2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 仙境傳說 Ragnarok 信任被無恥買家所騙去
返回列表 發新帖 回覆
go

[騙案] 信任被無恥買家所騙去 [複製鏈接]

http://item.2000fun.com/?v=goods&gsid=160399
http://item.2000fun.com/?v=goods&gsid=93491

賣帳號:
  我是RO的老玩家,雖然未能稱得上是高手
但從中二開始玩到中四,闊別了三年,雖然
我的帳號只有一支97LV的心震刺,但由於金
錢問題,便把這個AC以二百元在2000FUN
的交易系統出售。

首次商議:
  在今年年中時,直至降價到$120,這一名
"買家"便在商品那裡留言,也ADD了MSN,
但因為我不肯面交,使交易中止。

再次求購:
  直至今年11月15日,這名"買家"突然再次
向我購買這個AC,態度看似誠懇,但帳號內
已沒有點數,他要求我先買一張150點供他
試試,我亦無怨言地做了,這是我讓步的第
一次

又由於我不肯面交,他要求我把所有帳號
的資料先給他,再付款,我也同樣地照做了
,這是我讓步的第二次

能力、裝備問題:
  次日,本應是我收款的日子,但他ON MSN
後跟我說能力值很奇怪,我便跟他說這是心震
刺,而他想要爆刺...(我早在交易版注明了這點
),另外,他又說裝備太爛了,之後他便改了
PW給我看看,而角色的裝備真的爛了點,我
便打算不做這一單生意了。
  不過,這個求帳心切的"買家"便跟我說,若
果我整番好裝備問題,便以350元跟我收,後
更揚言若裝備很好,可以以500、600元收,
我便心動了,開始著手行動。

問題解決後:
  我搞了三至四日後,跟他說"基本裝備都弄
回來了",他不久便回覆我"ok架啦..整得.."、
"
我星期1入錢俾你..","因為呢排我發燒- -"
,即是這單交易可以進行了,最後他還說"
入400俾你吧..但係可唔可以幫我買張150點
先- -好遠-0-
",我便說收到錢後幫他買。

遲遲不入數:
  到星期一五點鐘銀行關閉後,我也收不到一
分一毫,我問他"入左數未呀?"他回應我
"
等陣傾唔得閒住..",之後星期二,同樣也
收不到錢,我再問他,他說"
一陣先去入..去左
PINIC"...這時已是五點打後,我問他幾時入
比我,他回覆說"
打團戰中..一陣傾..",
之後我再追問一次,
他過了很久才回覆
"
聽日入OK?" 我仍然以正面態度說"咁你聽日入啦"

不瞅不睬:
  到星期三,同樣收不到分毫。我等到晚上九
點他才上線,之後我問他"
你幾時先入數比我呀?"
、"
又話今日入既?",他也不發一言,最觸怒的是
他一言不發,突然便由"忙碌"變成"離線"了,
這樣算是怎麼了?
自此到今天再看不見他上線。

這人的行為實在可恥,我會在MSN發一離線信息
給他知道,若果他兩日內還不過數給我,我便
會把MSN內容,他的MSN,他MSN的頭像等等
資料POST上來,再到各大論壇也POST同樣的貼
。此外,我會到GF官方那裡報案,說明帳號被盜
事宜,另外更會報警以及登報,把所有事實呈上,
包括點數的詐騙等等。
  希望你不要迫我行這一步,盡快聯絡我以及過數
給我,這個POST也會作廢,否則兩日後我便會有
所行動,請自重 !

已有 1 人評分Good 收起 理由
☆BB仔☆ + 1 不瞅不睬?? 唔好話冇交網費 cut上網

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

回復 1# 黑火五 的帖子

如果係我既話

機會就比左佢 ((( 係佢自己唔識得珍惜     

自己誠心誠意想出售  仲以咁低價既價錢放出

但係佢呢  要求一 150點  要求二  裝備要更好

樓主你已經幫佢實現左佢既要求

但係你對佢既要求又有咩回報    (( 得個吉    { 密碼有冇比佢改返

樓主同你講    (( 只要你GF個人資料正確既話 去GF在線客服搞  佢會要求你傳真表格填好個人資料 如果與你提供的帳號符資相符

咁佢會幫你處理

最後一句   你睇下佢而家咩態度、想一得二、將你所有Log 紀錄圖片 放落手指方便警方處理

十週年勳章(賀詞)

令我諗起魔力版
成日都話報警
都最後都係冇左件事 ,

希望樓主有勇氣去報案啦

原帖由 ☆BB仔☆ 於 09-11-28 09:55 AM 發表
如果係我既話

機會就比左佢 ((( 係佢自己唔識得珍惜     

自己誠心誠意想出售  仲以咁低價既價錢放出

但係佢呢  要求一 150點  要求二  裝備要更好

樓主你已經幫佢實現左佢既要求

但係你對佢既要求又 ...

先謝謝BB仔的關心=]
我GF既資料完全正確的,
雖然取回帳號對我沒有多大用處,
但這人的行為實在無恥至極,
我一定不會由他如此逍遙的。

我還會把他的MSN POST上各大論壇,
以及那對話框的圖片也同樣會上載,
好樣大家認清他的頭像。

另外,想問問SEND給警察局的LOG紀錄,
是不是要以圖片方式傳送?

原帖由 『阿細』 於 09-11-28 10:58 AM 發表
令我諗起魔力版
成日都話報警
都最後都係冇左件事 ,

希望樓主有勇氣去報案啦

希望警察也能夠幫助我,
給這名不恥之徒多少教訓!!!

用左第二個MSN搵到佢
佢話因家庭問題而未有錢
最後商議了一個條件
雙方都答應左

就係佢比番AC我
同埋一個月+一星期內入100蚊給我

在此有大家做個見證
若他過了期限
一犯再犯的話
我定必進行我上面所說的

-___-唉.......網上果然好多唔識寫個死字既人=,=

十週年勳章(賀詞)

原帖由 黑火五 於 09-11-28 17:31 發表

先謝謝BB仔的關心=]
我GF既資料完全正確的,
雖然取回帳號對我沒有多大用處,
但這人的行為實在無恥至極,
我一定不會由他如此逍遙的。

我還會把他的MSN POST上各大論壇,
以及那對話框的圖片也同樣會上載,
好樣大家認清他的頭像。

另外,想問問SEND給警察局的LOG紀錄,
是不是要以圖片方式傳送?

圖片 , Work 文件格式 儲存 對話紀錄 儲入USB手指 報案當天交給警方方便處理

原帖由 黑火五 於 09-11-28 17:55 發表
用左第二個MSN搵到佢
佢話因家庭問題而未有錢
最後商議了一個條件
雙方都答應左

就係佢比番AC我
同埋一個月+一星期內入100蚊給我

在此有大家做個見證
若他過了期限
一犯再犯的話
我定必進行我上面所說的 ...

OK , 你同佢都雙方都同意 我地都唔再插咀

原帖由 saitck 於 09-11-28 21:53 發表
-___-唉.......網上果然好多唔識寫個死字既人=,=

以為以匿名身份就會冇事@@? 當現今科技係流嫁

玩過星曲WEB

講真^_^~~

香港警方無能~~~~

你呢頭講之後話叫你寫野~之後就不了了之~~

so~~可能係現實左d.......但真係冇用囉-.-.....

打比GF佢都可能會同佢跟!!但交比警方就真係....唉~~~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 cream313 於 09-11-29 11:21 發表
講真^_^~~

香港警方無能~~~~

你呢頭講之後話叫你寫野~之後就不了了之~~

so~~可能係現實左d.......但真係冇用囉-.-.....

打比GF佢都可能會同佢跟!!但交比警方就真係....唉~~~

咁早呀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 06:56 PM , Processed in 0.035477 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存