2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Key社 clannd依一套可以睇到人流淚ge動晝香港好少人睇 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

clannd依一套可以睇到人流淚ge動晝香港好少人睇 [複製鏈接]

clannd依一套可以睇到人流淚ge動晝香港好少人睇
clannd依一套可以睇到人流淚ge動晝香港無人睇

clannd依一套可以睇到人流淚ge動晝香港無人睇 請討論

你講乜 同你串都串錯 係clannad

玩過星曲WEB

我大約都知你想講咩...但係內容就..你似想呃post多d= =
=====================================
clannad的確係一套好動畫...但係由於香港年青人ge心態
引致少人睇

係香港,d人對於一d鍾意睇動畫ge就淨係識叫宅男/電車男
佢地根本就咩都唔識就亂咁up,從而令到好多人誤解,宅男/電車男

好啦...講番正題(上面唔係正題囧?)
clannad少人睇就好似我上面講係因為香港人ge心態
首先如果你出街問人有冇睇動漫,如果佢答你有,多數都係果幾套
海賊王/火影/死神/家教reborn,點解??因為大眾向囉,出名囉
多人睇d人咪睇囉,唔理係咪好睇,睇左先(講真,得罪講句依家除左海賊王
淨低果d真係越出越無聊,可能係我唔識欣賞)

又離題=_=...好啦咁掉番轉黎講,clannad點解少人睇?唔出名囉
當然,我知道如果係動畫界講clannad我諗無人唔知啦,但係呢度係香港
唔係我眨低自己香港人,而係我當時睇完clannad真係試過推介比一d唔係
睇開動畫ge同學/朋友,之後佢地ge反應就係"唔睇啦,呢d無聊野"
有個就好心少少,番去真係有搵過相關資料,但係佢竟然靠幾張圖就話
"唔睇啦,咸片黎ge",果時我都已經知...同佢地講都哂氣=_=

就係因為呢d人,一聽到動畫就以為係無聊,低b野,而唔去接觸佢地
未睇就判左死刑,所以咪少人睇囉

服裝CAD-服裝繪圖儀-中式古典傢具

原帖由 乂魂影.破乂 於 09-7-30 05:03 AM 發表
我大約都知你想講咩...但係內容就..你似想呃post多d= =
=====================================
clannad的確係一套好動畫...但係由於香港年青人ge心態
引致少人睇

係香港,d人對於一d鍾意睇動畫ge就淨係識叫宅男 ...

難得有同道中人啊!
我o的fd睇火影睇到上哂腦,海賊王睇左幾集同我講好無聊(我呆左好耐= =.....之後講左句:算啦,各花入各眼)

離提野講完之後
唔好講話clannad,Key社既Kanon同Air都好少人睇
曾經同過fd討論過下
一黎Key社既game簡直無乜幾多人識(甚至連Key社都唔知係乜)
然後o的人既見到Key社o的作品咁多女角,會有誤解(如:依o的野電車男/女或者宅男/女先會睇架者等等)
另外就算放低自已既誤解黎睇,都驚比人知睇"依o的"動畫比人笑係電車男/女
搞到一直都唔敢睇,睇左又唔敢同人分享,出名就更難啦!
可惜Key社既作品偏偏睇過係會迷上既
(本人睇完Kanon就開始左愛上Key既生涯,由睇動畫開始,game漫畫都唔放過,聽講好似有小說tim喎....嘿嘿嘿)

如果要問點解香港咁少人睇clannad,或者話咁少人識Key社
希望大家多多同朋友分享一下,消除o的無知人既誤解
(Key社既作品唔係得愛情,友情親情全部都做得好全面,又有深度,情感哲理兼備既好作品,點可以比人誤解為只供宅男宅女睇既作品)

Key社既作品唔係得愛情,友情親情全部都做得好全面,又有深度,情感哲理兼備既好作品
↑真係agree = =
其餘既 上面有兩位人兄已經講晒香港人對動畫既看法 我都無野可以補充..

我係其中一個有睇既@@

clannad 真的好感人...哭了不少
不過到現在我真的不知clannad<--如何讀

在香港,大部份人都覺得動漫 是小孩睇既  會教壞人既
但係有邊個唔係睇住動漫而長大的..
我想..會不會是香港人太現實? 難度幻想出來的動漫真的會令人討厭?
有時真的想過..在日本出生有多好...
有時真的十分討厭香港這地方....(不論有沒有人同意,又可能話我幼稚..)
我不會介意....
香港的人的 '心' 早就冷了...,
細個的時候都會和鄰居大招呼,一同遊玩...
現在人情冷暖.....(...變成在這訴苦)
在這唱一首歌...: (團子 團子 團子 團子 團子大家族....)
以上

十週年勳章(賀詞)

香港...
追看明星私身活是天理..
什麼看動畫就係宅男什麼...
看美少女動畫更會說你是變態...
完完全全沒有了解其中意義
香港的動漫業沒有人去推動....(太少人了
我真是很想去日本啊=X=
=================
CLANNAD...就是第一套我看的動畫....
可以說得上是神作(哭
可是我都是覺得CLANNAD第一季好看一點....((感人很多...
可能是早期經歷的事比後期集中一點好

講真第一季既風子篇..我都看到流淚了
可能第一季是校園生活,看起來會輕鬆少少..
進入到第二季後,可能個節奏變快左...
好快男女主角都結婚了...
最感動的莫過於末段了...
那一場夢,我都哭了幾回....
這個作品真的變成了我心中的第一...

留上幾位講晒我既心聲 好歹我也是一位key迷
至少game全通了(lb通了一半
key 我覺得一開始看這一類動畫既人必睇
電視當中 三套我都也哭了至少十次
clannad算係我最key入面最喜歡的動畫
clannad第一季也算是挺歡樂 挺多笑點 但到了第二季 相信大家都知吧
但如樓上所說 宅男 電車一堆堆名詞沖來
火影 bleach 為何在香港多人看?因為夠大眾
劇情愈來愈廢 還有這麼多人追我真的不明白
op不作評論 因為我覺得這是年番中最好睇的動畫

原帖由 linkforward 於 09-12-14 10:59 PM 發表
留上幾位講晒我既心聲 好歹我也是一位key迷
至少game全通了(lb通了一半
key 我覺得一開始看這一類動畫既人必睇
電視當中 三套我都也哭了至少十次
clannad算係我最key入面最喜歡的動畫
clannad第一季也算是挺歡 ...

我覺得還有分 劇情向 萌向 聲優向的動漫迷..
一直被外界說是宅 電車等等的.....我想都是說 萌向動漫迷...(我真人真事看到有一個人已經被視為異類..)
我個人是劇情向和聲優向的..我的朋友也沒有對我說什麼=_= 我覺得這也是被外界誤會的原因之一吧..

可能我係香港其中少數的人啦,
問世間情為何物(包括友情男主角同春原果段,
父女情果D真係一流),如果講到 萌真係無話可說女主角同佢{家姐} 真係超正

很好

劇場版一流   

最后一幕冈崎跟他囡囡相擁一幕 .. 淚線崩壞.

講真...我真係好想去日本囉...
我同個FD講你知唔知KEY社係咩
佢答唔知,仲話火影個D先叫動畫...
香港人呢....真係見識好少...
火影個D成2百幾3百集
都唔知有咩咁好睇
佢地根本就唔明宅男的意思係點解
算啦...對動漫呢家野唔熟既人唔講都算

我追開火影, 海賊王,  未睇過CLANNAD
原因唔係怕比人話係宅男, 係因為本人喜歡睇冒險/戰鬥主題的動話. 其他除非評價好高, 如果唔係吸引唔到我去睇.

原帖由 hi_mashimaro 於 10-6-17 01:31 PM 發表
我追開火影, 海賊王,  未睇過CLANNAD
原因唔係怕比人話係宅男, 係因為本人喜歡睇冒險/戰鬥主題的動話. 其他除非評價好高, 如果唔係吸引唔到我去睇.

本黎我同你都一樣 [可以咁說吧- -
但係當我玩完我人生中第一隻galgame之後
我就覺得....大魔王作ge故事實在太感人了
第一次睇故事睇到真係有眼淚留出黎
之後通了bl之後 冇耐就走去睇clannad
結果  呢套野我只可以用神作黎形容
佢故事好有趣  笑點又多 第1季大概係咁
但係 as開始 嗺淚彈就開始發射了
由於我係由朝早睇到夜晚一次過睇哂
所以可能比較深刻吧- -
但係就算係咁 佢都可以搞到我一連幾集都係咁標眼水
那樣的動畫唔睇就真係太可惜了!!

以上只係我的個人意見,不喜勿插~

睇完as都淨係眼濕濕是否變態

hi~各位 第一次在key社發帖(我是第一次上來key社)
我覺得樓上所有人講的很好阿 我很同意
本人是第一次看ab(angel beats)才上來的
看完ab後覺得很好看 於是上來了
雖然我沒有看過key社另外的作品
但看到你們的帖子 很想看看阿
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 06:14 PM , Processed in 0.040553 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存