2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 SD高達Online 想淺談SD兩個現象=]
go

[閒聊] 想淺談SD兩個現象=] [複製鏈接]

聲明:此文比較長,浪費了大家寶貴既時間,小弟甚為抱歉
        本post絕對冇任何罵戰成份,只係想了解一下小弟發現既2個現象

先談一談第1個現象:
最近小弟係自由對戰,經常見到好多場都係team唔random...(唔係唔比唔random)
當然有d有固定partner要4個一組,喱d我就明,因為成日見,最少我見過3 team
2,3個唔係問題,但我入10個,最少有8個係唔random,上個月情況都冇咁嚴重
所以小弟搵場搵得好辛苦...搵個random team既場仲難過登天...
仲要d場實力都係一面倒...我見過4個上尉對3個下士...(當然唔排除下士都可以好勁,樓下會補充)
有一次手多禁錯team佐3個下士,結果輸得好慘..
今早開佐個場set random,跟著有個人入到黎就講la『random=.="』之後走佐
我相信你地開得固定組...入得黎既好多都係新手...
我想了解一下喱個人點解會咁講,我做錯佐d咩?
點解要個個場都係唔set random,我想知大家既心態係點?

再談一談第2個現象:
我覺得喱個現象比第1個更為嚴重
隻Game有分初頻同高頻
係到定義一下,理論上初頻係為下士到上士,未有一定實力既人修練技術既頻道,而高頻係為士官以上,有一定實力既人修練技術既頻道
照道理,係高頻出現既應該係一d有一定技術既人係到玩,但我又發覺唔係
係高頻,點解會有咁多下士,中士同上士?
(強調2點,官階同實力唔一定係正比;下士都可以好勁的,我冇話佢地廢)
但我發覺一般見到既下,中,上士又唔係真係勁(唔應該話勁同廢,應該係話連基本功都冇)
好似今早小弟開場team佐一個下士,用包機既,一開波佢走去中間,仲要係行唔攻擊...
哄著仲要企定定...全場0分,仲要死好快
又好似今晚咁,我同朋友team佐2個下士
(再強調多一次,官階同實力唔一定係正比;下士都可以好勁的,我冇話佢地廢)
一個A西,一個FA Gundam,剪果個一開波用A西衝去敵陣...布果個唔狙人,係到行行企企
我同朋友打得好辛苦,點努力都冇用,最後努力都白費了...
我只係想表達:唔識玩既人,你死唔緊要,但問題係累輸認認真真,辛辛苦苦既partner,你白費佐大家既努力,精神,就算輸都要輸得精彩
黎得高頻應該係有實力既人,咁講係果到既下,中,上士應該有一定實力,但我發覺又唔係
我想了解一下點解新手連基本功都冇,有初頻唔打打高頻?

最後吐嘈一下,如果高頻都係比新手玩,咁點解要整個高傾出黎?
而家搵一個場真係好困難,又要睇係咪random,又要評估一下對手實力,睇下d人技術係咪差異好大...
新手,其實你知唔知識玩既人part下,中,上士係好有勇氣...
(再強調多一次,官階同實力唔一定係正比;下士都可以好勁的,我冇話佢地廢)
請你係初頻練好技術先黎高頻,唔好再累輸比信心你的partner,我相信咁諗既唔止得我一個的

祝各位SD愉快

十週年勳章(賀詞)

搵一日,成班高頻既人,,
去初頻踩埸

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

簡單一句 lv唔係大曬..
有時同基本功都冇概新手打 會叫佢去去初頻玩下先

原帖由 biuce123 於 2009-8-21 12:09 AM 發表
有時同基本功都冇概新手打 會叫佢去去初頻玩下先

喱樣我強調佐3次...我就係想了解點解基本功都冇就打高頻..

我見過上尉級既人, 一樣都可以冇基本功 , 一部冇槍既拳機既 , 自己一個衝到敵陣, 隊友都未反應到 , 佢已經死左

而且有好多人有分身,本身個高級AC玩到悶,就開新AC,一到下士 就上高頻玩

我都有個下士既AC, 上到高頻成日比人click, 不過同我打過都知 我唔係下士級數

==========================================
不過你話d人冇基本功就上高頻玩,可能係因為佢地覺得下士 已經叫高級 可以上高頻

十週年勳章(賀詞)

原帖由 阿生 於 2009-8-20 11:59 PM 發表
想淺談SD兩個現象=]

哥哥  你呢D叫深談wo

我係一名小小上士...
我有固定FD...打任打PVP都係...
有時候...高頻太多人
都會去初頻玩下...
唔係自認好勁...但係感覺有點屠肉= ="
但係打高頻~覺得個個都有戰術,打法
好似刺激D~

其實玩咩都係玩家既自由~
樓主其實都可以搵一班朋友做固定隊友~
咪唔洗咁谷氣囉

回復 7# 心心四十 的帖子

唔係既~
我只係想了解一下,多謝你個理由,謝

原帖由 關你蛋治 於 2009-8-21 12:03 AM 發表
搵一日,成班高頻既人,,
去初頻踩埸

講真..真係多舊魚

仲有一個現象 , 就係好多人對戰時都係用新手機
我通常看到都會打句:勿用新手機
以上是我個人感覺 , 因為我覺得對戰時沒絶招真係差好遠呢~

因為唔知到左咩軍階..去初頻打會冇經..冇錢..
所以d人走曬去高頻玩...
有d人係同fd一齊玩...所以咪唔玩random  lo..

要不是士官長開始到初頻玩沒經 很多人也不會上高頻玩
人沒經也算了 機沒經也沒錢簡直是趕客

自己格機技術沒多好 想練練實力 初頻沒錢都沒經 都沒有動力玩下去
去高頻玩就是輕易被電爆 初頻玩卻是有機會去屠殺 都練不了實力...
而且在初頻玩輸了就會被人鬧 官階越高越易給人鬧的

不過問題就是我在高頻玩了幾天 有好多個準尉以上的人基本功差得很...
最有記憶是有個中校玩了三場常規才拿到三分
而且還有就是高頻常規戰生態:很多人只放大技 不大技就殺不死人那種

我長期同我細佬,仲有d fd一隊,4部京寶梵唔知打得幾好,我實唔會隨機
次次同d路人1隊,一係全部沖哂去死,一係見住我比人打都唔幫手

原帖由 阿生 於 2009-8-21 12:12 AM 發表

喱樣我強調佐3次...我就係想了解點解基本功都冇就打高頻..

尋晚我見到個士官長...玩死亡得番佢同我[本人中士]...
隻包機居然沖埋來同我隻達加玩格...唔知係咪玩得md太多

RANDOM TEAM係公平d. 但係如果有固定partner 可以確保 拳包剪 機都有...容易制定戰略

而 上中下士 入高頻, 我最唔明係 中下士,,, 下士就話 8掛下  玩幾場試下高頻實力

上士可以話係做每日任務

我入高頻md場
無計啦...呢排無錢

原帖由 阿生 於 2009-8-20 11:59 PM 發表
聲明:此文比較長,浪費了大家寶貴既時間,小弟甚為抱歉
        本post絕對冇任何罵戰成份,只係想了解一下小弟發現既2個現象

先談一談第1個現象:
最近小弟係自由對戰,經常見到好多場都係team唔random...(唔係唔比 ...

兩樣野想表達一下:

第一: 初頻 - 係二等兵到上士都可以入
第二: 官階高低絕不代表個人技術同EQ

十週年勳章(賀詞)

我都鐘意random

其實我都好鐘意玩RAMDOM場..
大家無可能次次上線都有FD一齊玩..
重有同一班人長期你唔悶我都悶啦..
玩RAMDOM場可以場場唔同人..
考驗下大家隨機應變..
又可以公平D..

我極之同意你話既軍階同實力唔成正比
不過仲有一個問題你冇提出,就係一些膠人,
好似我琴晚打雷台咁,有一個人明明已經升到士官,
但只會拖累隊友,打三場,三埸佢殺敵數都係最尾,
佢係用Z的,不過睇佢打都知佢唔識用,未開始第三場我問佢到底識唔識用,
佢話唔識,但佢仲唔換機,呢D膠人仲乞人憎個D實力差既下士、中士、上士
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-20 01:37 AM , Processed in 0.043927 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存