2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 負離子同髮尾問題..(男)
返回列表 發新帖 回覆
go

[髮型-意見詢問] 負離子同髮尾問題..(男) [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

男)
1.負離子左先剪髮 定係剪左髮先負離子好d?
2.負離子 平同貴 有冇d咩分別?
3.負離子通常可以維持幾耐?

4.我d髮尾都ok長 但係生得超疏 超唔整齊
我有1 2條仔係過頸. 但係有d又好短(一半頸都未過)
搞到1d長1d短 好疏咁
但係我剪髮之後d髮尾係齊整 一長左就好疏 勁樣衰
我想留髮尾 咁想問 剪左之後 點先可以令髮尾生長整齊d 唔好咁疏?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 咖啡♂噗≧▼≦ 於 2009-7-12 01:35 PM 發表
1.負離子左先剪髮 定係剪左髮先負離子好d?
2.負離子 平同貴 有冇d咩分別?
3.負離子通常可以維持幾耐?
4.我d髮尾都ok長 但係生得超疏 超唔整齊
我有1 2條仔係過頸. 但係有d又好短(一半頸都未過)
搞到1d長1d短 好疏咁
但係我剪髮之後d髮尾係齊整 一長左就好疏 勁樣衰
我想留髮尾 咁想問 剪左之後 點先可以令髮尾生長整齊d 唔好咁疏?

1 . 係電完負離子先再剪髮

2. 平同貴既分別咪就係材料 , 同埋手勢 , 你比貴D , 個髮型師就多收入D , 甘咪做靚D
不過我都係提議你搵間定價既黎做 , 比較有信心  , 因為你搵緊平緊 , 佢最後都係SELL你做貴既會好D , 你唔肯甘會點就 ... 哈哈

3. 長電定短電會有差別 , 長電多數會維持到耐D , 可能6個月到都OK , 短就2-3個月到掛
因為你頭髮生出黎都會曲 , 仲有唔好電完得閒2個禮拜又去剪 , 甘做包你好快曲晒

4. 呢點你都係問髮型師啦

最後如果電最快加焗油啦 , 多D保護始終無甘傷
重要唔該留番一定長度先好去電 , 起馬電傷左都有得剪

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Mr.豪 於 2009-7-12 07:27 PM 發表

1 . 係電完負離子先再剪髮

2. 平同貴既分別咪就係材料 , 同埋手勢 , 你比貴D , 個髮型師就多收入D , 甘咪做靚D
不過我都係提議你搵間定價既黎做 , 比較有信心  , 因為你搵緊平緊 , 佢最後都係SELL你做貴既會好 ...

仲有唔好電完得閒2個禮拜又去剪 , 甘做包你好快曲晒
但係   係電完負離子先再剪髮  - .-有小小矛盾

原帖由 咖啡♂噗≧▼≦ 於 2009-7-12 22:42 發表

雖然我也認為有少少,但是''唔好電完得閒2個禮拜又去剪,咁做包你好快曲曬''的意思...應該是你頭髮本身不是直,而是曲,要是你電髮之後還不停的修剪亂整個頭,本身電直的頭髮都被剪掉,那和之前沒整直頭髮一樣。

電完再剪和之後兩個禮拜剪是有分別。
因為你電完再剪,是因為髮質暫時不同,外表,長度,感覺都會不同,所以才會整直頭髮先再剪,咁就可以保證你既髮型不會因為整直而受到影響,可以保持一個最新最美的髮型行出髮型屋。

十週年勳章(賀詞)

原帖由 咖啡♂噗≧▼≦ 於 2009-7-12 10:42 PM 發表

唔同 , 因為你電完剪果陣全部頭髮都係直

但你頭髮之後會慢慢生長架嘛 , 如果你生長左之後成日去啦剪

甘你直既部分咪會剪左 , 甘曲既部分多左咪會令個到好似曲晒

而且頭髮長會有拉力 , 生出黎拉住拉住都會比夠無甘曲

所以女仔keep到既時候一般比較耐就係甘解

仲有一電完唔好剪太多 , 剪太多同你不停剪係同效果架渣

姐係曲部分比直部分 , 睇上去個頭就好似曲番晒

其實唔洗諗得咁矛盾,好簡單的一樣野,就係未整負離子之前的頭髮係有一d攣同齊整,而會影響剪頭髮時的長短效果,所以整完直了之後,頭髮全部順直再去剪,就唔會有以上問題出現,通常係岩岩整完剪/之後再去剪係沒有問題的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-11 07:44 PM , Processed in 0.028357 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存