2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 海王傳說(81Keys) 《命運之鑰》心得資料區 ***副本攻略 - 太古礦脈(附圖)***
返回列表 發新帖 回覆
go

***副本攻略 - 太古礦脈(附圖)*** [複製鏈接]

想必大家都試過在打完副本後被遺棄在副本裹的經歷
但從今之後就唔洗怕了

例子:主坦(劍/鬥)...副坦(槍)...打手(2元素)...補師(牧師)
先說說做隊長要主意的地方
第1點:把隊伍轉做團隊...把高價物品轉位團隊隊伍分配
第2點:打全刷定直上...直上時要唔要清下怪
第3點:要分配好2元素邊個出地...邊個出風先
第4點:要分配好3f 王keys...邊個要邊個王
第5點:要分配好d裝...出詠夜裝就要給主坦

主坦要主意的地方
第1點:引怪時要小心有無溜怪
第2點:若打直上...請最後才上樓
第3點:留意下補師d mp...同吸實隻王
第4點:如在3f見到3隻魔法師+1隻的小組...最好先清掉拉緊的怪先...再獨自清3隻魔法師+1隻的小組(如下圖)

副坦要主意的地方
第1點:引埋主坦溜左的怪
第2點:打王時...要留意有無小怪在打牧師/元素...有的請挑佢
第3點:若主坦不幸身亡...要立刻補上...做主坦個位置

打手要主意的地方
第1點:地..風..地咁出/風...地...風咁出
第2點:打王時...要留意幾時可出大技...幾時唔可以出大技
第3點:打王時...被小怪打時...請大叫help

補師要主意的地方
第1點:主坦就一定是咪都要加的...其他人要唔要的加...自己衡量下
第2點:打直上就一定全隊都要加wing
第3點:打王時...被小怪打時...請大叫help
第4點:打王時...要留意幾時可出大補同唔可以出大補

直上1f去2f的路線...一直向右面條路行就上到2f的了...記住一個字:右
全刷就行左面打割錯布偵察兵隊長先...在分差路再行右面打割錯布伏擊者隊長...再一直行就見到割錯布武僧隊長...回頭再沿住右手
邊行去打割錯布戰士隊長...儲齊紅水晶丶黃水晶丶藍水晶同綠水晶就可在上2f門口旁邊條柱解任...咁就可以上2f的了

直上2f去3f的路線...向左面條路行...又是再向左面條路行...最後再向右面條路行就上到3f的了...記住三個字:左左右
全刷就行右面條路打左個小王先...之後有個npc在的...有得解任就解左先...再行右左右...上3f門口旁邊條柱解任...咁就可以上3f的了

第一條路

第二條路

第三條路

直上同全刷3f去王的路線...一直向左面條路行就去到各個的王了...先是奇異果...然後是眼同爐...最後是大祭師同香蕉...記住一個字:左

打奇異果時請全力開火吧...如下圖...咁都死就無計了

打眼同爐時...主坦先引晒d小怪...2個元素用大技清(緊記之後就唔可以再出大技啊!!!)...會有3隻小怪...打死一隻就會出一隻...不斷咁出(so唔好理d小怪...主坦同副坦挑下d小怪就全力打王吧)...牧師基本上是唔可以出大補的(唔夠回就叫主坦吃水)...想打快d的話...主坦同副坦見到爐開物理盾就去打眼...之後才回去打爐...而元素見到爐開魔法盾就去打眼/坐抵回下mp
先是打死個爐先...點解唔打眼先呢(因為打到一半血果爐就會補隻眼血)眼一死爐也會死的
如下圖...元素同牧師站在左手面...主坦同副坦站在右手面(因小怪死左是在右面出來的)

打死爐才去打眼...如下圖

打眼時...眼的血被扣剩低於20%時...就會施放一個高傷害的能量爆炸...HP最高傷害可達3千HP左右...如下圖

打大祭師同香蕉時...2個元素緊記是唔可以出大技的...牧師是唔可以出大補的(唔夠回就叫主坦吃水)
打大祭師時...要把大祭師拉到一旁打(如下圖).因大祭師一死...香蕉就會上立刻出現

在打大祭師時...大祭司的HP被打掉固定%數就會進行召喚...每次出3隻小怪...當有9隻小怪時...2個元素在這時才可放大技清怪...如下圖

在打香蕉時...元素緊記是唔可以出大技的...牧師是唔可以出大補的(唔夠回就叫主坦吃水)...如下圖

在離開時...在一開始轉做團隊隊伍的功能就能發揮作用...當走剩一個人的時候...最後一個人同樣可以按離開隊伍直接出去...唔洗被遺棄在副本裹
沖裝方面可選沖火防

付上太古裝拿法
http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D1

已有 1 人評分Good 收起 理由
yqw + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

全部死圖

玩過星曲WEB

你覺得打奇異果時都要全力-_-?

點解打眼同爐,大祭師時,補c唔可以出大補?

原帖由 啊諺 於 2009-8-30 01:24 PM 發表
你覺得打奇異果時都要全力-_-?

全力姐是可以放心咁打

原帖由 jamjam_0919 於 2009-9-3 04:14 AM 發表
點解打眼同爐,大祭師時,補c唔可以出大補?

好問題
因為打眼同爐時都會有3隻小怪...不論你打死幾多次...都會有3隻小怪在
        打大祭師時...當大祭師被扣去某特定的血量就會招喚3隻小怪...再招喚3隻小怪就6隻...一直招喚下去
        打香蕉時...一開始佢旁邊就已經有2隻隊長
若補c一出大補...d小怪就會沖過去打佢...這樣不但會増加坦同副坦的工作...還會増加滅團機會

原帖由 a114 於 2009-8-30 04:15 AM 發表
全部死圖

唉!!但我自己就睇得好清楚了
唔知有邊個是睇到的呢??

有咩圖??做咩我睇唔到= =

d 相相睇唔到ga><!!!

唔知點解上次黎all 死圖
今日全部睇到

講得好清楚 thx

不過我覺得有d 時候 牧c 都係要有大回的
如果你 1坦 2元 1ec
4 人直上團的話 (沒槍做副坦)
坦死 = 全死
所以都係要用大回
用完即走 (記住自己一定要加左翼)
等坦再黎救番你

原帖由 衝lv 於 2009-9-17 02:35 AM 發表
今日全部睇到

講得好清楚 thx

坦死 = 全死
所以都係要用大回
用完即走 (記住自己一定要 ...

個圖方面...我都唔知點解會咁
我都無做過任何野(今日你好彩吧)

4人直上的話
咁就要睇合作如何了
本人是坦...令全死/部份死的主要是被隻石頭怪暈左...令到d怪轉打左元素
在牧的方面:可以在坦拉怪時小回佢...咁佢d血就唔會下降得咁快...因為最主要扣血的怪是魔法c
在坦的方面:可以用拉弓箭手的方法用在魔法c到...方便元一次過暈晒...可令魔法c減少出佢招火球
                      點都要保住個牧...就算有人死都好...保牧是最重要的

好好牙.教到我nEw手.xDDDDDD

今日有空見到上來行行@@見到想想開POST.......
就支持下喇..加油~

原帖由 衝lv 於 09-9-17 02:35 AM 發表
今日全部睇到

講得好清楚 thx

坦死 = 全死
所以都係要用大回
用完即走 (記住自己一定要 ...

想想講既係一般CASE...
係特別情況....EC都會用大補...."
因為唔通真係睇住坦死唔用大回咩.
但唔可以濫用大回而已............

加上..都係配合姐@@
如果EC用大回.時..只要2元C..可以幾內秒清到怪..就絕對無問題...."

原帖由 望月童 於 09-9-25 10:25 PM 發表
今日有空見到上來行行@@見到想想開POST.......
就支持下喇..加油~

^^好開心見到你
點啊你...有無努力讀書呢?
得閒上下來都好...但唔好影響讀書WO
唉!!!最近同家人吵得好勁...都無咩點上了
你要俾心機D AR!!!大學後玩咩都得LA

原帖由 望月童 於 09-9-25 10:30 PM 發表

想想講既係一般CASE...
係特別情況....EC都會用大補...."
因為唔通真係睇住坦死唔用大回咩.
但唔可以濫用大回而已............

加上..都係配合姐@@
如果EC用大回.時..只要2元C..可以幾內秒清到怪..就絕對 ...

呢層就要等佢地吸收經驗了...自己決定

原帖由 想唱就唱 於 09-9-28 07:01 PM 發表

^^好開心見到你
點啊你...有無努力讀書呢?
得閒上下來都好...但唔好影響讀書WO
唉!!!最近同家人吵得好勁...都無咩點上了
你要俾心機D AR!!!大學後玩咩都得LA

我都好開心見到您^^
更係有喇...日日做功課做到暈呀.......
唉..大學...呢個夢好遠呀

發生咩事哇?!.?.....>v<話俾姐姐知...呵呵

"家陣先發現圖上有我名@@"....您做坦都好得閒咁影相相既@@

原帖由 望月童 於 09-9-28 07:47 PM 發表

我都好開心見到您^^
更係有喇...日日做功課做到暈呀.......
唉..大學...呢個夢好遠呀

發生咩事哇?!.?.....>v

要有夢想啊!!!大學
姐姐<-----笑左...你又知我一定細過你
家家有本難唸的經....但一個字講晒:錢
之前影的...有你名咪好lo...變左回憶了
鬼叫我之前勁 (依家就廢了)...咪好得閒lo
果陣時去個wc都得...唔好話影相...哈哈
你送俾我果粒野仲在呢

原帖由 想唱就唱 於 09-9-29 01:26 AM 發表

要有夢想啊!!!大學
姐姐

唔知架@.@"..咁通常講係.
.乖話俾姐姐.哥哥知. .或者姐姐俾粒糖您咁架嘛@@
您想認老就俾您認老@@想哥

要好好保管呀..係我的心 黎架.       ."
石在人在...石亡人亡

您呢隻坦勁@,@
講講下~突然之間又想入太古影相添....

香港是現實有咩唔講錢既...
讀大學講到未都是因為將來可以搵到更多錢先去讀

順帶一提 點解唔可以打眼先呢 因為打眼先 會難D 打死爐才去打眼  爐就唔可以補眼D血
龍騎可以殺左眼先 不過都係唔得 因為殺左眼先爐就會一齊消失
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-6 12:31 AM , Processed in 0.046799 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存