2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戀愛疑難雜症 成家條件需要什麼??
返回列表 發新帖 回覆
go

成家條件需要什麼?? [複製鏈接]

朋友大家好,
可以打擾大家一點點時間嗎?
其實我很想知道一個問題的答案,在不同的成長環境下成長的人一個問題!
在現在社會環境下, 想成家的人, 就你來說,需要具備什麼條件才會成家呢?
還有, 大約需要每月多少的工資收入才能擔起一頭家呢?如果想要小孩的,又怎樣?  (如果好像李麗姍所說要400萬養大一個小孩,相信很多人未必能做到吧?現實一點,大家怎麼看??
這問題我想了很久很久, 想知道一下大家對這問題的看法如何...如果你能會答我這問題, 我會十分感謝你的用心及答案!真的由衷地向你說聲謝謝!!謝謝!!

買樓首期30% = 500,000 - 1百萬
20萬結婚開支

十週年勳章(賀詞)

樓的話 唔洗咁快住 最緊要係有一筆去結婚先岩    結婚大約都要15-50m 睇你想去邊度結婚 擺酒 密月等等
樓你唔洗諗啦 香港d樓貴到飛起 排公屋先啦 2公婆慢慢儲  有50m就可以去供樓@@
另外呢 你的工作收入最好1-2m啦 老婆又係 咁樣 1個月有3m剩@@ 好快就50m架啦
最好有樓先諗生bb 唔係有排搞  1個月洗$ 一定係1m 收入唔多 仲要-1m 應該儲得唔多$用黎做其他野 加上老婆可能唔做野
你自己要好生性@@ 加油啦樓主

榮譽勳章 十週年勳章(賀詞)

水電 租 煤氣 你平時返工費用 兩個人既3餐 兩家既家用 間唔中拍下拖睇場戲 你買既日常用品 例如 風同 鏡  
底衫褲鞋 披  電話全部都係錢  仲要交電話費 交上網費

d野壞左又要換 冷氣機 雪櫃之類
生埋細路仔既話比多份食飯錢 佢既書簙費 返學既文具 書包 佢病又要同佢睇醫生

你整係水電煤當你每樣用200 一個月 600(其實未必用到咁多 睇你點用)
租當你住公屋1000 一個月 (我唔知公屋d價)
電話費兩個人夾埋就300 (四捨五入姐 未必個個用咁多分鐘)
比家用 又要比你屋企既 又要比埋你老婆屋企既
正常一個老人家2000蚊夠洗(你可以唔比既 但係老人家邊收入生活 冇理由送佢去老人院伽ma)

你既娛樂呢 你有朋友生日 情人節 結婚周年 又係要洗錢 一個唔好彩收到炸彈又係錢
耐唔耐又要買野哄下老婆 又要同佢出下街

條數你自己計下 要幾多錢先夠用

點解d女士要揀有錢人做對像多呢 就係咁解
唔通咁想做十幾年黃面婆咩
有邊個想捱伽 你搵2萬銀都扎扎地

但係有d人搵9000蚊仲要養埋個仔
都可以既 但係生活會好辛苦 仲要係定局左冇得改變
幾十年都要咁捱 除非你中六合彩頭獎啦
全香港咁多人 好多人買左30幾年六合彩都未中過

永遠錢係唔會夠用 好多人搵幾多洗幾多 儲唔到錢就係咁

好多野要到你去做 迫到埋身你先會知
依家咁講你未必明白我up乜

我勸你唔好生細路喇 一代不及一代
以前返學 冇交功課都驚餐死

我去個朋友屋企 佢個仔7歲 就同我講: 你跟邊撚到 出黎浦響我朵啦
返小學探miss 見到小學生上堂可以周偉走既 郁d就打交 讚佢話你幾令仔wo 佢可以答你:有乜用呀 都冇女埋身
老實講句啦 自己都未搞得點 唔好話生細路仔 搞點自己先啦

已有 2 人評分Good 收起 理由
OOOOXXX + 1 笑左
z8007x + 2 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 3   查看全部評分

多謝幾位的意見和見解,以及多謝版主將呢個重視問題。
希望聽到更多人的不同意見...多謝各位。

十週年勳章(賀詞)

原帖由 陳手跛 於 09-11-4 07:40 AM 發表
水電 租 煤氣 你平時返工費用 兩個人既3餐 兩家既家用 間唔中拍下拖睇場戲 你買既日常用品 例如 風同 鏡  
底衫褲鞋 披  電話全部都係錢  仲要交電話費 交上網費

d野壞左又要換 冷氣機 雪櫃之類
生埋細路仔既話 ...

唔錯 原創文章  有經濟wo

成家需要咩條件
咪有錢囉

講真成家.大眾會覺得先要買樓.
不過如果你老婆同你肯壓.租屋都ok
香港樓價唔正常.近近地返大陸買.200萬大幾倍

養一個女人要100萬   養一個小孩要200萬(供書教學衣食住行)
要有屋(可租3000-10000/月)   10-20萬婚禮

可以話月入1萬以上
男女各有工作  男方工作穩定   才諗造下一代

成家有30-50萬即可 (平有平結) 加上禮金
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-16 08:36 AM , Processed in 0.027861 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存