2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 One Piece 海賊王 霸氣的功能分析+見解
返回列表 發新帖 回覆
go

霸氣的功能分析+見解 [複製鏈接]

首先我認為霸氣使用者能令自然系能力者不能虛化或轉化成某些狀態
但這不是針對自然系,而是所有能力者。
即霸氣使用者能令能力者某種特性無效

在第一集紅髮救路飛時,究竟有沒有用霸氣?
如果沒有,合理
如果有,亦能說過去
例如紅髮當時的霸氣未到家,海獸潛了水再暈  
或其他原因有待考究

使用霸氣時有什麼特徵?

在漫畫,我記憶中的特徵只是眼部的特寫而己,
而動畫中就加入了音效。

我的觀點上認為霸氣是一種氣魄,
一個純熟掌握霸氣既人,身上就會圍住霸氣(以下叫做「未發動」
而當霸氣使用者用其他功能既時候,
就加強霸氣或放出霸氣(以下叫做「發動」

霸氣有什麼功用?

1.令弱者暈倒 (發動)

草帽第一次見識到霸氣就係拍賣場時雷利令雜兵暈倒
還有空手解鎖扣,動畫在這兩個場面時的音效是相同
不過因為「無講明」,所以暫且不當作霸氣功用之一

2.彈開  (發動)

例1:戰桃丸追趕路飛時有用過,當時有特寫眼部
動畫亦有加上當時雷利嚇暈雜兵時的音效
不過係咪因為「無講明」又不當作是霸氣呢?

例2:蛇2妹反彈路飛的橡膠伸長攻擊,但橡膠能力依然存在

3.增強兵器的攻擊力 (未發動)

在女兒島上的護國戰士解釋在箭上圍上霸氣會加強攻擊力

4.令能力者某種特性暫時失去(未發動/發動)
例1:戰桃丸「足空獨行」令橡膠人抗打能力無效(感到傷楚)
暫且假設「足空獨行」係霸氣招式之一  或 戰桃丸利用霸氣而自創的招式
如果因為只有一個例子而認為不確定的話,看例2

例2:蛇2妹在兵器上圍上霸氣(未發動)攻擊路飛

漫畫中路飛與霸氣使用者(蛇妹)打鬥時講出「我明明是橡膠,為什麼會痛?」
這就是尾田給我們的暗示,什至可以說是明示
難道一個掌握霸氣的人會故意不用?(這時是指身上沒有圍上霸氣)

5.用氣魄破壞身邊的物件(發動)
紅髮上白胡子船的時候發動

6.預知動作
3妹預知路飛的動作
眾人說「沒有什麼攻擊是xxxx大人閃避不到的」

很多人說「無講明」霸氣能傷到自然系
其實有咁多讀者講得,就唔係無根據

一般都是先看完黃猿Vs雷利
然後根據第4點推理出來

如果沒有黃猿Vs雷利,
相信應該很少讀者會認為霸氣能傷到自然系

已有 2 人評分Good 收起 理由
brian9213 + 1
緋村心太 + 1 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 2   查看全部評分

O者係呢
你認為一個霸氣有齊咁多功能?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) Alta活動勳章 玩過星曲WEB 忍影世界 笑傲無雙

係雷利出場的時候 作者表示左佢識霸氣 整暈左人地 然後同黃猿打頂到黃猿  係雷利同黃猿打之前 黃猿同一班海賊團團長打過 作者好似係到表明緊一個唔識霸氣既人同自然系打同一個識霸氣既人同自然系打既分別   如果作者一開始唔表示雷利識霸氣而特然頂到黃猿 咁會好奇怪 一係佢係隻腳到帶定海樓石

再加上 上面蛇女打到路飛痛 e 2點合起黎我覺得足以證明霸氣係可以令到果實無效化

原帖由 Chong 於 2009-8-19 02:33 AM 發表
O者係呢
你認為一個霸氣有齊咁多功能?

原來你係認為「同一個人 未必 有齊咁多種功能」
但我只係講霸氣可以有呢d功能
我都只係講霸氣可以傷到自然系( 無指明某個霸氣使用者)

暫時我未可以確定霸王色或其他階級的霸氣 係 有「種類」上的優勢
或 特性更加強烈

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 02:37 AM 發表

原來你係認為「同一個人 未必 有齊咁多種功能」
但我只係講霸氣可以有呢d功能
我都只係講霸氣可以傷到自然系( 無指明某個霸氣使用者)

暫時我未可以確定霸王色或其他階級的霸氣 係 有「種類」上的優勢
或 特性 ...

你答左我先
你認為一個霸氣有齊咁多功能???
而呢個可圈可點
去返頭先個#25 就知

原帖由 Chong 於 2009-8-19 02:41 AM 發表

你答左我先
你認為一個霸氣有齊咁多功能???:face_l_07:
而呢個可圈可點
去返頭先個#25 就知

你無謂要兜圈,#25唔用得好耐

藍色果到我已經答左
再答一次
「我只係話霸氣有,無指明邊種霸氣,邊個霸氣使用者」
呢個標題既「霸氣」係包括所有霸氣

--------附加----------
你#25將霸氣既「功用」同「種類」溝亂左

你唔可以肯定「霸王色」同其他霸氣比,係功能上出眾
定係種類上較多

功能上出眾的話,就同其他霸氣一樣可以有齊咁多功能
種類上較多的話,就只係比其他霸氣多某些功能
當然而家未知多邊種

所以全部功能都歸落呢個Post所講既霸氣
即係包括霸王色及其他

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 02:45 AM 發表

你無謂要兜圈,#25唔用得好耐

藍色果到我已經答左
再答一次
「我只係話霸氣有,無指明邊種霸氣,邊個霸氣使用者
呢個標題既「霸氣」係包括所有霸氣

--------附加----------
你#25將 ...

前面講一講先...無兜過野

藍字果度....即係大包圍..你講晒
另外附加果度

其實無混亂過
由頭到尾呢....我都無講過霸氣既USER只可以用一種
(就拎肥蛇女 有吸收/反彈 同埋霸氣2)
  1. 功能上出眾的話,就同其他霸氣一樣可以有齊咁多功能
  2. 種類上較多的話,就只係比其他霸氣多某些功能
複製代碼
至於你呢度呢....幻想得果然好勁
你係尾田助手??咁都知???

呢d係我地暫時可以觀察到
我相信尾田好快會講霸氣- -"
白胡子同紅髮(比武)果陣 個天好似裂開左
係果實vs霸氣既力量 定係霸氣vs霸氣 or果實vs果實"?

原帖由 Chong 於 2009-8-19 02:58 AM 發表

前面講一講先...無兜過野

藍字果度....即係大包圍..你講晒
另外附加果度

其實無混亂過
由頭到尾呢....我都無講過霸氣既USER只可以用一種
(就拎肥蛇女 有吸收/反彈 同埋霸氣2)功能上出眾的話,就 ...

呢到既主題明顯包哂所有出現過既霸氣

呢D好似唔係幻想力,而係將霸王色同其他既比較
你要清楚

使用者唔識用唔代表無
一有其他同類型既霸氣使者用到,
就証明到果種霸氣係有果種功能,至於用唔用到睇個人(已講左係同種霸氣)

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) Alta活動勳章 玩過星曲WEB 忍影世界 笑傲無雙

原帖由 一小餅一 於 2009-8-19 02:59 AM 發表
係果實vs霸氣既力量 定係霸氣vs霸氣 or果實vs果實"?

我諗係用左震震果實既能力整烈天空...加上紅 佢救路飛果陣係游水的  不過食佢返去新世界食返果實都可以

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 03:06 AM 發表

呢到既主題明顯包哂所有出現過既霸氣

呢D好似唔係幻想力,而係將霸王色同其他既比較
你要清楚

使用者唔識用唔代表無
一有其他同類型既霸氣使者用到,
就証明到果種霸氣係有果種功能,至於用唔用到睇個人
( ...

你而家都講唔到霸氣有咩類型
咁你點知佢有咩/幾多功能

"功能上出眾的話,就同其他霸氣一樣可以有齊咁多功能
種類上較多的話,就只係比其他霸氣多某些功能"

你呢度已經假定左霸王色 一定比其他多功能啦
唔係幻想係乜???

原帖由 Chong 於 2009-8-19 03:13 AM 發表

你而家都講唔到霸氣有咩類型
咁你點知佢有咩/幾多功能

"功能上出眾的話,就同其他霸氣一樣可以有齊咁多功能
種類上較多的話,就只係比其他霸氣多某些功能"

你呢度已經假定左霸王色 一定比 ...

而家有邊個可以講到有幾多類型?
除左霸王色 同「其他」之外?

下面果到我有兩個假設,
霸王色多種類 或 功能更強

有可能係功能更強,我並沒有偏向某一個

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 03:16 AM 發表

而家有邊個可以講到有幾多類型?
除左霸王色 同「其他」之外?

下面果到我有兩個假設,
霸王色多種類 或 功能更強

有可能係功能更強,我並沒有偏向某一個

無的
所以一直覺得霸氣唔洗深入去講咁多

另外 你講霸王色果度

"種類上較多的話,就只係比其他霸氣多某些功能"
你自己講"多某些功能"GA BO-.-唔係"功能更強"

原帖由 Chong 於 2009-8-19 03:21 AM 發表

無的
所以一直覺得霸氣唔洗深入去講咁多

另外 你講霸王色果度

"種類上較多的話,就只係比其他霸氣多某些功能"
你自己講"多某些功能"GA BO-.-唔係"功能更強"

我有兩個假設架,你自己睇清楚
係功能上出眾 同 種類上較多
功能出眾 係指  有用樣功能 及 功能強烈  例如加攻 加更多

睇完你個post覺得霸氣只係個統稱~(好似六式咁
細分之下有好多唔同既能力/招式~(咁心綱都真係好有可能

假如真係咁~
你地應該無咁大分歧la~

原帖由 Akira01 於 2009-8-19 03:28 AM 發表

我有兩個假設架,你自己睇清楚
係功能上出眾 同 種類上較多
功能出眾 係指  有用樣功能 及 功能強烈  例如加攻 加更多

我知你後面加左假設
我係話
你#6果度 " 多功能"問題
既然後面都改左 算啦

原帖由 angus1002002 於 2009-8-19 03:33 AM 發表

假如真係咁~

呢個我認同架

原帖由 angus1002002 於 2009-8-19 03:33 AM 發表

假如真係咁~

依個post極大可能是針對小弟個post黎講

我地依個版就係需要樓主禁既分析

十卜你~樓主
其實我岩岩都諗住開類似你禁既post

點多好 依家又多個霸氣使用者-卡普(詳情請見water seven 卡普找路飛個度)

原帖由 ‧路飛‧ 於 2009-8-19 03:49 AM 發表

依個post極大可能是針對小弟個post黎講

我地依個版就係需要樓主禁既分析

十卜你~樓主
其實我岩岩都諗住開類似你禁既post

點多好 依家又多個霸氣使用者-卡普(詳情請見water seven 卡普找路 ...

無話針唔針對既~
都係發表下(個人)意見jai~

我自己就覺得霸氣有可能係學習某些能力/招式既必要條件~
所以有霸氣既人擁有既能力都唔係一樣~

原帖由 一小餅一 於 2009-8-19 02:59 AM 發表

我覺得果度可能係白胡子能力第1次發動 ,
但係我地誤以為兩種強勁霸氣對碰搞到個天裂開咗 ,,
其實尾田可能係果時透露出白胡子或是紅髮是能力者 ,,
依家知道白胡子是震震果實能力者 , 那可以說那裂開情況是白胡子造成的 ,,
紅髮可能用霸氣推開咗震裂呢個能力 ,,
(以上皆為本人推測)
================================================================
另外我諗心綱都是霸氣的1種 -33-

十週年勳章(賀詞)

其實都係等尾田   第時解釋番霸氣既功能
""不過 以上咁多點     我又覺得係尾田  特意放小小料比我地思考 ""

但係又有1點  我係認同   '' "  識霸氣係咪真係可以做到咁多項功能      呢個又係另1個問題 (可能紅髮 雷利果d可以做哂都未定 '''''' 但係到依家  最小黎講   都冇1位係識 用哂咁多項功能既霸氣者存在 (但係 未來可能會有
就因為  無講明 先= 未知數     點計出黎   就要等尾田公告
唔可以因小小事物    以否定其他因素  (   我講既係本人既覲點
樓主分析得好清楚明確    支持你

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 12:12 AM , Processed in 0.039395 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存