMD PHENOM II X4 955 HDZ955FBGI CPU [AM3] BOX 盒裝 HK$ 1,865.00
ASUS M4N72-E/AM2+ nF750a SLI M/B HK$ 999.00
OCZ OCZ2RPR800C44GK DDR2 800 4G Kit (2Gx2) HK$ 554.00
Pioneer DVR-S17FXV 20X DVD Writer 黑色/盒裝  HK$ 215
COOLER MASTER CA-RC690 Dominator ATX Case  HK$ 490
Cooler Master Hyper N620 CPU Cooling Fan HK$ 398
$4521

原帖由 天地無雙 於 2009-6-26 01:11 AM 發表
支援SLI建議轉返INTEL-_-
AMD 搵SLI要搵NVIDIA晶片組-_-
都幾難搵到.. = =

有幾難搵...............你唔知唔代表難搵..............

原帖由 minda325 於 2009-6-26 01:03 AM 發表
支援SLI選擇太少兼唔抵買...

Crossfire就另計

主要原因...ATI已經比AMD收購左

AM3 (新socket) 想佢同 Nvidia合作開個SLI...

真是...諗下好喇...

260SLI有何不可~ 我比較想佢測試下效能~

唔該哂兩位先
咁如果我唔玩SLI呢=]

唔該哂各位=]
呢張list我都有d興趣~
但我想有多幾張list參考下

原帖由 打機是我的生命 於 2009-6-26 01:21 AM 發表

260SLI有何不可~ 我比較想佢測試下效能~

你係想佢試, 唔係真係想揀d好野比佢

講真成千銀塊底板, 買790X強悍得多

原帖由 ylcheung91 於 2009-6-26 01:22 AM 發表
唔該哂兩位先
咁如果我唔玩SLI呢=]

AMD PIIx4 955BE $1970
Thermalright TB120 $520
(For CPU) 鐮刀x1 $55
技嘉MA790XT-UD4P $1120
Corsair DDR3-1333 2GBx2 $460
Pioneer 217BK DVD-RW ROM $210
Antec CA-300 $475
(For Case) 鐮刀x3 $165
AS5 散熱膏 $50

TOTAL: $5025

原帖由 minda325 於 2009-6-26 02:03 AM 發表

AMD PIIx4 955BE $1970
Thermalright TB120 $520
(For CPU) 鐮刀x1 $55
技嘉MA790XT-UD4P $1120
Corsair DDR3-1333 2GBx2 $460
Pioneer 217BK DVD-RW ROM $210
Antec CA-300 $475
(For Case) 鐮刀x3 $1 ...

唔該哂呀
呢張都好岩我
thx!!

請問你用黎做d乜野 令到你覺得唔夠用

回復 5# 打機是我的生命 的帖子

我唔知幾時踩親你條尾
句句針住晒=)
你GET唔到我MEANING都算 仲要走黎針我
真係笑到我死下死下

樓主要求AMD + SLI 我地唔建議
咁你就要走埋黎針下我地先安樂

成千蚊買750a? 倒不如買790.
一係就唔該你比980a人..

回復 9# minda325 的帖子

當人白老鼠測試效能..
真係................................................................下刪N無言..

原帖由 minda325 於 2009-6-26 02:00 AM 發表

你係想佢試, 唔係真係想揀d好野比佢

講真成千銀塊底板, 買790X強悍得多

其實呢種限制之下可以揀到幾多好野~ 真係心知肚明~
不過佢話要玩我先咁講~
我要澄清一下~ 唔係我俾o既 suggestion~

原帖由 天地無雙 於 2009-6-26 06:27 PM 發表
當人白老鼠測試效能..
真係................................................................下刪N無言..

你明唔明咩叫白老鼠~ 人地未用過佢第一個用~ 果d先叫白老鼠
呢塊板唔係新出~ 卡都唔係新出~ 唔多明點解佢會做白老鼠~
而且好似係佢自己要求~ 你講到好似係我唆擺佢咁做 我有著數?

原帖由 天地無雙 於 2009-6-26 05:39 PM 發表
我唔知幾時踩親你條尾
句句針住晒=)
你GET唔到我MEANING都算 仲要走黎針我
真係笑到我死下死下

樓主要求AMD + SLI 我地唔建議
咁你就要走埋黎針下我地先安樂

成千蚊買750a? 倒不如買790.
一係 ...

我邊句話係代表 我「反對」你地o既唔建議~ 不如引用左先啦
.....我講兩句你都諗得咁多....想像力未免太豐富

冷靜d啦各位...
我想問下意見姐...唔好分化啦
唔想呢度變到某壇咁
--------------------------------------
回#12
我橫豎都想砌多部機...點解唔砌部好d既?
零件越出越好...遊戲軟件又越黎越需要更強的硬件配合
適當的升級都唔係咩壞事...

回復 18# ylcheung91 的帖子

講咁多你始終都係唔明我意思...
講多都無謂 晒口水.
你鍾意針就慢慢針.

回樓主
砌AMD多數玩CF
SLI比較少底板支援 除左Nvidia既晶片組
最新果塊無記錯係980a 不過都幾貴.
效能好似都係同790G無太大分別.
.建議都係買AMD新D既晶片組790吧 又平又抵玩

再者你都滿意minda果張List
我同minda都係想係有限既資源內
盡量比你更好既野. 所以先唔建議AMD +SLI

原帖由 天地無雙 於 2009-6-26 10:50 PM 發表
講咁多你始終都係唔明我意思...
講多都無謂 晒口水.
你鍾意針就慢慢針.

回樓主
砌AMD多數玩CF
SLI比較少底板支援 除左Nvidia既晶片組
最新果塊無記錯係980a 不過都幾貴.
效能好似都係同790G無太大分別.
.建 ...

我明
所以唔該哂有幫過我的
thx!!
不過我想問一問980a 的板大約幾錢??[得個知字 ]
另外想問下minda張list入面d野黃金搵唔搵得齊??
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 09:07 AM , Processed in 0.089124 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存