2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

雙持與槍的差別 [複製鏈接]

近來有不少人話雙持點好點好...但事實又係唔係敢呢??
用雙持既人話雙持暴擊幾高幾高....槍攻速點慢點慢....
但用槍既人又話槍好勁....

雖然本人只係無名既魔導...但對劍星都頗有研究....(本來一心玩劍...)
先講下雙持既好處la~(唔比較住)
1.型...(敢不如去玩殺星.....)
2.暴擊高(前期黎講係正確既....但後期.....)
3.攻速快(只可以話快過用槍同雙手劍囉= =)
4.將第2第3點加埋  可以話打怪速度好鬼快....
5.多左幾個魔石 神石位....
6.應該仲有唔少....

至於槍呢
1.型....(本人覺得槍型d @@)
2.其實已經講唔出....但同雙持比較既話....槍又比較好喎....

總於到戲玉-----比較

先講暴擊...本人曾經睇過一篇關於暴擊既文章...
內容係講...暴擊去到一定數值之後再加上去既話  可以改變既只係好少好少....不如要加血石
冇記錯既話係440左右.....
既然係敢....後期既劍星又何必用雙持呢....槍都做到....

然後就係烙印方面.....
劍星黎講....5個烙印位  我建議上  下刺  斷筋  破門  護甲  劍刃/地震
講真....用得著既烙印技一大堆....裝個雙持上去曬位咩.....

另外...
好多雙持既玩家都知道...雙持係冇得用範圍果招嫁....
有人話禁垃圾...由得佢la...
但好可惜  後期黎講呢招有2連  機率3連....
點睇都好重要

最後一點.....
其實呢點真係可能有人唔知....
當劍星使用槍或雙手劍既時候....
暴擊既同時有機率追加擊倒....
而雙持係冇嫁!!!!
pk既時候....劍星經常被放風爭~~對劍星黎講...控得一次得一次.....
所以冇理由唔用槍....

總結...
冇錯....雙持就等於多左幾個魔石神石位....但係少左一個烙印位同連續範圍技....值得咩??
不過雙持對前期劍星打怪黎講幫助幾大....而目打精英既時間   魔導最愛雙持劍星....因為一定出唔到範圍技= =
但係後期始終都唔及槍好用....
攻速慢既話可以練下跳擊...加快小小速攻....

再黎就等本人定位一下劍星la....
唔少魔導都話劍星好廢好廢...遠不及殺星....
但我只可以敢講....
短時間黎講殺星輸出最高
但長時間唔食藥黎講...
劍星輸出一定最高
因為劍星可以話係技能當普攻洗...絕對唔會技窮
保持一定輸出係劍既特色....
所以劍星並非一無是處....
而且話曬都係副坦....血防一定唔低....
加上有斷筋...魔導遇到都咪話唔驚....
仲有40後既3連飛刃都咪話唔痛....
暴擊再追加擊倒  埋身放一埋技  再空中結  血少既魔導就敢玩完lu
隨時連出招既時間都冇

本人好少寫呢d野....整得唔好or有咩得罪敬請見諒

p.s.或者有好多講漏 或 講錯   因為只係用左半粒鐘打....
歡迎討論  但唔好罵戰.....

個人建議用槍

因為後期武器有加攻擊速度
而爆擊去到某數值的確會開始冇咁明顯

回樓主,你根本不知道雙持的威力,雖然本人主力玩殺星,但台灣cb也玩過28的劍星......20前都一定拿槍
雙拎的威力不在於攻速,暴擊是次要.....有350以上也不差,雙持的威力在於防具.......
詳情不方便說明,怕太多人知道影響物價......你可以問一下玩殺星的,看看有沒有人答你

原帖由 nutsnuts 於 2009-7-19 04:45 PM 發表
回樓主,你根本不知道雙持的威力,雖然本人主力玩殺星,但台灣cb也玩過28的劍星......20前都一定拿槍
雙拎的威力不在於攻速,暴擊是次要.....有350以上也不差,雙持的威力在於防具.......
詳情不方便說明,怕太多人 ...

殺星唔同劍星
殺星2把武器 再上爆石加埋裝飾
爆擊400比較易
防具上攻石,增加爆擊既輸出

劍星雙持係用黎打怪
殺人一般都係用槍吧??
雙持打怪根本唔洗出範圍技佢就已經死左啦
另外雙手同雙持既爆擊,係兩回事黎
唔好混淆視聽

原帖由 冰藍魔天使 於 2009-7-19 07:58 PM 發表

殺星唔同劍星
殺星2把武器 再上爆石加埋裝飾
爆擊400比較易
防具上攻石,增加爆擊既輸出

劍星雙持係用黎打怪
殺人一般都係用槍吧??
雙持打怪根本唔洗出範圍技佢就已經死左啦
另外雙手同雙持既爆擊,係兩回事 ...

師兄,我冇講雙持一定比槍好用....
我只係講樓主的言論中,沒說出雙持的威力所在........

我上網睇過
人地話主武係影響技能攻擊力 副武係只影響平砍而唔影響技能
pk個時冇乜人會冇曬技仲企係到比人平砍 所以pk個時連技雙手劍/槍既優勢會大d
練級就唔多清楚囉-.-

2.暴擊高(前期黎講係正確既....但後期.....)   <<這個有少少問題@@
雙持劍星係要爆擊高,前期裝備洞數不多,爆擊石又只有+6+8
跟本去不到400up
所以雙持應該後期才用
至於跟人打
情況有兩種
pvp  obs
pvp黎講,用大劍,槍有擊倒效果,應該比較好,但雙持破壞力也不錯
obs就不同說法,我自己覺得 obs多空戰,槍攻擊動作慢,追上遠攻職業
出一兩下技能又被跑掉,遇上法系盾,就難破了,
現時30lv 未準備好雙持,但猜測雙持的瞬間爆發力,追殺時更有效,畢竟空中沒有擊倒狀態
至於烙印,劍星有用的烙印太多,不能共存,要活用就要常轉換,所以雙持是否浪費就見仁見智
最後 我認為劍星雙持 跟殺星有分別的
遊戲又能隨意切換武器ma

回復7#既發言

唔係有問題....
暴擊過左440之後效果會開始冇咁明顯
我相信後期既劍星都上暴石既話...上440左右唔係問題

另外我想問你...
你想裝少邊個烙印??放棄邊個??
如果要瞬間爆發力既話點解唔玩殺星??

冇話雙持唔好....但我覺得雙持偏離左劍星既位置....
劍星係aion根本唔係玩秒殺既職業....瞬間爆發力真係重要嗎?
隨意換武器我覺得呢個真係好正///
但烙印上左就上左....消左舊石就冇左.....唔係話要就要  話唔要就唔要
如果多幾個烙印位...我都想上雙持

暴擊過左440之後效果會開始冇咁明顯<<<所爆以擊到440 咪上攻擊石囉
裝少邊個烙印就睇你原本裝咩石bor,與其係咁不如諗裝咩石吧,咁要睇你幾lv有幾多洞了~
基本上雙持左擊倒就難,唔會想同下刺一齊or全身都爆擊攻擊石,除非裝備加好多血,
如果唔係你總血量唔多的話,體力強化又係冇用:
       -回復自身生命力 20%,2分鐘內最大生命力 +20%,盾牌格擋 +150,武器格擋力 +100
睇你總血量而言,見仁見智;盾防,唔係拿盾;武防,100效果有幾大先?  
...其實都係睇你有幾多洞同做d咩,群p定pk,甚至刷怪,一定唔同

如果要瞬間爆發力既話點解唔玩殺星?? <<兩個職業唔同
劍星係aion根本唔係玩秒殺既職業<<係,但係係可以咁玩既職業,@@唔知啊,你當貪心囉
如果同樣瞬間爆發力,點解係唔玩劍,係玩殺呢@@?劍可以轉番雙手玩範技,劍雙持既同時
血更多防高,有遠攻技,同埋唔係玩偷襲lo;殺星有隱形等等,我玩過弓手,有隱形既話性質又唔同...總之兩者之間係玩法唔同的,唔係得瞬殺咁簡單

最後,烙印石拆落黎唔會消失bor@@''

我覺得遊戲係死,人係生既,定位唔係唔好
但有時逆天又唔一定差,好玩咪得囉@@''
盾劍劍星打怪持久力都ok嫁@@''

thanks for share~

謝謝分享心得

笑晒 0.0一個有均衡的雙持劍星咪又係打撚到殺星hihi咁

原帖由 lamchonhei 於 2009-9-7 06:33 PM 發表
笑晒 0.0一個有均衡的雙持劍星咪又係打撚到殺星hihi咁

的確係  不過無需要加個器官出黎
一個有盔甲劍星要殺殺星真係唔難
1. 雙持 [鬥硬] 皮界同盔甲我諗差好遠
2. 槍/雙手劍, 放抓腳屈距離 你打到佢佢打唔到你
雙持劍星既攻擊輸出真係好高 打人好痛
同族PK當然可以打死殺星
但係敵族就好多變化,譬如個殺星影步拖走你個盔甲
有本事當然可以放範圍技 但係如果咁換武器法我建議你唔好成日轉
始終攻速唔一樣 好難習慣
而且劍星我都主張玩槍 特色<--依啲野係無得拗
而且有把攻速既槍你就知道劍星強大之處..
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 10:00 PM , Processed in 0.042228 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存