2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 貓狗情緣 貓咪患腹膜炎
返回列表 發新帖 回覆
go

貓咪患腹膜炎 [複製鏈接]

最近發現貓咪的肚子愈來愈大,而且消瘦,前2天,便帶貓咪看醫生。

醫生說牠是腹膜炎,絕症,冇得醫,在腹腔抽出的是青黃色的水,活不久,最多十多天,建議打安樂針。

但我的貓還食得、訓得,只是再沒有心情玩,而且吃少了、腹部很大,令牠不太願動,走幾步便座下。

我很傷心,很不捨得,我只養了7個月多,現一歲多小小,牠很可憐。

我不知應不應該讓牠抽腹水?

抽了後,牠會否精神?可否玩、食、訓?

聽說靈芝可有助病情,有用MA?什麼牌子?

牠怎樣才算辛苦?

我應在什麼情況下讓牠安樂死?

希望各位有經驗的幫幫我,我不想看著牠死,但又不想牠辛苦,怎樣對牠才是最好呢??

謝謝

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

你可以試下帶佢去比較專業一些醫生睇下

確實係咪真係無得醫先

抽腹水只是令佢生存耐d 定係可以完全醫冶?

如果真係無得醫 如果佢真係好辛苦 我俾佢安樂死

原帖由 ☆追魂★ 於 2009-9-3 07:35 PM 發表
你可以試下帶佢去比較專業一些醫生睇下

確實係咪真係無得醫先

抽腹水只是令佢生存耐d 定係可以完全醫冶?

如果真係無得醫 如果佢真係好辛苦 我俾佢安樂死

不能完全醫治的...只是令佢生存耐d....
抽完後一個月左右又要再抽過...之後就抽得愈來愈密....
佢尋日呼吸唔係幾好....我已經帶左佢去安樂死...
不過我而家有d後悔....因為佢仲食得、訓得...似乎太快帶佢走...

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

原帖由 士多berry 於 2009-9-4 06:20 AM 發表

不能完全醫治的...只是令佢生存耐d....
抽完後一個月左右又要再抽過...之後就抽得愈來愈密....
佢尋日呼吸唔係幾好....我已經帶左佢去安樂死...
不過我而家有d後悔....因為佢仲食得、訓得...似乎太快帶佢走.. ...

唔好咁傷心啦 節衰順便
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-9 08:51 PM , Processed in 0.030932 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存