2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 頭文字D6 AA 頭D3 逆甩,擦膠,5波技 問題(補充)
返回列表 發新帖 回覆
go

頭D3 逆甩,擦膠,5波技 問題(補充) [複製鏈接]

1.逆甩(IOIO)其實有咩作用?
同OIO有咩分別?
仲有呢....咩叫最大線位做逆甩...?
2.擦膠幾時用最好?
有D人話入彎果陣用,
但係我睇片人地做逆甩果陣,係內線轉出外線轉完已經即刻擦(仲未打方向入彎)
究竟邊樣先岩.....
擦完先踩BRAKE放油減速定減速先擦好D
擦上擦又幾時用?第1下同第2下既時間係咩...?
3.用5波技彎心拖4波果陣呢...係比油先定拖波先?

順帶一提...要升對戰LV其實有咩條件?同人挑機挑挑下就升....
D3 IR而家仲有冇得睇?

太多問題了-.-希望大家可以幫忙解答.

順帶一提...要升對戰LV其實有咩條件?同人挑機挑挑下就升....
要打敗開挑者先升到LV

D3 TA                           
http://initial-d.info/perf/v3/index.jsp

1)逆甩的線位是 i-o-i-o
要先明白為何在基本的o-i-o之前要多加一次
所以要理解[i-o]-i-o 這一個部分的作用
o-i-o是為何是基本線位這個不用多講
在之前逆甩的 去[o] 商個步驟是因為可以利用i去o之間的小部分線位
從而增加入彎的線位長度,可以令車子以更寬既線位入彎,所以彎速可以提昇少許

最大線位做逆甩既意思是到底你可以用去[o]之間偷到幾多線位去幫助你既入彎得到幾多既線位,通常弧度愈大,愈容易偷到更多的線位

2)你試下扭直堂太擦同扭少少再擦你就知有咩分別,直太擦係冇效果的
你睇片要睇個扭太個動作要仔細d,高手既片你會見到就算係逆甩+擦
佢擦果下個太唔多唔少都會扭dd先

我比較preferr 擦左先brake,因為擦完再brake個轉向力會大過brake左先擦
但前提係你入彎個timing要準,用brake個時間都要準先做到最大效果

擦上擦係利用左先擦會引至甩尾既原理
例如以秋明下圾第一隻右彎
線位是先由左向右扭,然後開始擦第一輪
then,擦完之後架車會向右有一個慣性既甩尾動作
跟住再快速扭架車至左邊準備o-i-o既線位
當車駛至最左邊的外線時再立即反少少太向右擦第2輪
因為第一輪擦既慣性仍然未消失,所以第2輪既擦再增加多一個慣性甩尾既時候
甩尾的角度就會增強加大,利於以更高彎速轉彎
擦完第2輪既時候先穩住車子在左邊外線(你會見到高手扭太既動作會微微回左以修正入彎線位與角度)
最後便配合 [a]踩brake+放油--->放brake+放油--->[c]彎心踩油直至完全出彎

3)最理想是2樣同一時間做,手腳要協調

4)對戰lv要睇對手架車有幾多lv,因為lv唔同,win同輸得到或失去既 exp都會有d唔同
暫時仲未有呢方面既數據,相信未來都唔會有

-------------del--------------
頭先出唔到d字-.-

對戰11lv以下 輸左的就有機率會升lv 11lv以上 輸得多會lv down

原帖由 楓之間 於 2009-7-22 01:19 PM 發表
1)逆甩的線位是 i-o-i-o
要先明白為何在基本的o-i-o之前要多加一次
所以要理解-i-o 這一個部分的作用
o-i-o是為何是基本線位這個不用多講
在之前逆甩的 去[o] 商個步驟是因為可以利用i去o之間的小部分線位
從而 ...

睇完你既解答 明左唔少
點都好 唔該你先
唔該幫我解答既所有人

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 10:21 AM , Processed in 0.028814 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存