2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 新手問野~我想養倉鼠要點做
go

新手問野~我想養倉鼠要點做 [複製鏈接]

大家好呀~
我今日行過寵物店見到d倉鼠好得意,所以好想養

我個fd就叫我養,但係我又咩都唔知
好驚養死左....

所以我想問下:

1: 如果我要養o既話要買一對一隻好?

2: 如果我買齊哂d倉鼠用品又要幾多錢到呢?(包括隻)

3:仲有買既話應該去商場個d寵物店定係旺角o既寵物街買好?

4:因為我住係官塘,我見官塘好似好少寵物店咁o既話我係咪買倉鼠用品就要出旺角?

5:我應該買咩牌子o既籠?(想要一d價錢ok又耐用o既)

6:仲要係咪一定要買個轉輪嫁?

7:d瓜子洗唔洗日日比佢食嫁?

8:而+呢個時候岩唔岩養?會唔會好易凍死嫁?

問o既野係咁多唔該大家><

1)你想佢地生bb既就買一對,不過一生就生8-9隻到,我果隻岩岩生完 生左9隻死左一隻  初初買就買一隻養住先 
2)係旺角買加埋最平大概要$120到
3)我個3隻係金魚街我愛兔到買 d鼠鼠好健康 小灰霸9蚊隻 抵呀
4)唔怕貴既話可以去q-pet或者可以上網買
5)金魚街Q兔廊d籠最平 咩牌子無咩所謂 最緊要鼠鼠住得舒服
6)轉輪係比鼠鼠跑步的 算係玩具又可以減肥 可以買跑步波 比佢係屋企周圍走
7)瓜子係小食 最好唔好比太多 好熱氣
8)咩時候養就無咩所謂 不過到左冬天就要去寵物店買d綿比鼠鼠保暖
個人意見 可以加我msn:pigpigFan@hotmail.com
大家一齊傾鼠鼠

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

如果你想養,我覺得一隻好d,一對鼠鼠一齊就會密密生bb,

你唔會當佢做生仔機器呱,同埋唔係俾個籠,俾間屋佢就叫養,一定要陪佢地玩嫁,唔好唔理佢

要養就要出旺角買喇~觀塘只有shop賣糧,某d牌子

冬天養就要放d棉花or紙巾入個籠度,俾佢保暖

1. 1隻好d   1對=生仔 同性=打架
2. 有平有貴..大約300$ 內搞掂
3. 你住官塘就可以去新都城間Q-pet..舍到有哂你要買o既野,鼠都有
4. 同3
5. 有隻叫ab o既籠
6. 你洗唔洗做運動?  買就買d 靜音o既,好似有兩粒珠個d 耐唔耐加d wd-40落去..如果 唔用靜音我包你後悔..因為蝕左之後嘈到飛起!
7. 基本上無人只係比瓜子,買就買mix糧
8. 幾時養都得,只係做足準備

1)最好買一隻啦..因為兩隻好e打交架..你上以下呢個網睇下你就明..
[url=http://www.[此內容已被過濾].com/viewthread.php?tid=8536392&extra=page%3D5]http://www.[此內容已被過濾].com/viewthread.php?tid=8536392&extra=page%3D5[/url]

2)如果你正係買鼠鼠.糧.籠.木糠..大約200蚊都搞得惦..
以下呢個網都幾好..你可以上去睇下..
http://hk.myblog.yahoo.com/happyhamsterb

3)我本人就去金魚街..你可以去q-pets,但佢唔係專賣鼠鼠既店..所以d野唔係好齊..

4)同上..但本人覺得q-pets d野太貴..

5)我用緊個籠係pet-home既三層籠..好大個,但洗同砌雖要多d時間..
如果你唔想個籠太高又可以砌1-2層..最高個層又可以拎出街..
尺寸 : 40cm x 26cm x 53cm (高)

6)轉輪一般買籠都有..但都係d好嘈既..如果你想靜既就要另外買d靜音轉轉..

7)可以日日比佢食.但唔可以比太多.因為會熱氣架!同埋瓜子唔係主糧黎!

8)幾時養都得.但到左冬天就要買d保暖綿比鼠鼠啦~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 09:36 AM , Processed in 0.030446 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存