2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 未來啟示錄 SP1 [原創]未來啟示錄中一些鮮為人知的事, 小技巧, 黑商提示 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[原創]未來啟示錄中一些鮮為人知的事, 小技巧, 黑商提示 [複製鏈接]

喜歡的話, 隨便轉貼.

--------------------------------------------

小弟玩遊戲時空閒的話, 會四處看看. 久而久之就會發現一些鮮為人知的事

不知大家有沒有這樣的興趣呢?

1. 古斯佛特醫院內兩部升降機均永遠停留在10樓

2. 所有病房內的時鐘均顯示為10:10 (其實醫院內還有其他時鐘, 可惜我看不懂)

3. 醫院走廊中的指示牌在這個方向看很正常

4. 但在另一方向看, 會發現指示牌完全錯了 (除了有106號房外, 還有其他房號都是錯的)

5. 醫院內的廁所看起來很正常

6. 事實上, 廁格內是沒有馬桶的... (男女廁都是這樣, 不重覆了)

7. 在未來啟示錄中, 大部分的鏡都能反射出影像

8. 但是在拉近看後, 就會發現角色的影像消失了

9. 位於市政府與塔蘭帝斯中間的秘密就在紅格內

10. 紅格中的小巷中, 會發現有兩個NPC 站在這裡, 跟他們對話後, 發現他們在說"親 親 親親"

11. 在通往羅伊休德市的傳送點旁, 會發現有兩條相撞的樓梯

12. 時報大樓廁所內的鏡是不能反射影像的

13. 時報大樓男廁內會發現一位記者永遠站在這裡, 順帶一提, 要找廁所用可以去時報大樓, 因為這裡的廁所有馬桶

14. 女廁內同樣有一個男人站在裡面, 跟他對話後, 才知道他是女的...

其實每個遊戲內都會有一些鮮為人知的事, 當然以上只是未來啟示錄中一小部分的特別之處

大家不妨把遊戲中一些特別之處, 拍下來放上網跟其他玩家分享

--------------------------------------------

最後, 在遊戲中其實有一些技巧, 以下是其中一個

一天2400油不夠用嗎?

其實一部車50000, 但賣去商店的價錢是49000

換而言之, 扣除600油後, 只是多花400元就能再用車囉...

順帶一提, 遊戲中, 有不少玩家會以低價收購一些武器,升級石或原材料等

當中有些可能是自用, 但我眼看有某位玩家在封測時以低價收購不少東西

在公測時就見他以高價出售那些材料, 從中賺取差價, 名字就不提了,

只能說他的名字跟他的公會有同樣的字, 玩家 : "爻xx爻" 公會 : "爻xxxx爻"

跟他理論後, 他竟然罵我狗, 還說我沒有錢收就不要 "該" (意思我不太清楚, 大概是叫人不要嘈)

我在想, 是誰沒有錢收呢?

想不到理論中, 竟然會有人幫他, 還說 "低價收不好嗎?" , 看到這我真的呆突了,

更過份的是, 這位玩家竟然密我 "我就是低價收呀, 狗嗎?"

可能有些人會認為我好管閒事, 但我只是想告誡一些比我還新的新手, 小心這些黑商

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 sey 於 2009-9-10 06:53 PM 發表
(Sey為本人在多數論壇中的名稱, 只是在某古中用別的名字而已)

喜歡的話, 隨便轉貼.

小弟玩遊戲時空閒的話, 會 ...

自由市場就唔好理咁多啦~

原帖由 curapica 於 2009-9-10 08:51 PM 發表

自由市場就唔好理咁多啦~

自由市場 唔=低買高放囉...
莫非你就係個d人??

十週年勳章(賀詞)

低買高放可以講係一種商機.有能力平入 當然可以高出
唔利用差額賺錢 唔通一世打寶搵錢?
個個商人都係搵平貨番黎轉手去賣嫁
邊有人買貴貨去平賣比人?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 sey 於 2009-9-10 10:12 PM 發表

自由市場 唔=低買高放囉...
莫非你就係個d人??

點解唔得?
你去yahoo拍賣~你話條友放得貴,睇下你會唔會俾人扣分~
我係低買,但我唔係高放~即使我高放你都吹我唔漲~

寫得好有心機呵~  支持比個good你

呢d野真係唔講唔知到= = , 另外女廁果個真係女黎ga!?

如果咁講好多野都唔掂啦(如下:)

每一個某地方點解只係得一種天氣環境呢
例如:古斯佛特點解只係得夜晚冇白晝、黃昏等時間呢!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
古斯佛特D交通燈點解永遠都係停係黃色中間
一個大城市例如:古斯佛特點解冇個巴士站、地鐡站等呢
每個地方既npc例如:古斯佛特D居民,
點解永遠站在同一個位置呢( 用一個正常頭腦去想難道他們不累嗎? )
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
依隻game係韓國人研發,
點解我地係sp1裡玩時去任何一個地方顯示出黎d地方名例如:古斯佛特
點解唔係韓文呢,反而有英文呢!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

~本人只係暫時找到咁多,有待發掘~
但係本人覺得依隻game做得唔係幾夠真實,係D好細微地方都味夠研發得完美

出於好意 開個post出尼,諗唔到有d人會咁激!?

原帖由 Suede 於 2009-9-11 02:59 AM 發表
低買高放可以講係一種商機.有能力平入 當然可以高出
唔利用差額賺錢 唔通一世打寶搵錢?
個個商人都係搵平貨番黎轉手去賣嫁
邊有人買貴貨去平賣比人?

當然低買高放係一個做生意既技巧,但我既用意係想多d唔知價既人 小心d
原帖由 wolfhell 於 2009-9-12 01:12 AM 發表
如果咁講好多野都唔掂啦(如下:)

每一個某地方點解只係得一種天氣環境呢
例如:古斯佛特點解只係得夜晚冇白晝、黃昏等時間呢!
------------------------------------------------------------------------------- ...

隻game係韓國人整,但佢個背景係歐洲 所以英文唔出奇丫- -
原帖由 LHOaku 於 2009-9-11 03:41 PM 發表
寫得好有心機呵~  支持比個good你

呢d野真係唔講唔知到= = , 另外女廁果個真係女黎ga!?

你去睇下就知佢真係女人尼0.0
原帖由 curapica 於 2009-9-11 12:37 PM 發表

點解唔得?
你去yahoo拍賣~你話條友放得貴,睇下你會唔會俾人扣分~
我係低買,但我唔係高放~即使我高放你都吹我唔漲~

自由市場 物品 既價格係跟據價格機能而定,

即係Demand & Supply

就以香港為例,特區政府一向都係大市場,小政府原則,價格由D&S而定,

即係話由消費者及銷售商而定!!! 如:銷售商賣一個apple $100 你會唔會買??

/ 你係一個銷售商, 你會唔會1毫子1個apple咁賣??

唔該唔好亂講自由市場就唔好理咁多啦~!!!

其實SP1同現實一樣,市場都唔係[完全競爭]

即係市場資訊不完全流通,先會出現有人 賣平左/買貴左

更何況 我既用意係想叫d唔知價既人小心d!!!!!!!!

P.S. 我已經盡量用中文架啦...

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-18 01:56 AM , Processed in 0.029742 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存