2000FUN論壇

搜索
go

[神話傳說] 奇想!! [複製鏈接]

我有一日係度想...其實全世每種宗教
所有既神都係來至同一樣野...
只係人類將叫神的物體人性化
我覺得神就等同創造世間萬物既一套規則(定律)
加上人類未能解釋,接受,明瞭,逃避,不安 = 神的出現
就等於世間萬物在冇秩序中演進中,出現奇點(遇然的秩序)=[迷]
人就將未有解的事物(遇然的秩序)不等於冇法解釋
例如:石器時代出現的火神,當人類解釋到火從來就開始忘記火神
聖經提及:人當初是天真的是純潔的,是一冇所知的.與神同在
天真,純潔,是一冇所知=無盡的無
但當人學會分辨是非,自我的思想,就開始遠離神
神=迷
分辨是非,自我的思想令迷解開 神露出真面目
正如人在尋找一個始點.始點=一切的由來
而我見解就是:神=解於一切的規則
這是小弟的個人見解
和大家一分享下
已有 1 人評分威望 收起 理由
chan198999 + 5 發起話題

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

e家神唔神都已經唔重要
最重要係人係需要宗教信仰
宗教係人類偉大文明之一

原帖由 skywingcroc 於 2009-7-20 01:35 PM 發表
e家神唔神都已經唔重要
最重要係人係需要宗教信仰
宗教係人類偉大文明之一

當然唔重要啦
D人都好聰明 識利用人性既恐懼黎搵錢
當人無肋 .絕境 時,就會選擇開始騙自己相信有神既幫助
(希望神會帶自己逃離絕境) 有時仲會可能應承一D條件
例如:短10年命呀,付出一D條件,要合你果位神既品味喎
點知剛剛撞岩岩又真係冇事,搞掂晒出現奇點(遇然的秩序)=[迷]
例如:呀媽好返,行得返,中左六合彩還晒d錢
咁就由唔係好信有神 變成希望唔好有神
特別係付出左條件既朋友
神就等同恐懼刻印落腦部既深淵
亦都係古時候人類用黎控制族群既方法
利用呢種恐懼黎騙財,我覺得好有效

十週年勳章(賀詞)

原帖由 boy1630 於 2009-7-21 07:54 AM 發表

當然唔重要啦
D人都好聰明 識利用人性既恐懼黎搵錢
當人無肋 .絕境 時,就會選擇開始騙自己相信有神既幫助
(希望神會帶自己逃離絕境) 有時仲會可能應承一D條件
例如:短10年命呀,付出一D條件,要合你果位神既品味 ...

認同
其實本人都唔相信有任何神
但如果有人利用神黎去教導其他人成功既話我都覺得幾好
因為人類既自私真係好醜惡~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 sing~@@~ 於 2009-7-21 04:52 PM 發表

認同
其實本人都唔相信有任何神
但如果有人利用神黎去教導其他人成功既話我都覺得幾好
因為人類既自私真係好醜惡~

人原本就係一樣自私的生物...

你話聖經提及:人當初是天真的是純潔的,是一冇所知的.與神同在
天真,純潔,是一冇所知=無盡的無
當人慢慢懂得自我思考問題反覆求證就會推返好多野..古時d人話佢係神係怪物,奇實佢同我地一樣姐...只係出生時/地點/意外 造成佢比人當左做神,只神唔一定係咩都做到..(古時有d人自以為神就稱帝,因為人民冇知先比佢做到姐e.g埃及)

對我黎講
神=大自然/宇宙
我係無神論(唔係無鬼論)

關於聖經我有意見
聖經話人係有"靈魂"同"智慧",但點解就係冇分辨善惡既能力?
或者話佢地咩都識,就係唔識"性"?
點解上帝一知道亞當同夏娃識分辨"性"就趕佢地走?

唔好怪我直
我覺得上帝唔係好人= =
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 02:56 PM , Processed in 0.026241 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存