2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 反斗西遊 Chipdan遊戲新評 - 口袋西遊
返回列表 發新帖 回覆
go

Chipdan遊戲新評 - 口袋西遊 [複製鏈接]

係中國四大奇書“奸、淫、邪、盜”入面,相信以三國題材的遊戲大家最為熟悉,而當三國無雙、三國志等紛紛Online化、及至玩到爛的時候,最近興趣左吹西遊風,係云云大量“西遊”遊戲中,小弟挑選“口袋西遊”作為測試目標。原因無他,畫面精美是也。

畫面(9/10)
以往的西遊題材遊戲以2D為主要視角,所以當遇上了3D的“口袋西遊”,感覺係煥然一身,好合理地將傳統卡通Q版與中國風格融合,基於本人唔太喜歡過於Q版的2頭身角色,對於口袋目前的角色設定感覺幾好。

而再細心睇的話,可以見到細微部份亦唔馬虎,以筆者2年前的機種開全效來玩的話,流暢之餘,可以清楚見到水紋、倒影、日光等等造得好精美的效果,而令我最驚訝係,“口袋西遊”的夜晚係會見到星星的,使我不得不給予“強國”一點“掌聲鼓勵”。

有讚當然也有彈啦,雖然介面設計幾人性代同方便,但係配合起佢一些新系統來用,感覺仍有不足,如若有大量寵物的話,會佔去了一定界面位置,雖然有些少怪怪的,但仍然未算是十分大的影響。

這部份給予9分。

系統(8/10)
“口袋西遊”雖然叫作西遊,大家也不用擔心,內容一點也不老土。實質上除了任務主線會有西遊故事味道外,其他部份仍然有大量空間予玩家發揮。就筆者立場來看,這樣至少不用受到原有故事影響而妨礙發展的彈性。係介紹系統前,筆者希望大家在接觸“口袋西遊”可以改改一般玩MMORPG的習慣,多留意NPC、任務等的對話,皆因內容幾有趣,實在不容錯過。

回正題,“口袋西遊”的系統可謂:“人有我有、人冇我都有”,由於內容太多的闗係,先就官方所講的三大特色來介紹吧,分別是:飛天、七十二變及寵物。
.
飛天
大家有聽過“筋斗雲”啦?這正正是“口袋西遊”其中一種飛行工具,除“筋斗雲”外,大家更可以選擇風火輪、飛機、飛行寵物甚至是“送你一對翼”般人體生翼飛翔。

飛行除了比“奔、走、行”更快之外,其實還可以打空戰啊,對於我們這類兩條腿的物種,空戰總是有無窮無盡的誘惑,甚至乎最後“化龍”對決,也是精彩萬分。

七十二變
筆者沒記錯的話,多情自古空餘恨的“豬八戒”老哥懂得三十六變,而“Yo~駛乜驚”的“孫悟空”老大則懂得七十二變,在“口袋西遊”中,你將會比他們懂得更多。要講解“口袋西遊”的變身玩法,大家先要了解遊戲當中的五行屬性及九系相剋啦。簡單講,五行屬性與個人職業有關,而九系相剋則同怪物有闗,呢點如果有機會會再詳解。

遊戲入面變身功能主要係用黎配合九系相剋,令到打怪或者BOSS時更有效率,好似若果對方係“妖獸系”怪物,呢個時候你變做一隻“人形系”怪,基於九系相剋原理,你將會成為“妖獸系”的天敵,再簡單講,你已經贏在起跑點啦,呢一點不論係出外打怪、定係居家PK同樣有效。

除打怪之外,變身另一個作用就係去整古造怪啦。呢部份比較講求天份,要使得其他人又愛又恨唔係一件容易的事,就請各位自行參詳啦。

寵物
口袋者,pocket是也。大家會聯想到咩呢?算啦,基於兩地文化差異,直接開估“寵物小精靈”是也。“口袋西遊”入面,寵物系統的能力可以算係非常強大。好似之前所講,寵物分左做9系,除左相剋之外,連型都非常唔同,有可愛、有趣怪、有騎呢、有兇猛,正如官方所講“沒有你要不到,只有你想不到”。

寵物係要一手一腳自已去捉的。鐘意捉咩都OK,好似捉隻龜慢慢培養佢為“天下第一龜”也沒有人會怪你,唔係講笑,透過“1+1=1”的煉寵系統,你真係有機會煉出超強龜寵。

除左外表之外,寵物仲有唔同性格,按照唔同性格,同一隻寵物可以領悟到不同的技能。傳聞寵物仲會講粗口,但本人從未遇過。而寵物除左召喚出來一齊打天下外,仲可以合體啦、騎啦、飛啦。合體部份需要提及下,當合完之後,你會得到寵物的特殊能力同屬性,如果你果隻係血牛型寵物,合體之後將會坦克打你都唔死,然後再召喚多一隻寵物出來幫手,你都咪話唔爽。

除左以上三點系統之外,好似自動導航呀、副本呀、任務呀、內掛、結婚、鈞魚等等就留待下次再講啦,整體黎講,口袋係一隻唔錯既遊戲,值得玩下^^

=0= 好像好多野玩~我最愛飛天的遊戲~~

畫面有9分...?有無圖睇先?

有既...搵下先

第1張圖~有d 似寵物小精靈~~~
第2張圖~背景好華麗~~
第4張~~~~~隻馬騮想點XD
好串樣!!

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

D畫面真係好正

第3張圖隻雀幾靚~

最緊要係食唔食錢?
食錢既話,靚唔靚都冇乜用!

赤壁online整裝都要收錢(痴線)
以上個人意見,不喜勿插

完美既game,食唔食錢見人見至,
不過鍾意玩既話都唔會介意

隻game個商城同赤壁個個一樣

商城來來去去都係差唔多架啦

原帖由 o(wing)o 於 2009-7-17 12:06 AM 發表
隻game個商城同赤壁個個一樣

商城可以有咩唔同=.=

原帖由 matrix 於 2009-7-17 11:38 AM 發表

商城可以有咩唔同=.=

赤壁d網既等級.:白,綠,紫,南,金,,,好似係
整白同綠唔洗點,
但係之後整勁d就要,咁樣我覺得食得勁得濟

活動勳章

洗唔洗錢係自己自願
無人迫你 =[
又要勁又要威又要令又要唔洗錢
咁不如玩單機
玩依d game一樣可以用得好少錢
只係在乎你有無時間同有無心
依個世界不嬲都係有錢大晒
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 01:07 AM , Processed in 0.034276 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存