2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝2 裝備耐久之一問
go

[疑難] 裝備耐久之一問 [複製鏈接]

近排成日都聽到人話香港版/中國版裝備耐久得100太低

其實我想了解一下日本版裝備耐久係點樣

活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 尋找心愛的^^ 於 2009-8-26 11:05 AM 發表
近排成日都聽到人話香港版/中國版裝備耐久得100太低

其實我想了解一下日本版裝備耐久係點樣

都係一樣~~唔會有分別

呢d我只可以答到你咁樣:得官方先會知
日版同陸版,我只係知道日版只有得睇耐久色,陸版可以睇多一項耐久度數值,但果項數值又唔係111咁來扣
因為我試過港版度採野,每次採野(無論成功與否),我換一換去刷新個耐久數值,發現有時好耐都唔跳,有時係減1,有時連2~3
再加上,有時我一把武可以採3轉,有時採唔夠2轉就爆左
而武器同防具又唔同
d武成日換,但防具反而採好多次先換
所以我覺得一係就係每把武器都有隱藏左既真實耐久,一係就有壞武機率
但有冇其它因素影響裝備耐久問題,我唔敢肯定,都係果樣野,得官方先知個真相

之於d人話日版武唔易爆,我諗好多人都知個主因係傭兵系統,但裝備耐久問題有冇同港版唔同就唔知

原帖由 qwel0001 於 2009-8-26 11:53 AM 發表
呢d我只可以答到你咁樣:得官方先會知
日版同陸版,我只係知道日版只有得睇耐久色,陸版可以睇多一項耐久度數值,但果項數值又唔係111咁來扣
因為我試過港版度採野,每次採野(無論成功與否),我換一換去刷新個耐久數值,發 ...

可能佢係計左你比人打幾多血就會扣多耐,同埋計埋回合既次數,扣幾不定
採野你唔係一定會比人扣血,仲下下要用武,我諗因為咁扣待多耐掛

原帖由 lostinblue 於 2009-8-26 12:04 PM 發表

可能佢係計左你比人打幾多血就會扣多耐,同埋計埋回合既次數,扣幾不定
採野你唔係一定會比人扣血,仲下下要用武,我諗因為咁扣待多耐掛

依家魔2唔係俾人打中先扣耐,可能係1次次行動或者1場場咁計
唔係既話,魔c係後排,專搵近戰怪打,就唔會扣
(我諗係要平衝返魔1有個問題掛:怪打唔到就唔會扣耐,呢個設定對主流2敏人好好,但對防禦/血牛型好慘,我果時玩半防敏型既士兵,成日要修裝,後期升級都係用平民裝/r2裝先扺用,我仲一套專登搵人加寶既r4重裝,打一次雙王就冇左十幾耐<---只係打王果時先用,果時裝備耐久上限係250~350左右,太耐冇玩,唔係好清楚)
仲有魔1既裝備系統同魔2冇得比,因為魔1裝備雖然耐用,但耐久度直接影響裝備既能力,得返一半耐果時,間接等於壞左,除非係冇錢,唔係一定要搵人修,否則裝備能力會好差

好似呢-.-日本減耐久減得冇咁快-.-我地hk就打3場/採3次就減1-.-

件件一樣

但時裝耐久沒記錯是比一般裝備多

日版好似係唔會SHOW有幾多耐久
即係得顏色 就爛咪紅色既 岩岩受損就白色

生產,採集系用武器係比防具爛得快

練功時 好似上左輛的士咁 路程+時間 都會跳錶

封之介玩過日版都話一樣,都唔明點解有D人係咁話IC唔跟日版耐力
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-8 07:10 PM , Processed in 0.055087 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存