2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 寫我生活(網誌分享) 像是一個不講道理和不管人們的不像白痴爸爸 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

像是一個不講道理和不管人們的不像白痴爸爸 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

2009年11月30日     晚上12:16
1.爸爸專罵我的
2.我有錯,我會認,但他太惡
3.哥哥很煩
開始寫我今天生活
我今天開始懷疑究竟仲當唔當我係一家人,因為這事情是這樣,我飲完杯水,放下了個杯在電腦卓上,聽了歌一會,感覺有杯在前面很阻住我,
然後我就把杯放在床上(那杯的水飲完了),所以不怕,後來...,爸爸就無啦啦衝進房間大怒地說:「快關上電腦,你那杯水幹什麼放在床上,煩!
」,最後我就聽他話,連輕聲說一下也沒有,所以我視他為不是爸爸。

不過我沒有嬲他,反正只是罵我些小。
(其實每日也是)

如果你視他不是你的爸爸 , 由今天起你人生的路已不知不覺間轉變了

雖然我明白你比爸爸鬧既果種感覺好唔開心
張隻杯放係床上只係一件隨意既事, 可能覺得唔係好誇張

換個角度看, 相信一般的父親也會提出一些意見於這個行為上面
當然各人的家庭背景不一樣, 或者父親可能今天碰巧心情不好

其實對你惡一點, 也是一種關注你的態度, 希望你可以積極去看吧

其实一家人最繁要互相體諒
你對你爸爸心中有不滿
你应该坦白地告訴他
而不是將不滿收在心中
否則你的家人是不會知道你在想什么
相方的误會只會越来越大
相方应互讓一步
家人之間的關係是要用心l连系

我知道坦白地告訴他自己的不滿是很困難
但是,連讀書都要付出努力
何況是家人之間的關係呢?

家人是一生人中最重要的人物
如果連這樣都失去了
你往後的人生可是可難走
沒有人在身邊扶持你
鼓勵你
你想這樣嗎?

茶葉洗發、護發的六種顯著功傚

睇到都煩,呢d小眉小眼既事又可以大動干火....
唯有大家是旦一方唔好咁執着...一個家庭往往可以由好細微ge事情而演变到一發不可收拾地歩,
企開少少去睇,好多時嘈既....並唔係咩甘大件事,但分分鐘就可以發展到水火不容....ge場面,
唔好為咗一件死物而去嘈,呢樣,係最冇意義,亦都係最無謂,只不過係為左個杯,就好似樓主甘,d杯放左床度,
甘下次就小心d,而做父母ge,就真係唔好下下都大動干火...
最重要大家個心都唔好甘執着...
小朋友大咗,做父母同小朋友ge相處,要好似朋友咁,大家要比番大家ge空間,
甘先會懂得互相尊重...小朋友大左就好似一個獨立個體甘,有自已ge興趣,自已ge生活方式,
生活習慣,但係好多時做父母ge,會將自已ge生活方式,倒模甘,希望小朋友會去跟番,所以,往往係無形之中
大家而有左矛循,唔開心ge局面....所以好多時小朋友有能力而搬出去住,其實往往係好事,因為,
大家有左距離,空间,大家反而會去珍惜彼此之間ge相處時間,亦都唔會再為d好小ge事情而家嘈屋閉
相處之道...在於坦誠,有d咩唔開心ge,攤出泥講....
但人往往性格不同,因而處理手法都不同....而演变結果都不同....

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-10 03:53 AM , Processed in 0.034369 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存