2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

很小的我 [複製鏈接]

我自從,,升左上中學,,
我覺得自己開始慢慢自閉,,,
係中學,,,完全無朋友咁制,,,
有都係得幾個,,,
我覺得出面世界好大,,,好多人
世界好似吾接納我,,,
我覺得,,,好多事,,都只係有網上既朋友幫我,,
我屋企人同同學都吾會理我,,,
我只可以係網上世界,,找到真正既朋友,,,
吾知有無人會同我一樣呢~___~?

十週年勳章(賀詞)

放鬆 走出去多d活動
男仔既話就打下波 自然就識到朋友
其實依家就係因為網絡普及化
屋企個個基本上都會有部電腦
令到時下既朋友太依賴部電腦
咩都係電腦上做
打機打到不知時日
邊有時間接觸出面既社會
自不然朋友變成了網絡上既多

有時候做人大膽d . 放膽去做
你有網絡既朋友 大不了咪約出黎囉
攪下活動 , 可能係可以去踩單車呀 打波呀
唱k呀 bbq ... 等等 ..
自己主動做出一步
網友都可以做真實朋友既姐
why not ?
無野係無可能 睇你點對待件事既姐!

十週年勳章(賀詞)

點可以咁唸嫁姐"
相信樓主到是一個比較被動既人吧"
朋友" 不是說就是的"
要主動  和對方  一步一步建立感情的"
更不要說這個世界不接納你"
這只是你不想這個世界接納你"
要世界樓納你" 就要你首先向世界行出第一步"
^^"
希望樓主不要想得這么灰暗"
行出你的第一步吧"
加油"  希望在明天"

原帖由 忘不了=) 於 2009-8-31 15:01 發表
我自從,,升左上中學,,
我覺得自己開始慢慢自閉,,,
係中學,,,完全無朋友咁制,,,
有都係得幾個,,,
我覺得出面世界好大,,,好多人
世界好似吾接納我,,,
我覺得,,,好多事,,都只係有網上既朋友幫我,,
我屋企人同同學都吾會理我,,,
我只可以係網上世界,,找到真正既朋友,,,
吾知有無人會同我一樣呢~___~?

你因甚麼事而慢慢自閉?
被人無視?欺負?不適應人/環境?

濟=水難

有幾個都係有朋友,真正的朋友,知己幾個已經足夠。
你看到別人的朋友好像很多,但有幾多是真正的朋友,而不是hibye朋友/酒肉朋友?(到真正有事的時候,他們會出來幫忙嗎?相信答案是''不''。)。

世界很大是正常的,世界不大,就沒辦法可以居住這麼多不同種族,性別,年齡,性格,學歷的人。
世界本身是死物,不懂得接納或排斥,接納與否,只是看你穿自己的思想是偏向哪邊。

唔會理你?是怎樣的不理你?因甚麼事不理你?還是說你自己本身不理人在先?

朋友這回事,不可以強求,隨緣吧。
真正的朋友,現實,網絡世界都可以找到,在乎你願不願意主動用真心去對待別人,努力增加自己的優點,減少自己的缺點去吸引別人。

要是你想找朋友的話,就要主動,開朗一點,增加自身的社交圈子。
學校本是一個小社會,技巧是很重要的,別人都是依靠樣貌,表情,衣著,身材,氣質,說話方式,口才,甚至是小動作來決定一個印象,暗地裡幫人加減印象分。
除了要改變外在,也要改變內在,否則只是一個花瓶,毫無實際用途,可多看書籍,網上資訊,yaoo各類型的知識來增加自身的知識。

我明白要點做了..
多謝咁多位解答
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-28 05:16 AM , Processed in 0.026419 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存