2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 爬蟲天下 超新手入門一問
返回列表 發新帖 回覆
go

超新手入門一問 [複製鏈接]

各位c hing好,
簡單來講 我完全無乜養龜經驗,
我想問一問以下幾個問題,
以便入門,唔該大家幫我解答下:
1.新手入門買咩養最好?我想隻龜龜養到手掌咁大
2.買2隻好定再多d比較好?
3.養龜地方假切養2隻,要幾大比較好?
4.水位要去到邊?
5.比佢地企既位用咩來造比較好?見到c hing用格仔板,新手岩唔岩用呢?
6.比佢地食魚係咪最好?
7.如果我養黑旦,買龜b好定已經有一定大細既好
8.齋 缸 水 浮台,夠唔夠養?會唔會好孤寒
9.平時洗唔洗比支燈佢得閒照下,定係定時定侯比佢曬太陽?

多左少少問題 希望有人可以解答到我啦

外加,
如果買11"寸缸,一隻刀旦b,加個浮台仔,底材用石仔,買多包魚仔做活餌咁上下 要幾多錢
and,
邊間有信譽d?

十週年勳章(賀詞)

買膠缸就最好買埋濾水

你果set野大概150內(唔計旦龜)

你最好買埋急凍紅蟲做糧..龜可能追5到魚

商舖有無信譽都好..最重要係睇你自己點揀=]

如果要手掌咁大~~蛋龜類岩哂你

原帖由 愛誓不滅 於 2009-9-9 11:51 PM 發表
各位c hing好,
簡單來講 我完全無乜養龜經驗,
我想問一問以下幾個問題,
以便入門,唔該大家幫我解答下:
1.新手入門買咩養最好?我想隻龜龜養到手掌咁大
2.買2隻好定再多d比較好?
3.養龜地方假切養2隻,要幾大比較 ...

1. 巴西龜(借圖)                                                                 /  花龜(借圖)

2. 2隻

3. 最好係龜身既10倍地方, 當然啦, 仲要計下你經濟能力,如果生長快, 買個大缸最好不過

4. 水位不要過晒成個龜甲, 到半甲OK了

5. 格仔板唔係唔好, 但係如你放係WINDOW NEAR, 有太陽既長晒既地方, 一定會爆澡的, 細龜用番$10-20的浮台較好, 因為龜要磨爪的,你給浮台他可以練爬,同時修爪,
    同埋格仔有大空隙, 如養膽小龜, 他們會害怕呢

6. 最好先吃糧, 因糧有 D3 係甲生長需要的, 吃定了再慢慢加其他食物補充最好

7. 你是新手不建議你養 黑蛋 , 因黑蛋要好好的水質, 抵抗較差, 水不好, 有病機會就大多了,而且價錢不平, 你一定要加瀘水, 仲要養水養他們
    因為不知你住那的水質好不好, 我有朋友住所的水不好, 龜都多病, 後來給了我, 我沒加藥水, 就放落缸, 幾天就自己好了! 水質好緊要

8. 就黎冬天喇...龜龜係必需 暖管+射燈的! 不要將你心痛的荷包的感受而建築在龜龜的痛苦上, 分分中會死! 請珍惜小生命!

9. 兩樣都得,當然太陽是最好的

我可以話比你知 刀旦細隻 $250 大刀旦 $350 大約... 缸$70 + 台$15 + 暖管$45 + 瀘水$40-300不等,當你$70 + 瀘材$20.... = $220 未計刀旦
以上價錢大約啦...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 05:14 PM , Processed in 0.035818 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存