2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 One Piece 海賊王 白胡子 vs 海軍 往後發展推測
返回列表 發新帖 回覆
go

白胡子 vs 海軍 往後發展推測 [複製鏈接]

556話中親愛的路飛終於登場

回看戰場上開始混亂而各個大人物都終於開始行動了

智將亦準備他的計謀了

路飛突入應該會對戰事有些微的影響

但以我的推測因為這不是最後的舞台 ( 不會那麼快完結吧?! )

所以有可能戰事最後會不了了之之下平息吧

那應該怎樣才可以平息呢

路飛未有能力挑戰世界政府那一點是可以證明 ( 未懂霸氣 )

而草帽團其他人亦要找方法回歸戰線吧

海軍  白胡子  雙方亦沒有必勝把握

在這個膠著的情形下到底會如何發展呢??

這時候不得不提一下黑胡子了

在推進城的他在幹什麼呢??  他曾說過在數小時後會有令世界吃驚的行為不是嗎??

從地點距離來看  推進城與本部距離不太遠  時間上那數個小時應該會在大戰一半中發生吧

那作者亦同時將正義一方的雨之希留加盟了黑胡子

代表著黑胡子在推進城尋找的東西加上原看守人的情報會更快得到結果了吧

而以黑胡子的做法應該亦會在Level 6找到新的同伴吧

那以上所說的有什麼意思呢???

那就是重點所在了

黑胡子 = 白胡子敵人  希留 = 原世界政府部下  黑胡子+希留在推進城尋找的東西 = 世界政府所隱藏的

那不是明確地幫白胡子和海軍建立了共同的敵人的計劃嗎

那可能會形成該場戰爭當中的一個休止符

如將艾斯行刑廷遲

以艾斯作為條件要求白胡子做一些事等

那路飛在這場戰爭作了一個什麼角色??

就是亮想於強者眼前

新世界的強力海賊團很多也集合於此

路飛的行為必會令白胡子等人欣賞  在新世界  相信友好的海賊團也是必須  看看白胡子不是就自己一個海賊團來就清楚了吧

路飛這行為會令到他日後在新世界會有不少幫手吧  而白胡子亦可能因為欣賞他而先給他在自己船上待著直至找回同伴吧 (同時訓練霸氣?!)

那沙仔的去向呢?相信會跟人妖大人去搵龍吧 (秘密在他人手?!)  

總之以我估計這場戰爭應該是為了更大的一場戰爭而排下的伏線

應該不會有戰果吧 = =  因為路飛跟本沒能力挑戰世界頂尖的人 不會那麼快就給高手們分出高下吧

大家一起來推測推測 haha
已有 1 人評分Good 收起 理由
壺一v一 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

去向....
白胡子救唔到艾斯就唔會"把休"
在白胡子面前殺艾斯 白胡子應該會博盡戰爭
救到艾斯既話  白胡子會唔會同戰國有約定呢??
關鍵係艾斯
白胡子輸左  其他海賊有排忙
海軍輸左會點   我諗唔到會點

可能我睇得唔夠全面or唔識分析

十週年勳章(賀詞)

原帖由 MZCHUN 於 2009-9-5 23:45 發表
556話中愛的路飛終於登場

回看戰場上開始混亂而各個大人物都終於開始行動了

智將亦準備他的計謀了

路飛突入應該會對戰事有些微的影響

但以我的推測因為這不是最後的舞台 ( 不會那麼快完結吧?! )

所 ...

愛的路飛終於登場

啊啊啊 我橡皮人不會死的

之後個句真係
真係笑gag死*v*

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

我覺得
白胡子一日唔倒下 路飛好難可以成為最接近ONE PIECE GA人
呢次戰績 真係唔知邊邊啦…無王員海賊時代完..又無理由無曬正義一方的海軍
真係可以話靠尾田比咩驚喜我地...
但此終我都覺得..今次大戰完之前 路飛一定可以見番佢D同伴..主角唔可以掉底太耐!
個個強化曬番黎幫手.最終"可能"救到艾C 之後各有各逃 只可以話雙方傷亡慘重
P.S 點解我伯話艾C可能救到..如果救唔到..我諗路飛會激發佢霸氣出黎

之前尾刀暗示過話可能有個路飛重要既人物會死=.=

田=.-.=--..打錯

原帖由 KmKm. 於 2009-9-6 08:09 AM 發表
之前尾刀暗示過話可能有個路飛重要既人物會死=.=

那個尾田就因為此事決定不再發出預言了= =可能會有改動吧=[

原帖由 壺一v一 於 2009-9-6 07:18 AM 發表
我覺得
白胡子一日唔倒下 路飛好難可以成為最接近ONE PIECE GA人
呢次戰績 真係唔知邊邊啦…無王員海賊時代完..又無理由無曬正義一方的海軍
但此終我都覺得..今次大戰完之前 路 ...

而大戰黎計總覺得呢場太正面太正接

回看之前作者也不會把戰場集中做大混戰=[

感覺上呢場戰鬥沒有贏家=[

真正結果係龍vs海軍

分析得好好~~佩服

推測到好似真既一樣

我個人認為白胡會係今之既戰爭中死亡or戰敗~
之後路飛等人因為白胡團已削弱海軍而成功救出艾斯~
而路飛既出現會令75海既陣營改變~(至少女帝幫手救艾斯)
又有可能因為海俠既出現而化解呢次既戰爭~
面對住要提早行刑既艾斯~路飛等人既出現會改變計劃~
卡普會唔會幫手都係未知數~
而草帽團既團員會因為熊仔既幫手~而增強實力~
卓洛同魔女既發展~
奈美既航海知識增加~
烏爺可能因變肥而改用體術~
羅賓對歷史正文同空白既一百年知得更多~
骨仔既字知數(神?底褲?)
芬奇既技術提升
仲有我最愛既索柏會唔會得到鳥王既幫助呢?
係新世界既人~又會點強大~
尾田老師不斷提番之前既人~佢地又會以更強既實力再出場~
one piece呢個名同路飛既關係(好明顯個個讀者都知係路飛得到佢)
但睇左咁耐,惡魔果實既能力都係自然系屈晒~超人系既路飛會點?
我最關注既索柏又會唔會搵到一種新藥去幫佢地呢?索柏又會點強法?
呢d都係我諗既野~同我既假設~
可以回應下~但係唔好鬧~討論討論乍~

原帖由 壺一v一 於 2009-9-6 07:18 AM 發表
我覺得
但此終我都覺得..今次大戰完之前 路 ...

我就覺得....如果路飛係因為白胡子死左先有能力得到ONEPIECE...
好像不太好吧~.~

我o既諗法簡單d...黑胡子會等佢地打生打死之後彈出黎= =

十週年勳章(賀詞)

結果:
路飛成為海賊王

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 MZCHUN 於 2009-9-6 08:43 AM 發表

而大戰黎計總覺得呢場太正面太正接

回看之前作者也不會把戰場集中做大混戰=[

感覺上呢場戰鬥沒有贏家=[

係。。因只可以覺得
大戰完之前路飛D同伴黎到幫手
跟住救走艾C 即住走...
結果只係由旁白講 呢次戰爭告一段落 雙方傷亡慘重..
^好似之前路飛佢地比熊打飛果時咁..個旁白走出黎講野

十週年勳章(賀詞)

艾斯呀艾斯,請你去死吧
你唔死個故事好難發展落去
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 09:04 PM , Processed in 0.519974 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存