2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

[其他] SH-06A一問 [複製鏈接]

sh-06a訊息打唔打中文架??

十週年勳章(賀詞)

可以~2500個常用字

想問下....個2500個常用字...夠唔夠黎用同人sms書面語傾計用?
好似我回覆問既呢兩句有幾多個字係打唔到(計書面語...唔=不...黎=來...呢=這等等)=.=?
仲有係唔係好似普通香港手機咁打筆劃出字?
thx

十週年勳章(賀詞)

原帖由 晴天中的雨雲 於 2009-7-26 04:06 AM 發表
想問下....個2500個常用字...夠唔夠黎用同人sms書面語傾計用?
好似我回覆問既呢兩句有幾多個字係打唔到(計書面語...唔=不...黎=來...呢=這等等)=.=?
仲有係唔係好似普通香港手機咁打筆劃出字?
thx

引用置頂帖子
3) 朋友仔 : 我簡好左喇 , 不過叫得做日本機 , 但日文又有中文字喎 , 咁有無得「顯示d中文」同埋「打中文」架~?
小進 : 問得好喇 , 其實如果認識/有學日文既朋友仔 , 就知道日文漢字(即大家所謂日文之中既中文字) 只有中國文字(即中文)既8成
所以日本手機就只能顯示果8成字 , 其餘就顯示唔到 , 但睇慣英介面既朋友 , 就可以使用英介面
至於打中文方面 , 就要根據番每部機既型號而定 , 由300-5000字不等 , 通常都會係常用字 , 而非常用字就吾會set入去
輸入方法同平時筆劃輸入法一樣 , (例: "三" ->按3下1 , "人" ->按3 , 4)

一般打字都可以打到朋友仔上述ge書面字
其實可以自己入字落去 , 不過就要慢慢摸 , 比較麻煩
所以先至會出現2500隻常用字^~^"
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 12:58 PM , Processed in 0.033861 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存