2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之路娜 《夢之路娜》資料區 [原創] 分享小小釣魚心得 希望幫到初入門既朋友 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[原創] 分享小小釣魚心得 希望幫到初入門既朋友 [複製鏈接]

有意想玩下釣魚的朋友 請先將等級昇上42級 因為海神頭同海神腰要42級先用到 仲有一堆魚獲點數換番黎既裝備
因為我係人手釣魚 所以都選擇 矮樹林沼澤
北面傳點最入面 因為唔洗走黎走去 企定定
三種魚餌各買500~700 身上留6~8格就可以了 因為釣魚會有機會出 時間水晶 初/中/上 3種基本魚 最低需求=6格
Perfect=吞拿魚機率上昇 Great=油甘魚機率上昇 Good=三文魚機率上昇
因為如果你點水源 唔按Ctrl都會有魚上釣 只不過機率比你有按的低 但以上三種沒一種是增加黃金魚上釣的機率
所以如果想要釣藍吞 黃金水魚 只要旋渦出現 你唔按Ctr去釣既話l 咁樣少D機會出現三種魚=黃金魚上釣機率上昇
如果想解魚任 你跟著佢任務出現比你既魚換魚餌
選擇 旋渦水源/發光的水源去釣會比較好
因為旋渦同埋發光 可以按Ctrl既次數係比普通水源既多 咁樣可以大大增加你成功做到魚任既機會
任務有120秒 夠時間你等到旋渦或者發光水源出現先釣 因為普通水源可以按Ctrl的次數太少了 變得三種魚機率不太穩定
如果真係黑仔 唔夠時間先搵普通水源黎釣 如果無任務既話 就掛釣旋渦/發光 長此落去 應該會好容易明白呢個道理

已有 1 人評分威望 收起 理由
六b + 20 原創內容

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

原帖由 tauruslaw 於 18-8-2009 11:47 AM 發表
有意想玩下釣魚的朋友 請先將等級昇上42級 因為海神頭同海神腰要42級先用到 仲有一堆魚獲點數換番黎既裝備
因為我係人手釣魚 所以都選擇 矮樹林沼澤
北面傳點最入面 因為唔洗走黎走去 企定定
三種魚餌各買500~70 ...

漩渦同閃亮水源..係咁消失  ~.~邊有咁多時間同耐性
等到十幾廿set,甚至3x set魚餌手動釣晒呀- -?
就算唔解魚任,,都要睇住d漩渦/閃亮出現同消失 之後轉釣

仲有仲有..沼澤又冇賣魚餌商人,又冇收魚商人~.~
去返魚場好麻煩

原帖由 kashingnick 於 2009-8-18 12:06 發表

漩渦同閃亮水源..係咁消失  ~.~邊有咁多時間同耐性
等到十幾廿set,甚至3x set魚餌手動釣晒呀- -?
就算唔解魚任,,都要睇住d漩渦/閃亮出現同消息 之後轉釣

仲有仲有..沼澤又冇賣魚餌商人,又冇收魚商人~.~
去 ...

首先 如果細心發現 你會發現旋渦會同發光一齊出現 然後發光消失左無耐 旋渦都會消失 但你等唔夠10秒 發光又會出現
咁樣你可以繼續釣發光直到消失之後 釣2~3下普通 大約20秒左右 旋渦又會出現
如果你解任真係唔夠時間選擇旋渦或者發光黎釣 局著選擇普通黎釣 如果失敗唯有等下一個任務出現
係呢段空檔時間 你可以選擇旋渦或者發光釣著先 唔洗白等任務出現 如果你成功解到魚任
會有機會送一次性 瞬移之書 可以直飛阿基魯港 只要有係矮樹林記點 買完魚餌 再飛過去 非常之快
不幸既如果你釣唔到瞬移之書 我教你另一個方法
可以係矮樹林 按Esc 選安全位 然後過地圖  再按Esc 安全位 用這個方法飛阿基魯港 非常之快 大約3分鐘就到
你只要記得除左矮樹林入口要自己行之外 其他都可以用Esc方法

大致上都係咁 有唔明你再post 我會有時間上黎解答

原帖由 tauruslaw 於 18-8-2009 02:44 PM 發表

首先 如果細心發現 你會發現旋渦會同發光一齊出現 然後發光消失左無耐 旋渦都會消失 但你等唔夠10秒 發光又會出現
咁樣你可以繼續釣發光直到消失之後 釣2~3下普通 大約20秒左右 旋渦又會出現
如果你解任真係唔 ...

但係你真係咁有耐性釣咁多set咩- -?!
1set要22mins左右先用完
仲有你手動1次,總到幾多金魚/水魚/垃圾?

原帖由 kashingnick 於 2009-8-18 18:36 發表

但係你真係咁有耐性釣咁多set咩- -?!
1set要22mins左右先用完
仲有你手動1次,總到幾多金魚/水魚/垃圾?

我練左兩隻人 一隻人走左去專門釣魚專用 另一隻人主力玩玩雙手劍
如果我打到悶 我會轉正身玩釣魚 釣到悶又轉番雙手劍打寶 所以我唔算係日日釣足一日既釣魚人士黎既= =
我試過狂釣足一日 大約有10個鐘左右 手動釣金魚 大約有2X條藍吞 幾條黃金水魚 垃圾....1條都未試過 太難出
所以要釣垃圾 唔好抱太大期望 我釣旋渦/發光都係用唔按Ctrl既方法釣 亦都有試過下下都按Ctrl 金魚機率好少 普通魚多

唔知掛成日會唔會 釣到★金★fish★呢 ?

掛一日(24小時)平均有 2~3 條金物(藍吞金龜同垃圾)

原帖由 長恨歌連理枝 於 12-9-2009 12:56 PM 發表
掛一日(24小時)平均有 2~3 條金物(藍吞金龜同垃圾)

我掛一晚.通常都係1條
2條就好少..3條試過1次
多數係藍吞,,水魚少D,,垃圾試過1次- -"

正常如果掛機掛一晚 都係得1~3條金魚 多過3條你係極好運 可以去買六合彩
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 12:00 AM , Processed in 0.033860 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存