2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 足球討論區 2KF 足球隊專區 球隊陣容見議
返回列表 發新帖 回覆
go

球隊陣容見議 [複製鏈接]

------------------------------------------
丨                      丨           o        丨
丨                      丨__________丨
丨                      中堅                中堅
丨                        o                 o

丨                                正中埸(好重要)
丨                                      o

丨                 翼                                   翼
丨                  o                             o

丨                                 前鋒
丨                                   o
丨_________________________________

我覺得7人埸應該係咁踢....
2個中堅要同正中場形成三角形
2邊底線由2個中堅負責
正中場係呢個時候就要幫手填補中堅果位
翼就要幫手搶波
前鋒就走空位準備突擊!!~
到左組織進攻:
中堅做猜波...分散敵人
正中場就要幫手....以免中堅俾人mark死(俾人突擊)
翼就要向2邊走拉開敵人既防守...
正中場就要分波俾2翼/前鋒...又可以hold下波...控制節奏
前鋒唔洗講...不停走...打亂敵人既防守
正中場好重要...唔好上太前(最多大概敵人既半場一半)
                             完~
就係咁簡單....當然大前提係要每個隊員做好自己本份啦
7人場就係咁打....
如果打8人既話就打多個進攻中場..咁可以分擔下正中場既3工作
正中場係好重要...長氣之餘重要hold到波
我覺得今場果個青鞋仔11號/kafu/幫左對面果個  或者係最佳人選

好既俾good...唔好既唔好x我

2KF足球隊

你所講既正中場...(最多大慨敵人既半場一半)

呢d好明顯係我既工作黎架喎-.-!!
卡富會唔會搶左我個位架>"<?

可惜出唔到黎...今日9點8左右先岩岩食完飯返到家-.-!

我而家都係踢緊哩個位~
因為我踢果隊...我最長氣= =+
以前唔係好識~成日走左上去攻~
一比人攻返轉頭就冇左人去塞返中間個洞~
而家踢踢下先知哩個位真係唔可以咁上~
因為哩個位真係好重要~要黎塞住人地進攻既中間位~
作為球隊後腰~
又要協助中堅補位~

但係...我認為兩邊底線應該唔係由中堅去補~
而係由翼去做~
因為踢7人~翼應該係成條邊打晒~
哩個係我意見~唔好凸呀^^"

2KF足球隊

睇錯左青蛙仔11號..sosad

2KF足球隊 十週年勳章(賀詞)

-.-咁我要轉行打第2d位了

其實7人場 都係3-2-1 最好打
進攻就變兩閘齊飛
2個亦拉邊  搞到中場得一個人 想踢死佢咩
2個中場 係中間x走位 拉空人 互相番後場拎ball  轉唔到身就回後 再做過
中場唔可以扭太多 要多d一腳  7人場細 扭完一個大把人圍你  所以一腳可以令人 無時間補位
前 就要拉多d邊 有ball 就會比中場射 or 底線傳中

原帖由 ~HILL~ 於 2009-7-13 08:00 AM 發表
我而家都係踢緊哩個位~
因為我踢果隊...我最長氣= =+
以前唔係好識~成日走左上去攻~
一比人攻返轉頭就冇左人去塞返中間個洞~
而家踢踢下先知哩個位真係唔可以咁上~
因為哩個位真係好重要~要黎塞住人地進攻既中間 ...

咁樣隻翼就會跑死....
可能搞到冇o西進攻

原帖由 明明地 於 2009-7-13 04:06 PM 發表
其實7人場 都係3-2-1 最好打
進攻就變兩閘齊飛
2個亦拉邊  搞到中場得一個人 想踢死佢咩
2個中場 係中間x走位 拉空人 互相番後場拎ball  轉唔到身就回後 再做過
中場唔可以扭太多 要多d一腳  7人場細 扭完一個大 ...

你做過閘你就知係幾咁累....
琴日就係因為翼做左閘....
閘攻得上去就冇人係後面...
得一個中堅..後面俾人玩死....
閘唔上....又搞到進攻冇力..

原帖由 chowleon 於 2009-7-13 02:16 AM 發表
------------------------------------------
丨                      丨           o        丨
丨                      丨__________丨
丨                       ...

所以我琴晚話我地踢到無中場....

好難言語上解釋~
有機會出黎踢時試下就會明~
另~閘同翼係7人場上真係冇咩大分別~
如果打3-2-1~
閘一定唔可以同時間上~
其實我果隊打開2-3-1~
閘真係要打晒進攻同防守~
冇錯~真係走死~但真係咁打~
最多攰時防就做足~攻時抖一下,回回氣再去~
防中都係走死的~
但7人~得7個~個個都應該走多步~^^"

2KF足球隊 十週年勳章(賀詞)

總而言之,就係體力差,住大埔既一齊朝早去練跑吧~

轉呢個陣再會俾人炒多幾球..
已有 1 人評分Good 收起 理由
女子女子木登 + 3 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 3   查看全部評分

原帖由 啊4 於 2009-7-14 12:54 AM 發表
轉呢個陣再會俾人炒多幾球..

點解呢@@

原帖由 小小小龍龍 於 2009-7-14 12:02 AM 發表
總而言之,就係體力差,住大埔既一齊朝早去練跑吧~

好彩我住起九龍姐............

KAFU住大埔

我以後改打中堅啦~~雖然我打中堅唔多穩=.=""""

咁KAFU可以上一格~~

原帖由 hee仔 於 2009-7-14 01:03 AM 發表

點解呢@@

因為2KF踢唔到呢種陣

練習短傳 控球  盤帶 即係基本功

唔好成日對住龍門怨射 (仲要空龍唔中目標)

2KF足球隊

原帖由 女子女子木登 於 2009-7-14 12:51 PM 發表

好彩我住起九龍姐............

KAFU住大埔

我即刻搵屋搬sosad..

原帖由 『無迪』 於 2009-7-14 02:23 PM 發表
練習短傳 控球  盤帶 即係基本功

唔好成日對住龍門怨射 (仲要空龍唔中目標)

要練1touch

原帖由 chowleon 於 2009-7-13 05:56 PM 發表

你做過閘你就知係幾咁累....
琴日就係因為翼做左閘....
閘攻得上去就冇人係後面...
得一個中堅..後面俾人玩死....
閘唔上....又搞到進攻冇力..

小弟打開閘  基本上好多時都係一隻閘上
仲有 閘唔係爆落底出ball
只係係邊路做駁腳 or one-two
右話姐 cut 入中間起腳
閘先係最舒服個個呀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 09:33 AM , Processed in 0.039291 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存