2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 永恆紀元-Aion 1.5改版後 劍星型態討論
返回列表 發新帖 回覆
go

[職業] 1.5改版後 劍星型態討論 [複製鏈接]

仲有幾小時就改版 改版後將開放高級烙印
(先不討論高級烙印前置任務及烙印入手難度)

初級5格 + 高級3格

有留意改版資訊 應該會知道日後高級烙印 主分兩個派別
分別為 雙手武 雙持路線
而同樣地 兩派中 初級前置烙印會佔去3個格既位置

1. 雙手派: 衰弱猛擊 下鑿擊 強制結縛   => 破壞一擊 突擊姿態 破滅猛擊(50級)
2. 雙持派: 裝備雙手武器 氣魄 復仇強擊 => 洗鍊反擊 銳利一擊 截斷一擊(50級)

原有烙印位置5個(假設大家為50級)之中 將佔去3個(其中2個感覺不大實用!?)
其餘初級烙印 "盔甲之行 吸血鑿擊 腳踝 體力強化 地震 殺氣 咆哮" 之中只可選用2個 !
(當然 你可以套用高級烙印位置而使用初級的 8個初級烙印玩法多元法 但同時會失去高級技能既威力及新鮮感)

1. 雙手- 破壞一擊: 必定對目標造成 1405~1409的物理傷害      "施展1.7秒 CD30秒"
         - 突擊姿態: 在30秒 時間內,本身的 物理攻擊力提高 80%,
                        命中降低 200, 物理防禦力降低 50%。      "CD3分"
         - 破滅猛擊: 對7m內的最多6位敵人造成 1635~1639的物理傷害,
                        並以一定機率使其陷入擊倒 狀態。             "施展2秒 CD30秒"

2. 雙持- 洗鍊反擊: 武器防禦成功後,對目標造成 396~400 的物理傷害
                        造成 擊倒 狀態。                                  "CD30秒"
         - 銳利一擊: 對目標造成 295~299的物理傷害。
                        連續技第1階段                                     "CD16秒"
         - 截斷一擊: 對目標造成 580~584的物理傷害。
                        連續技 第2階段                                    "CD16秒"

雙手武 走 高攻擊路範圍路線 2招 1500+威力 (未計技能數值一般比實際低)
雙暴後 3500+傷害 應該走唔甩
但最大問題 施展時間 ! (他母親的 戰士都要LOAD技 痴線)
1.7秒 AND 2秒 既施展, 嗯 前置技 強制結縛 應該有用在依度 請爭取依3秒 LOAD你既大技
破滅猛擊後擊倒 配合 前置 下鑿擊, 嗯 完美 (實戰唔知!)

雙持 走 速度型, CD比較短, 不用施展時間, 洗鍊反擊彌補雙持最大缺點 - 擊倒機率低,
銳利一擊 及 截斷一擊 為連技 彌補雙持另一缺點 技能空窗期
雙暴後 兩招應該各會有2500左右傷害

=========================分隔線=========================
小弟改版前只有47級 本身使用雙手戰戟比較多, 但因為貪型 間唔中都會裝備雙持打打怪.
本身主要武器為 43任務金武戰戟 , 其次雙持任務藍長劍
4個烙印為 體力 盔甲 吸血 腳踝(或雙持)
改版後 如果要學新烙印及高級烙印技 只可留2個烙印 相信我會留 盔甲AND吸血
( 畢竟依2粒野 係用血汗錢 換返來 儲得好辛苦的 >_<  )
之後首先應該係去解新烙印既前置任 = =廢話
8格位置 應該可以亂配玩返一排
因為高級烙印技 記憶中 需要用深淵點數去換, 嗯 換深淵裝先 再慢慢儲來換高級技
我諗我可能會向雙持路線進發 放棄雙手巨武了
戰士系既技能 需要施展時間 真係 有點接受唔到
=========================分隔線=========================
嗯 大家各位劍星大大又會點呢 !? 分享下

高級烙印我只係會用突擊姿態

仲有一個位 多數入返低級烙印€...但唸緊入咩好!!!

仲有一個問題我想知     殺氣波動個招烙印同書買個招係咪一齊cd?

劍星都係玩大槍好:smilie_:):

如果真係可以 強制結縛-->破滅猛擊-->下鑿擊--->破壞一擊~真係諗起都正
低血既職基本上秒硬

至於話施展時間...我覺得仲ok既...
因為身體xx同弱化之xx(sorry 唔記得全名)
呢兩招等佢慢慢係下面抽上黎都唔止一秒...
除非你已經成身都加哂攻速咁又唔同...
再加上~佢兩招前置技能都係綁死人~(下鑿擊唔係綁,但擊倒緊丫ma )
一打一我諗呢個問題應該唔緊要~
之後反而要諗既係~
如果你用吸血就唔會用下鑿擊....唔通真係下下擊倒咩...
就睇下你想加下血定係想快d秒殺人喇....

我諗我之後8個位會放~
體力 盔甲 下鑿 腳踝 強制結縛 破壞一擊 破滅猛擊 (仲有一個減人地物攻= =咩名唔記得lu)

改版完了 所有武器暴倍 通通改為2倍 (長 短 巨 戟 弓, 其他唔知)
暴擊 雙持 傷害少左 巨武 傷害高左
但跳擊改左 用雙手武 感覺打怪更慢 由其弱化,身體強擊 依2招= =

感覺 兩者都唔上唔落
要慢慢習慣下

體力 盔甲 下鑿 腳踝 強制結縛 破壞一擊 皮勞攻擊 突擊姿態  16xx傷技改為19xx傷招技,可以同體力交替 睇個人喜好^^
先說明:破壞一擊修改為17xx傷
呢個係巨劍最強組合=]
突擊姿態>捉腳>殺氣(-500防 30秒)>皮勞攻擊(-400防 400迴 10秒)>弱化之猛擊(-500防 6秒)
出完呢3招 人地都冇左1400防 再配合80%攻既強化+破壞一擊 我相信已經可以秒殺魔道
就算唔死都殘哂 補多招飛刀都應該玩完 如果暴擊就一定秒殺
p.s. 長劍同短刀 改左2.0倍 巨劍改左1.75 其他唔知
我開埋攻準 577攻 321暴 暴48白金任d石怪 殺氣波動暫時最高一下扣228x(我係魔族)
攻速稱 45金達人巨劍 暗龍王手 2%+19%+8%=1.7攻速 一個字:爽=]
殺氣波動招技只係1099傷左右
如果有埋80%攻技
新技17xx傷 期望爆擊可扣4500up=]

原帖由 ︴戀。恨﹏〞 於 09-10-22 03:14 PM 發表
體力 盔甲 下鑿 腳踝 強制結縛 破壞一擊 皮勞攻擊 突擊姿態  16xx傷技改為19xx傷招技,可以同體力交替 睇個人喜好^^
先說明:破壞一擊修改為17xx傷
呢個係巨劍最強組合=]
突擊姿態>捉腳>殺氣(-500防 30秒)>皮勞攻擊 ...

槍同巨劍 1.75 ?
不過我用槍D攻太飄 好難計 唔知暴果下係飄高定低
拉平均 似有2倍 (非正式統計)

希望有人更正

突擊姿態 -自身防 我諗 追殺人 先可以用 = =?
1揪1 會唔會開3000DP 好似穩陣D呢 ?

另外 強制結縛 我未用過
照字面 係封鎖對方物理技能 ? 但有冇綁住既效果 ? 因為12秒CD 幾吸引 (本身用開腳踝 2分鐘CD= =  )

P.S 再1個問題想問一問

1. 殺氣波動 = 範圍技 ? = 要用雙手武器 ? 雙持不能使用嗎 ? 沒用過 不知道

有大大用過可以解答一下嗎 ?

P.S X2

另分享一下 改了跳擊 初初各位應該會出技好唔順暢 由其用雙手武
跳完第一下 沒了普攻 又接不到連續技 會停1-2秒, 整個很差
不過我發現 如果 跳擊 起手使用 猛烈 落地再用->氣合 之後可以順接其他技能
以我自己出技順序為例:
跳->猛烈->人物落地->氣合->飛刀2連->粉碎2連->弱化(可不用)/ 憤怒一擊連技-> 下刺/吸血 -> 滿血 收工

DLS 我終於找回我版主ac個pw = =用左1星仔3個月

原帖由 阿情 於 09-10-23 01:52 AM 發表
DLS 我終於找回我版主ac個pw = =用左1星仔3個月

借問一句...
3個月冇上線管理仲有版主做..?

原帖由 仆野高手 於 09-10-23 18:44 發表

借問一句...
3個月冇上線管理仲有版主做..?

我都唔知點解 冇人炒我 可能我個版冇人氣 !

原帖由 情天2 於 09-10-23 12:10 AM 發表

槍同巨劍 1.75 ?
不過我用槍D攻太飄 好難計 唔知暴果下係飄高定低
拉平均 似有2倍 (非正式統計)

希望有人更正

突擊姿態 -自身防 我諗 追殺人 先可以用 = =?
1揪1 會唔會開3000DP 好似穩陣D呢 ?

...

佢話就話-50% 其實我發現只係冇左600防左右 我1654防 用左得返10xx
突擊呢個問題 你要知道 唔係次次都有3000dp-.-仲要計埋cd時間 夠你出10次新技了-.-"

原帖由 情天2 於 09-10-23 01:02 AM 發表
P.S 再1個問題想問一問

1. 殺氣波動 = 範圍技 ? = 要用雙手武器 ? 雙持不能使用嗎 ? 沒用過 不知道

有大大用過可以解答一下嗎 ?

P.S X2

另分享一下 改了跳擊 初初各位應該會出技好唔順暢 由其用雙手 ...

殺氣係雙持都用得既範圍技

我有一套技幾好 捉腳>衝埋去猛烈一擊一套>身強>殺氣>粉碎>壓力>飛刀 咁樣會好好多
飛刀呢遠程攻擊 緊係留返人地走佬先用 仲可以配合劍氣爆炸慢人地 追殺人一流
但係打魔道 就唔同打法 一定要身強+殺氣佢地先 因為咁樣可以直接爆盾 岩岩好打1000幾  我577攻 321暴 同500防既魔道所測試出黎既結果

原帖由 ︴戀。恨﹏〞 於 09-10-24 03:54 發表

殺氣係雙持都用得既範圍技

我有一套技幾好 捉腳>衝埋去猛烈一擊一套>身強>殺氣>粉碎>壓力>飛刀 咁樣會好好多
飛刀呢遠程攻擊 緊係留返人地走佬先用 仲可以配合劍氣爆炸慢人地 追殺人一流
但係打魔道 就唔同 ...

我果個係打怪順序 哈哈

不過劍氣爆炸追緊人果時成日 距離太遠
我多數係 "比人追殺" 時 一定會用 = =哈

原帖由 ︴戀。恨﹏〞 於 09-10-24 03:50 發表

佢話就話-50% 其實我發現只係冇左600防左右 我1654防 用左得返10xx
突擊呢個問題 你要知道 唔係次次都有3000dp-.-仲要計埋cd時間 夠你出10次新技了-.-"

咁樣又好似有得諗 因為3000dp其實都好少用
打人時 我都係比較用2000就算, 費事一開3000 對方跑走 = = 就orz

係咪冇咩人玩劍星, 冇其他人有意見分享咁既 = =?

有冇雙持既兄弟分享下 會改用雙手武定還是用返雙持 !?
我出團雙持(費事手殘出左範圍技)  打王 打人 用任務雙手金槍.
仲係未決定到行邊條路好! 唔敢晒錢收 40達人劍/45達人匕首
d深淵點又唔敢拎去換 烙印技
新烙印技 1xx-2xx萬 又唔想亂買住
好煩惱

只係會用突擊姿態 (3mins 用一次 殺法c冇佢點得-0-)
威脅咆哮(對守護 殺星 一定要用)
烙印技 殺氣波動1(冇爆擊=著通果招ge~爆擊)
裝左打d 魔道  2千血以上走唔過QQ

雙持廢左啦 我2種都有(攻速係快 但打人真係冇乜力係 測試過 打一隻守護
40達人劍 50達人劍
雙手就有46lv白金攻速槍+19%攻速 +10會高擊倒機率
食埋卷都有1.8攻速 因為我隻手未換8%
存緊點換50obs><

e家我有哂技 守護都係殺到qq

原帖由 阿情 於 09-10-27 00:44 發表

我果個係打怪順序 哈哈

不過劍氣爆炸追緊人果時成日 距離太遠
我多數係 "比人追殺" 時 一定會用 = =哈

咁樣又好似有得諗 因為3000dp其實都好少用
打人時 我都係比較用2000就算, 費事一開3000 對方 ...

3000dp 和4000dp 其實刷緊點果陣都存到  一有人來爆左4000dp+突擊  可以11xx攻 接近1200攻
試過1打3隻 魔道果d 好易秒  最好你用雙手槍啦  再裝一個殺氣波動1  試下爆擊 好癲d 守護盾防防到都1xxx

....俾劍星秒到傻左

空中束縛 爆1500
破滅 爆3263
下落 game over

強勁

雖然前提係我冇反應

原帖由 ray12457 於 09-10-29 14:39 發表
....俾劍星秒到傻左

空中束縛 爆1500
破滅 爆3263
下落 game over

強勁

雖然前提係我冇反應

你咩星-0- 隻劍星咩名 -0-

原帖由 -金- 於 09-10-29 02:55 PM 發表

你咩星-0- 隻劍星咩名 -0-

弓星-.-薄血職
隻劍星叫追憶 -.-pk黎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 01:09 AM , Processed in 0.083349 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存