2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 足球討論區 2KF 足球隊專區 球隊陣容見議
返回列表 發新帖 回覆
樓主: chowleon
go

球隊陣容見議 [複製鏈接]

原帖由 明明地 於 2009-7-17 10:41 PM 發表

小弟打開閘  基本上好多時都係一隻閘上
仲有 閘唔係爆落底出ball
只係係邊路做駁腳 or one-two
右話姐 cut 入中間起腳
閘先係最舒服個個呀

有D料子WO

原帖由 明明地 於 2009-7-17 10:41 PM 發表

小弟打開閘  基本上好多時都係一隻閘上
仲有 閘唔係爆落底出ball
只係係邊路做駁腳 or one-two
右話姐 cut 入中間起腳
閘先係最舒服個個呀

冇錯係好多時一隻閘上,
但係7人賽上閘同翼係同一人,
亦即係話條邊係你打晒...
所以你意識上應該都要加強哩一點,
並唔係做下one-two就算架~
好多時仲要幫防中手補位~
係好多好多野做的~
我都有做過閘...覺得...只係比防中跑少一點吧了

基本上 閘  唔洗點補位 除左比人打反擊  因為中場有2個人 mark人  前面有一個埋  夠哂人
仲有閘  真係駁腳嫁炸  同係中間 起腳
d ball一野交比底線 底線個個回番出泥  就係中場同閘射
閘分分中可以係神射手

你地未見過街場d伯伯踢ball 咩  
分分中可以屈你機呀
b ball 下下一腳  之後傳落底 再回後 就比人射la

ps: 我打中場 15分中無氣 閘 1個中都無問題

原帖由 啊4 於 2009-7-18 02:34 AM 發表

有D料子WO

小弟隊ball 都係禁踢麻

哈~踢法唔同掛~
其實點踢都ok既~
隊波夾到就得啦~

原帖由 ~HILL~ 於 2009-7-18 01:50 PM 發表
哈~踢法唔同掛~
其實點踢都ok既~
隊波夾到就得啦~

你既踢法都得既..不過累好多..辛苦好多

原帖由 啊4 於 2009-7-18 02:04 PM 發表

你既踢法都得既..不過累好多..辛苦好多

禁我ga 踢法係最舒服...
因為係以控球在腳為主
個ball 係自己到 點都舒服過係人地到吧

原帖由 明明地 於 2009-7-18 07:26 PM 發表

禁我ga 踢法係最舒服...
因為係以控球在腳為主
個ball 係自己到 點都舒服過係人地到吧

傳波..控球在腳不嬲都舒服-.-

2KF足球隊 十週年勳章(賀詞)

你地有冇發覺我地之前對襯d隊 贏既話   對方係冇邊路球員, 對方要拉邊 係靠個前鋒走過去, 跟住佢地中間可能得返一個前鋒  就好易mark

進攻方面 有時我覺得我地咁耐以黎冇一次  係真係猜入去得分,  永遠都係猜左一陣  之後靠一個人自己帶入去射入, 咁樣猜黎都冇意思     

即係話我地  平時係踢  3-2-1 / 3-1-1   進攻就攻極都攻唔掂, 但係要守既時候  我地兩邊位又上左去  咁到頭來可能得返一個中堅係到守...

我個人意見踢  2-3-1   
兩個中堅係後面調住既話   防守果陣起碼穩d先啦   而邊路位 即使要回防都唔洗踢得辛苦
守都未守好 點踢進攻足球

我就認為一場波最多就係傳波,練好默契,走位,唔使射波都傳到個波入人地龍門-.-

原帖由 苦月明 於 2009-7-19 04:42 PM 發表
你地有冇發覺我地之前對襯d隊 贏既話   對方係冇邊路球員, 對方要拉邊 係靠個前鋒走過去, 跟住佢地中間可能得返一個前鋒  就好易mark

進攻方面 有時我覺得我地咁耐以黎冇一次  係真係猜入去得分,  永遠都係猜左一 ...

2-3-1:
防守時 4-1-1
進攻時 1-1-3-1

進攻105

防守114

我地練依個

原帖由 苦月明 於 2009-7-19 04:42 PM 發表

進攻方面 有時我覺得我地咁耐以黎冇一次  係真係猜入去得分,  永遠都係猜左一 ...

我都係咁講!!

原帖由 hee仔 於 2009-7-19 19:20 發表

2-3-1:
防守時 4-1-1
進攻時 1-1-3-1

防守根本唔洗咁多   你縮多一個 = 人地會加多一個黎攻你

2個中堅 向到  人地2v2  都夠啦   如果 要3v2  咁人地都會搵多個上黎啦
人地上多個 我地咪照樣向中場拉返個落黎囉

你照返對方進攻人數去跟返個位  仲好過變陣啦  
一般街場 都唔會擺三前鋒啦   2個打2個  / 2個打1個仲唔夠咩   人地上多個  先再搵個返落黎仲好啦
觀塘果場咁  個個返哂去咁濟  人地開角球  禁區得2個敵人  就要五個人去防   解左圍咪一樣向人地隻腳到
少d人向自己禁區點都著數d  塞哂向到就算人地唔頂入都隨時烏龍波啦

中堅對住d好扭既  咩都唔好諗  對方前鋒一攞波就即刻成個人大字形咁埃落去  最緊要食左佢個身位  再唔係就撞佢  
踢得好斯文既話  打501 都唔夠輸

2KF足球隊

同意
有2個中堅係後面原全唔上去
最多壓前d..咁樣就算俾人打反擊都唔會得返一個中堅
我地之前狗雪係到果時都係輸哩d
兩隻閘永遠唔見人得返狗雪一個係到
直至而家隊波踢左2年喇哩個問題依然存在..不過改善左好左少少
而且我本身都主張猜多d波..我知有時我自己都心急猜唔到
但係見親入波都係靠速度取勝..我地冇猜波之餘都冇人識走位拎波幫波
搞到一俾人迫就好易交甩
我地踢波連控球權都掌握唔到又點樣將個波送入對方龍門呢

而家隊波重點要改o既野有以下幾樣
陣形..下次踢街場試下踢2-3-1
因為就算我地踢321或者3xx都好
我地係冇中場o既..但係踢2邊o既隊友真係麻煩你地走多兩步

進攻模式
黎緊大家真係猜多d波..我地之前有一段時間真係猜猜猜
好處係大家有目共睹
我地成日咁跑o既話反而浪費左自己更多體力
猜波可以俾大家體力去得冇咁盡之餘仲可以浪費對方多d體力tim

回復 34# 苦月明 的帖子

3個後係最好  因為2個中堅  左右好難 mark
仲有 2 vs 2  人地過你都易d la  3 vs 2 人地難過你   唔係點解防守人地要多人過進攻
唔係11場 點解要有4-4-2  人地得2個前 2-4-4 咪 得lo
禁區得2個敵人  就要五個人去防  講真  防守有問題
2個人去mark 個2個敵人 一個自由人 其他人可以出番去
呢個係意識問題
不過中堅對住d好扭既  咩都唔好諗  對方前鋒一攞波就即刻成個人大字形咁埃落去  係岩ga
但人地回後 自己個位就空左

其實我好樂意做分波果個位,但同大家踢左咁耐,大家d迎波意識同第1時間控好個波都成問題
首先我地隊波既人做one two能力唔高,所以應該做死幾個模式先,
1.永遠都係由中堅打起先,中堅分晒所有波,主要分兩闡,中場一拎波,(一係回番俾中堅,一係做撞牆俾兩邊,除非真係好空先轉身),而闡一拎到波既時侯,最前果個就靠番佢條邊等佢俾波(強烈建議玩少d高波),中場就走埋d幫手,中堅就等一地回,千祈唔好上.............防守方面,一個負責清波,一個中場收落中間,1個中場頂keyman,前鋒負責斷敵方後路,雙闡做番闡既野--
  大致上係咁,訓覺先--

原帖由 小小小龍龍 於 2009-7-20 12:26 AM 發表
其實我好樂意做分波果個位,但同大家踢左咁耐,大家d迎波意識同第1時間控好個波都成問題
首先我地隊波既人做one two能力唔高,所以應該做死幾個模式先,
1.永遠都係由中堅打起先,中堅分晒所有波,主要分兩闡,中場一拎波 ...

有人做到keyman就最好啦

原帖由 明明地 於 2009-7-20 00:12 發表
3個後係最好  因為2個中堅  左右好難 mark
仲有 2 vs 2  人地過你都易d la  3 vs 2 人地難過你   唔係點解防守人地要多人過進攻
唔係11場 點解要有4-4-2  人地得2個前 2-4-4 咪 得lo
禁區得2個敵人  就要五個人去 ...

踢7人場唔同 11人架喇     
根本空間有限  你搵2個2 mak 2個好足夠  波就得一粒  搵一個封左個對方橫傳路線, 總之唔好俾佢咁容易cup過左我地防線
總之中堅埋身果陣俾d power出黎 要俾d自信話俾自己知全場最大隻係你  
睇埋帶波果個慣用腳 龍門企位都要清楚返對方 係用咩腳 自己判斷返射波方向
同佢鬥左幾次火對方搵唔到食 之後佢地唔敢亂黎架啦

明哥講既就係我建議的2-3-1~
但防守時~真係要最少拉返一邊落黎~
另外,下次有機會一齊踢~
我可以試下做防中~
而家同自己隊踢踢下都還可以的~
雖然技術未ok~
但防下~拎下波~走下位~分下波都ok的~
但分波其實要有人現到位先有得分~
哩個係要合作的~分波共非個人做到~
冇人走位~係冇得分的~
我果隊就係有哩個問題~哈哈~
想分都冇人現身同走位~
都要夾夾~呵呵~

幾時先同到大家踢第2次呢~哈哈哈
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 03:51 PM , Processed in 0.039140 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存