2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔物獵人Frontier(MHF) MHF同大部分MH系列有冇分別..?
返回列表 發新帖 回覆
go

MHF同大部分MH系列有冇分別..? [複製鏈接]

我想問下呢~~~
大家玩左MHF封測之後~~~覺得online既龍血~係唔係多過MHP2 and 2G個d咁架??
聽講d人都用好耐時間打d大怪鳥~~~我就諗....大怪鳥唔難打呀....
大怪鳥其實用輕弩~~~有普通彈-連射既弩打~~~好快就ko~~~
新手打大怪鳥可以用弓or輕弩~~~一黎弓手裝防低~~~訓練下你唔好咁易死~~~防低易死就緊張d~認真d嘛~
記住大怪鳥弱點係頭部~掌握到多d野~就覺得好多monster都幾易打
俾個日文MHF wiki網大家睇啦...
http://mhfo.wikiwiki.jp/ (希望睇得明日文啦-=-)
如果唔知魔物既日文名~可以去以下網址睇魔物既資料~MH2同MHF大部分魔物d弱點應該都一樣
http://www41.atwiki.jp/mhp2g/pages/127.html

原帖由 aesopp56183 於 2009-8-10 11:07 PM 發表
我想問下呢~~~
大家玩左MHF封測之後~~~覺得online既龍血~係唔係多過MHP2 and 2G個d咁架??
聽講d人都用好耐時間打d大怪鳥~~~我就諗....大怪鳥唔難打呀....
大怪鳥其實用輕弩~~~有普通彈-連射既弩打~~~好快就ko~~~
...

首先剛剛完結的MHFO是菁英測試而不是封測 ,而龍血暫時沒人答到你 因為菁英測試其間並沒有開放龍血這個東西,可能要到封測才有答案

FO名正言順為一隻online game,
除左無cm(金手指)等作弊方法外,
基本上,FO一隻怪係要求4人打
普通怪比較上血量多,不像psp打村長任之類建議solo
無HR100以上.要solo下位怪都唔係一件易事,

而且,FO造裝條件有所不同,普遍用料十分甘,
就以升盡一件銀火龍手1 part為例
(銀火算係比較難做而又利害的裝)
需先制作雄火手一隻,再升至lv3(升級需用雄火料)
先要打10隻8隻雄火制作
雄火裝到lv3時有4分支,
分別係
1下位雄火裝升防(加slot)
2雄火s裝(技能不同,升至S當然比較好技能)
3蒼火裝
4銀火裝

到整到銀火裝時,一part需要8條銀火尻尾方能升爆lv7
升lv7為的係高防不少,以及升至lv7先至有3shot甘多
先夠可以再砌其他野

可以想像,剩係整一隻銀火手,
已經需要打5隻火龍,15隻銀火左右了
(一隻銀火只有一條尾俾你掘,15隻已經係講緊好好彩地平均2隻出一條尾)
尚需要其他如老山紅玉2粒,龍苔等麻煩材料

所以,真係有心打料的話,大多數人一係組隊,一係找日人打而甚少solo的
(炎妃一角等只有solo的除外)

小弟初玩fo時初段整左套藍速S裝(由普通藍速裝升上去)
大大話話打左50隻速龍王,200隻速龍仔都未升得爆
當然,而家係放棄左呢套裝,
但FO打料打裝同PSP比,真係打到手軟

所以相對之下,FO對戰術比技術來得重要
如果用什麼方法最快屈死隻怪,
如果於低HR時以手上之低級裝,
武去協助幫你打料的人盡快殺怪變得十分重要,
其中吹得好音色的笛就成為左初中段必備之東西了
一笛在手吹攻大強走,
幫你打料的朋友無需自備強走,
而且吹攻大給其餘3人進攻之攻擊力,
比起4人齊打來得更利害

以上都係轉的~我全部都認同..我都係日版玩家..

笑傲無雙 玩過星曲WEB

我覺得mhf怪既血量多左(怪鳥或以下既怪血量可能唔記得改,打幾下就死),走佬走得密左,出招遲鈍左,出招既變化小左(可能係下位既關係)。係就係易打左好多,但打既時間耐左,因為血多同埋成日走佬= ="。仲有boss打雜魚既時候攻擊力比率有明顯提升。

如果你一到HR3就接怪鳥任,而且打算用弓or弩solo,有可能打完50分鐘都未打死隻怪鳥
因為hr3既武器唔多夠攻擊力solo,就算真係比你solo到,都只會浪費時間.
到你既武器攻擊力足夠solo時,已經無必要打下位怪鳥
如同樓上所說,想solo下位怪,起碼要用上位武器先似返個樣,到時你跟本就無solo下位怪既必要
所以最好唔好用MHP2 and 2G果套黎玩.

另外,所有任務都用建議4人進行,到左上位,只要4位玩家都做過一件上位裝(實際上少量新手裝或礦石裝唔洗上位料都升到)
然後4個人都帶一件上位S裝(最少一件)
就可以發動幸運,出材料數目明顯增加

有D較難整既裝備,好似一件紅黑龍裝就要12個逆鱗,做哂5件就要60個.唔好易為好難打,我打半年都未打夠數..

我覺得MHF最大分別就係好多野都拖長黎玩,唔係個個玩家都接受到,如果你認為打龍先係呢隻遊戲好玩既地方,儲裝只係其次,唔想再玩D清鼠點怪升LV.咁呢隻GAME就幾o岩你玩
如果只係想儲齊d裝,唔太亨受打怪既樂趣,咁你既獵人生涯可能會好痛苦

另外當年capcom成日改古龍既血量(由25分鐘一隻改到48分鐘一隻(3把雙龍劍[天地]+攻大防大強走笛),再改到6分鐘一隻..)
所以怪獸血量方面可能隨時作出修改

原帖由 U.N.Owen 於 2009-8-11 03:08 PM 發表
如果你一到HR3就接怪鳥任,而且打算用弓or弩solo,有可能打完50分鐘都未打死隻怪鳥
因為hr3既武器唔多夠攻擊力solo,就算真係比你solo到,都只會浪費時間.
如同樓上 ...

不過台版ccb怪鳥血量好低,拎一開始把獵弓打,50支強擊都唔駛就已經打得死佢(好似用3x支已經死),5分鍾都唔駛。所以我諗台版同你玩開既日版有出入。

原帖由 路西法 於 2009-8-11 03:24 PM 發表

不過台版ccb怪鳥血量好低,拎一開始把獵弓打,50支強擊都唔駛就已經打得死佢(好似用3x支已經死),5分鍾都唔駛。所以我諗台版同你玩開既日版有出入。

如果台版一個人用弓 唔駛5分鐘,咁4個人打咪一陣就完場?(唔計隻野飛黎飛去既話)
----------------------------------------
另外,有時仲有d期間限定任務 連打6隻怪鳥
一隻平均要40秒左右,

原帖由 U.N.Owen 於 2009-8-11 03:32 PM 發表

如果台版一個人用弓 唔駛5分鐘,咁4個人打咪一陣就完場?(唔計隻野飛黎飛去既話)
----------------------------------------
一隻平均要40秒左右,

台版大怪鳥係好易打架,可能係下位啦,又可能佢唔記得改血量。所以基本上知佢飛去邊,走定位等佢就ok,佢未有機會轉場就已經死得XD。如果用獵弓3既話我可以肯定5支毒加20支左右既強擊就KO(因為我打怪鳥多數都係用弓3)。

原帖由 U.N.Owen 於 2009-8-11 03:32 PM 發表

一隻平均要40秒左右,

我想講...~4個人一齊唔一定會快~因為一來~打緊個陣時好難傾計(打字)~難以分工合作~唔同psp可以一路打一路傾計~二來好多玩ccb都係初次接觸隻game~需要時間適應d模式
武器質數唔係絕對的...玩弩炮用速射打怪鳥係我最快既打法(打頭)~可以試下
我一開始玩mh系列~~~打大怪鳥用好耐時間~~~至少都成半個鐘~~~但發覺~而家用返新手裝~打返大怪鳥10分鐘都唔洗~我覺得最重要係對game既認識同經驗囉
可惜我冇機會玩CCB~ ~跟本唔知D魔物HP量係唔係真係高左好多~~~

原帖由 aesopp56183 於 2009-8-11 07:24 PM 發表

我想講...~4個人一齊唔一定會快~因為一來~打緊個陣時好難傾計(打字)~難以分工合作~唔同psp可以一路打一路傾計~二來好多玩ccb都係初次接觸隻game~需要時間適應d模式
武器質數唔係絕對的...玩弩炮用速射打怪鳥係我 ...

咁我都明 唔怕虎一樣既敵人,最怕猪一樣既隊友=A=
我係想話 一個人都可以咁快KO既話,4個都識玩既人 可以快到咩程度?
(路西法話用一開始果把獵弓打,所以唔關武器質數事)

原帖由 U.N.Owen 於 2009-8-11 07:28 PM 發表

我係想話 一個人都可以咁快KO既話,4個都識玩既人 可以快到咩程度?

原帖由 U.N.Owen 於 2009-8-11 07:28 PM 發表

係呀唔關弓質數事,台版一開始就可以拎把獵弓1黎打怪鳥,買50個強擊夠殺怪鳥有找(不過我多數都毒佢一獲先,5個毒擊就OK)。我諗係佢CCB未調返個血量,所以洗怪鳥可以好快升到HR6。如果強到獵弓3就20個左右強擊KO(都係毒一獲先,呢個集慣改唔到...所以唔毒用幾多箭無研究)。
唔係我呃你,事實台版怪鳥就係咁易死(下位),問下用開弓既人都知5分鍾一定有找,打X技場3分鍾都有找(有3粒閃光彈送,未掉完就夠佢死XD)。可能你玩開日版,魔物血量有好大差別。所以你唔信都正常既。
至於四個人打會唔會好快,真係唔知喎,CCB期間我未試過組人打...唔係唔想搵人,而係我入到GAME之後用唔到中文輸入法。

原帖由 路西法 於 2009-8-11 08:37 PM 發表

係呀唔關弓質數事,台版一開始就可以拎把獵弓1黎打怪鳥,買50個強擊夠殺怪鳥有找(不過我多數都毒佢一獲先,5個毒擊就OK)。我諗係佢CCB未調返個血量,所以洗怪鳥可以好快升到HR6。如果強到獵弓3就20個左右強擊KO( ...

日版如果4條剛武 一齊射 2秒會殺死...
如果版本係2.0既話就應該一樣..
2.0同4.0 D怪既能力都相差好遠

原帖由 U.N.Owen 於 2009-8-11 03:08 PM 發表
如同樓上 ...

唔係wo,我細佬用強化十字弩4min左右ko左hr3隻大怪烏,我自己用大劍3min內ko佢

十週年勳章(賀詞)

原帖由 路西法 於 2009-8-11 03:08 PM 發表
我覺得mhf怪既血量多左(怪鳥或以下既怪血量可能唔記得改,打幾下就死),走佬走得密左,出招遲鈍左,出招既變化小左(可能係下位既關係)。係就係易打左好多,但打既時間耐左,因為血多同埋成日走佬= ="。仲有boss打雜魚 ...

沒錯是因為下位的關係
所以好多招都冇左
例如電龍發惡飛撲會帶電~
而且下位d龍比上位會更智障更多動作打你唔到~
上位的龍ai比較聰明,出招比較快,而且仲會有一d下位冇既招式
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-9 03:53 AM , Processed in 0.037241 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存