2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Key社 我對kanon air clannad的看法,大家來討論
返回列表 發新帖 回覆
go

我對kanon air clannad的看法,大家來討論 [複製鏈接]

AIR我都可以比自己話明白8成
但係就好似冇乜感覺
可能係對因古代咒語而死既主角冇感覺吧
但係AIR背後講的意義則最大(包括生命生生不息,母愛的偉大)
而且OP是相當不錯的神曲
當你一聽OP時(鳥之詩)就會想起神尾
想起神尾就想起她注定一生孤獨的命運
傷人度十分高
還好神尾是神奈惡命輪迴的最後一次
否則真是哭死大家!
還有"夏影"也是很好聽的

KANON有點失敗...
給小狐狸過長的劇情問題不大(出來的效果可觀)
但細心一睇
小美坂的故事其實只係一個超一般的患絕症少女故事
相比美坂 栞,KEY反而將次女主角名雪略略講一講
便馬上趕去月宮雅篇
可見KANON在劇情分怖方面相當失敗...
相反在GAME中(PSP)就不錯,所以KANON建議你們玩GAME
而在感人方面小狐狸,月宮都是很好的(前者最強)
背景音樂...我的看法是不太成功
這個劇的重心走向是奇蹟...
傷人度是KEY做劇以來最少的(小狐除外)
可見KANON人的是走向"感人"而不是"傷人"
好不好就見仁見智了...
但KANON是神作這點沒錯

CLANNAD的故事結構最大
第一季開頭走向以好笑行頭
當然每線結束時都以感人收場
最爛的故事是杏和智代
但也是沒辦法,畢竟朋也最後選擇了渚
和杏她們搞太耐是不行的
感人方面(CLANNAD第一季走向是感人)相當可觀
風子...這麼可愛的海星使者,那小小的個子卻為了姐姐受到令自己受傷的事
自己的努力白廢(開頭),其後她自己僅有的朋友也開始把自己忘記
最後朋也以光玉為風子實現願望
風子才完成她的使命
琴美也不示弱,偉大的科學家最後的論文就是要人把禮物送給自己的女兒
而感人的重點就是箱子重不知那裡,不知過了多少年到了女兒手中
你想想是多難的事...只要當中有一個人有私心,不合作就不行了
渚就不用說了,就是CLANNAD第一季的中心
啊秋罵醒渚的一幕,朋也示愛的一幕,也是接近無敵的感人材料(特別是後者)
唯一美中不足的是渚的對手太強了
喜歡智代和杏的人比渚多(風子和琴美也跟上來)
令渚給人的感覺下降,這可不行的,女主角給人的感覺愈少
人對劇的感覺相對下降...
所以CLANNAD第一季相比KANON感人度是差了一點(小狐狸太強嗎?)
但聽清楚,是第一季啊!
第二季(不說頭8集開頭劇)
看渚也看了很多集了吧
對她感覺開始深刻對吧
由朋也畢業,真正的"CLANNAD"來了!!!
朋也轉到別的住宅,新的工作,渚的照顧
其後對老爸的關係到最惡劣,也是對其後無敵的感人埋下伏線
和渚結婚後,相信渚在各位心目中地位變得高了吧!(如果一開始已經愛上渚的話...)
渚在最後生下汐死亡,那一刻,令人無法相信和接受
在第16集後,差不多""""每一分鐘也是令你落淚!""""(特別每當朋也想起渚時)
朋也自暴自棄,汐也無法照顧
其後朋也因汐而重新抬頭
到這時候,朋也的父親終於開始摧淚了
朋也最心愛的渚死去了,自暴自棄
相比自己的父親,明白到那份傷心絕命的感覺(因為之前和父親的關係到最差,令這幕感人度大幅增加)
其實朋也的父親的摧淚是由一開始忍到最後...十分令人落淚的(和朋也想成一線)
而汐也因渚留下的惡性被吸能量而慢慢死去...
汐在最後行的一段雪之路,大家看見小小的汐一步比一步難的向前走
自己的心也被她的一步比一步更心痛吧!(小汐頂住呀!)
最後汐死去時,朋也沒法接受,特別是汐問:「都太黑看不到東西,是到了晚上嗎?」朋也沒法接受自己在世上唯一的希望和渚最後留下來的珍貴東西死去,回答:「是的...,已經是深夜了」,有不少人說這一幕比AIR的結局更為傷人!
而最後22集時,看到渚的復生,加上前面的伏線(朋也在渚死後每一次想起渚,前面連第一季渚出現了40多集,令大家對渚的喜愛值到了頂尖,特別是原本已經愛上渚的人),再加埋"小小的手心"這一曲的完美配合(小小的手心,無疑是神曲,特別歌詞)
這一幕比起小狐狸的故事,感人度實在是有10倍的相差!!!!!!
愛上小渚了嗎!?
傷人度和AIR相約    感人度比KANON高很多
CLANNAD才是最強的神作.....嗎?

這只是小弟的個人看法,唔好插!

原帖由 ISat 於 2009-7-26 01:38 AM 發表
AIR我都可以比自己話明白8成
但係就好似冇乜感覺
可能係對因古代咒語而死既主角冇感覺吧
但係AIR背後講的意義則最大(包括生命生生不息,母愛的偉大)
而且OP是相當不錯的神曲
當你一聽OP時(鳥之詩)就會想起神尾
...

AIR 我同你一樣睇完冇咩feel 反而好小小眼訓 可能唔係好明既關系喇
kanon= = 我靜係睇杉田
clannad 嘛~3套我都覺最神呢套 陽平發揮左好大作用!!
呢套野係我第一次 睇完動畫想玩game 結果當然玩左
仲玩晒全部線 真係字試過玩game玩晒全部線(汗

完全認同樓主既睇法......3套之中我覺得係clannad做得相當唔錯....

"還好神尾是神奈惡命輪迴的最後一次"
邊到有講= =?我只玩過game而已....
我覺得kanon好睇d...我玩clannad反而有小小眼訓= ="除左玩bl路線
原來2kf有key版....今日先知

原帖由 mo仔§ 於 2009-7-29 05:00 PM 發表
我覺得kanon好睇d...我玩clannad反而有小小眼訓= ="除左玩bl路線

係有講的
不過都唔記得邊一忽有提
總之神尾之後下一生唔洗再好似咁生咁

ihlihjlihlkl
已有 1 人評分威望 收起 理由
忍忍~ -5 惡意灌水

總評分:  威望 -5   查看全部評分

原帖由 mo仔§ 於 2009-7-29 05:00 PM 發表

果然人有不同呢@@ clannad會眼訓 我玩完全部線都仲好精神玩埋as (風子琴美除外
kanon係好睇 但我唔鐘意把全部線既結局做一次
令我覺得動畫比起遊戲不太好  另外我覺得好睇係因為杉田起左好大作用(紅字乃是真實
但clannad就不同 主線入面混入晒全部支線想講既野 又唔會覺得冇連貫性

clannad 用game去玩
風子..最後一刻真係勁強(哭出來)
琴美跟動樣一樣神
主要小渚..真係屈眼淚最多
似air不明詛咒...
KANON主要久彌直樹 ...希望都佢返來key
反正魔王做左音樂奇才...收下粉c

LB魔王出手係鈴 refrain到....一樣都係屈人淚

原帖由 魔雪kaka 於 2009-8-30 08:14 AM 發表
clannad 用game去玩
風子..最後一刻真係勁強(哭出來)
琴美跟動樣一樣神
主要小渚..真係屈眼淚最多
似air不明詛咒...
KANON主要久彌直樹 ...希望都佢返來key
反正魔王做左音樂奇才...收下粉c

LB魔王出手係 ...

風子琴美唔知點解玩左一陣唔想玩 可能睇左動畫不太催淚
渚線真係好強  「你是笨蛋嗎!?孩子的夢想就是父母的夢想阿!」
講完呢句真係喊晒

其實 KANON AIR 同CLANNAD 3個的中心主題都唔同
同埋感覺都係清新的,這點無疑麻枝是成功的。

在BGM方面,3套中的BGM也各有特色,音樂一響起就令
人不禁回想種種片段。

但論京阿尼3套中,剪裁上是AIR最好的,而CLANNAD比較散亂和急
KANON則中規中矩。

當然杏線我也一般,始終對單單的單相思之後一起的故事不太有感。
而智代線其實人物中的感情十分細膩,雖然是耳熟能詳的「愛情」,但
是苦等間的人物心理描寫,是非常出色,這也是KEY的強項。
要完美跑完智代線「智代AFTER」是一定要跑的w

用儘全力頂!

十週年勳章(賀詞)

每作都有幾幕係感人吧…?

AIR啊,神奈備命死果幕我覺得好慘…
神奈本來係想飛返上天搵佢啊媽,不過最後都係因為果班僧人搞到佢咁…
AIR IN SUMMER睇完後反而令我更傷感,睇到神奈﹑柳也同裡葉好似一家人咁去旅行搵親生啊媽…但到左最後都唔可以如願以賞…

KANON啊,小狐狸線最催淚我都好認同,但都唔好踩到栞線唔感人…我第一次睇眼都濕濕地…
唔催淚原因我諗呢部神作係key社早期作品,有少少試驗成份,所以劇情有機會不及CLANNAD同AIR…
總覺得唔出第24集同埋某 d 鏡頭會令成個故事更感人…(第一次睇OP時以為全部女主角都死哂…除左名雪外)

CLANNAD啊,這個我基本上唔講大家都知吧?
的確,第一季主要以搞笑為主,風子線同琴美線…睇到想喊…
智代線同杏線唔講得太多應該係KEY社決定左整ova(呢個後 d 再講)…
渚嗎,初頭比我感覺呢個人只係好好小姐一名…
但自從同朋也經歷左咁多事之後,兩個人都變得成熟左好多…
第二季呢,頭8集應該係補完第一季未講o既路線吧。
第8話後先係畢業禮,再黎就係朋友搵到公做同地方住﹑渚畢業…
朋也為左得到秋生同意將渚嫁比佢,博到盡…結果當然如願以賞啦…
可惜到渚出左汐出黎果刻就離開左朋也…
朋也之後同汐一齊去探佢太婆時,太婆講返當年朋也o既爸爸點樣挨到朋也成長…
之後朋也原諒佢老豆果幕,我真係喊左出黎…
之後汐最後都因為得到渚o既遺傳病而死…
渚同汐復活果幕倒有 d 不可思議(夢?)

其實key社作品點解咁催淚,我認為係key社識得捉著"消失"呢個重點。
消失,故名思意姐係冇左,以後都冇可能再擁有。
key社作品中大部份人物最後都係以消失收場,令大家體會到某 d 野消失後就冇左o既感情…
好難用文字形容…
總之係令大家覺得因為永遠再冇可能再次擁有而傷心…大約係呢種感覺…

呢個我認為係key社作品成功o既一點之一。

3套反而我最中意air,KANON睇到我訓= =,睇左3集就冇睇
CLANNAD仲味睇

搞到我越來越想睇clanned

十週年勳章(賀詞)

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-1-27 10:51 PM 發表
每作都有幾幕係感人吧…?

AIR啊,神奈備命死果幕我覺得好慘…
神奈本來係想飛返上天搵佢啊媽,不過最後都係因為果班僧人搞到佢咁…
AIR IN SUMMER睇完後反而令我更傷感,睇到神奈﹑柳也同裡葉好似一家人咁去旅 ...

講番個故事
故事上都ok
不過可能我唔鐘意渚呢個角色
比較受落杏同智代
不過汐話 呢份係爸爸第一份禮物果度 我都有流眼淚@@
雖然的確 故事內容 真係唔錯 不過 有d地方真係唔得
先唔講 我本身 唔鐘意渚 但係 第一季 點解最後佢地會交往
我真係唔知點解
佢地既畫面基本上係超少 我覺得其他女角都比較合理
綜合成套動漫
點講呢
好悲傷下
bgm 劇情等
雖然有笑點
但係本身個背景 講成咁 雖然果d位我都笑得出
但係成套動漫大部份時間都係放緊催淚彈
睇到成個人down晒
而且兩季op好嚴重 既悲情op黎
雖然呢套動漫 講得好有深度 同埋貼題
(家族)佢地全部人 之間既互動 愛情 親情 友情等 有表現到
不過 我覺得略嫌誇張
高中畢業無耐 結婚 搵工既情況 搵屋既情況 升學 真係嚇親唔小人
故事最尾 影佢地幾個人既狀況
個感覺 就好似 高中睇番十幾廿年後既情況(無乜青春 年輕氣色 廿歲出頭 悲哀)
但實際 黎講 佢地只係畢左業6年左右(以朋也三年級果班 而且當汐五歲計)
點解呢
即係 講到好似好滄桑咁
朋也畢業 杏佢地等 已經講到個情況好似過左幾年咁
汐果五年更甚
哇 我頂 點計條數 佢地25歲 都未有 講到好似就黎4張咁
媽的 你地既青春去左邊度
你地仲係超級青春wo
講到好似老左幾廿年咁 好希虛
最尾所謂既happy ending 我唔覺得係happy ending=.=
可能因為 我唔鐘意渚?

如果呢套係普通校園戀愛動漫就好

最後 我睇完晒clannad兩季之後 先再睇杏篇 即時被治癒-_-+
杏篇最高@@!

十週年勳章(賀詞)

原帖由 忍忍~ 於 09-9-5 01:55 AM 發表
其實 KANON AIR 同CLANNAD 3個的中心主題都唔同
同埋感覺都係清新的,這點無疑麻枝是成功的。

在BGM方面,3套中的BGM也各有特色,音樂一響起就令
人不禁回想種種片段。

但論京阿尼3套中,剪裁上是AIR最好的, ...

杏線 唔算單相思啦@@
只不過朋也開頭仲未發覺自己鐘意左杏
但係當杏為左 整走傳聞 求其搵春原果陣
朋也不自覺咁妒忌 同發脾氣 就知佢係鐘意左杏@@

另外點解無杏after!!!
強烈怨念
不過奇怪 點解當時會只係出智代after
我覺得杏同朋也 好登對

原帖由 美人魚Kenny 於 10-5-19 11:28 PM 發表

杏線 唔算單相思啦@@
只不過朋也開頭仲未發覺自己鐘意左杏
但係當杏為左 整走傳聞 求其搵春原果陣
朋也不自覺咁妒忌 同發脾氣 就知佢係鐘意左杏@@

另外點解無杏after!!!
強烈怨念
不過 ...

嗯~我覺得杏線係clannad最好既一條線 after除外
理由冇 覺得正就正 同時我都覺得杏線係成隻game最難入既一條線= =
要先入妹線 仲要記住佢鐘意咩鍊 玩左我兩次先入到線
那時春原好男人屬性爆發 我冇feel不突上我仲覺得好好笑
同杏都唔夠智代高人氣 當然出唔到 雖然我是杏派的

十週年勳章(賀詞)

原帖由 linkforward 於 10-5-19 11:43 PM 發表

嗯~我覺得杏線係clannad最好既一條線 after除外
理由冇 覺得正就正 同時我都覺得杏線係成隻game最難入既一條線= =
要先入妹線 仲要記住佢鐘意咩鍊 玩左我兩次先入到線
那時春原好男人屬性爆發 我冇feel不突上我 ...

出左智代after 自然智代人氣會高d
但係未出 果時 我唔明點解杏人氣會唔夠智代="=
不過呢 我就知道一樣野 日本本土 好似真係杏唔夠多人氣= =
反而 杏係海外既人氣 係非常高
杏係 日萌 慘敗 但係世萌 同智代 一齊沖到去3-4名
after就唔好講啦 玩到after 已經無杏咁滯 無論係game定tv

原帖由 美人魚Kenny 於 10-5-20 01:08 AM 發表

出左智代after 自然智代人氣會高d
但係未出 果時 我唔明點解杏人氣會唔夠智代="=
不過呢 我就知道一樣野 日本本土 好似真係杏唔夠多人氣= =
反而 杏係海外既人氣 係非常高
杏係 日萌 慘敗 但係世萌 同智代 一齊 ...

嗯 智代在日本人氣很高 所以才出after
日本只愛蘿莉傲嬌? 所以先唔出after? 呢d要問日本先知
到after story 當然杏出場少 畢竟都係講朋也之後既事
佢有做呢個幼稚園老師呢個角色已經好好 睇下智代同其他角色
我冇記錯既話就好似係旁邊支持佢 冇乜相關既角色
所以麻枝對杏都算幾好架啦

十週年勳章(賀詞)

原帖由 linkforward 於 10-5-20 02:46 AM 發表

嗯 智代在日本人氣很高 所以才出after
日本只愛蘿莉傲嬌? 所以先唔出after? 呢d要問日本先知
到after story 當然杏出場少 畢竟都係講朋也之後既事
佢有做呢個幼稚園老師呢個角色已經好好 睇下智代同其他角色
我 ...

咁又係 after 出場都多過其他女角= =
智代同其他女角 除左風子
出場係極小(畢左業之後)
不過無杏after
依然強大怨念
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-6 04:01 AM , Processed in 0.056194 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存