2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 War Game [其他地方有人講過了] 為何BB彈會有不同重量 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[其他地方有人講過了] 為何BB彈會有不同重量 [複製鏈接]

**討論6mm BB彈!

我看見大家回覆都是講錢的問題(輕彈咪便宜D...),大家知唔知BB彈有不同重量是有不同的用述呢?

其實這裡有冇人懂得回覆有關問題?為何BB彈會有不同重量?

重彈咪穩d lor 冇咁飄
細老我 就係知咁多
唔知c兄可唔可以講下你既觀點呢?

原帖由 andrew6b13 於 09-11-2 06:56 PM 發表
重彈咪穩d lor 冇咁飄
細老我 就係知咁多
唔知c兄可唔可以講下你既觀點呢?

有人講到D野啦!

講唔錯,是對的!

據由阿基米德發現的定律,"浮力定律"(又稱阿基米德定律)指:

物體在液體(氣體)中所受浮力, 等於所排開的液體(氣體)的重力。根據浮力定律可以算出:當物體飄浮或懸浮時,浮力等於物體的重力;但當物體處於下沉狀態,浮力小於重力。

不過粒彈"飄"又有咩問題?就算你用再重的BB彈都會飄的。

其實我只是出於好奇,wargame版沒有人討論有關槍知識上問題。

原帖由 omasterq 於 09-11-2 07:54 PM 發表

有人講到D野啦!

講唔錯,是對的!

據由阿基米德發現的定律,"浮力定律"(又稱阿基米德定律)指:

物體在液體(氣體)中所受浮力, 等於所排開的液體(氣體)的重力。根據浮力定律可以算出: ...

"冇咁"飄 增加左hit 的機會率-0-

十週年勳章(賀詞)

BB彈   重同唔重 會有咩問題...

原帖由 雨後彩虹 於 09-11-3 07:53 AM 發表
BB彈   重同唔重 會有咩問題...

重D 既彈   最遠既距離會短左
但正如2樓咁講會穩D    冇咁易比風吹走
輕D 既彈既岩岩相反
最遠距離相對較遠    但有風就好易吹走左

原帖由 twswts 於 09-11-3 02:10 PM 發表

重D 既彈   最遠既距離會短左
但正如2樓咁講會穩D    冇咁易比風吹走
輕D 既彈既岩岩相反
最遠距離相對較遠    但有風就好易吹走左

已經驗來談(我都唔講太多理論)

由於較重的彈是可放出較大的能量,即理論上較重的彈的力量是大過較輕的彈(有關力學理論不深入解說,我看這裡打game的人都不是全心因學術上而娛樂的,廢事搞D理論出來 )。
又如版主之言"重既彈最遠既距離會短左,但正如2樓咁講會穩D"
因此一般wargame人都看以0.3g或以上重量的6mm bb彈用作狙擊槍之彈藥,有效穩定彈道,加上打game時的狙擊槍,一般都可以有比其他槍大的力量規限,重彈距離會短左的問題由狙擊槍本身擊發的動力解決了。
而0.25g就可以在戶外有天氣影響的環境下使用,增加一般槍械之彈道穩定性
另外,較輕的彈可以在正常無風環境下使用。

不同的BB彈有不同的優點,我們會因個人需要使用。
-------------------------------(廢事一句野都要開個新帖,一齊呃帖.....下列內容是獨立的。)
如大家有BB彈上的補充,也可發表,唔洗一開口就發表形容人的詞語。

"有關力學理論不深入解說,我看這裡打game的人都不是全心因學術上而娛樂的,廢事搞D理論出來"
理論同實踐~天文學家同太空探險家~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 11:15 PM , Processed in 0.028520 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存