2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Gundam討論專區 <高達撚>呢個高達結局又幾緊張好睇 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: SNDASD
go

<高達撚>呢個高達結局又幾緊張好睇 [複製鏈接]

原帖由 戀姬無雙 於 09-12-13 12:30 PM 發表

f91 d歌唔正?
g d歌唔正?
w d歌唔正?
08 d歌唔正?

我淨係覺得W 個D 歌唔錯
其他都唔多好聽
但係好唔好聽 呢D野好主觀既

玩過星曲WEB

seed都無咩大問題
seed.d先出事

收啦uc撚,唔鐘意就係咁踩

seed-d 最大問題就係抄個不停
試諗下突擊自由.毀滅.脈衝........
而命運就更離譜
簡直就係一個四不像......

鐘意UC的人

其實 你地知唔知  uc d人中意個故事夠神   seed d人中意有娛樂性    2種人觀點根本唔同  其實無咩好講

卡通電視電影本來就係娛樂   不過故事有意義的確幾重要   

其實  點先係gundam呢?   簡單d就係睇個樣啦    不過 gundam有某d字眼基本係專用  例如gundam (廢話)  新人類    殖民星 之類啦

gundam基本上係戰爭武器  但係主角全體會由戰爭中 "進化"  gundam中提到  新人類同人類分別在於"思想"

單係睇故事seed唔錯  基拉的確好完美   係戰鬥方面見到好多神技   但係心理反映就比較少

同樣 武鬥傳個主角我見到佢只係知咩叫明鏡止水     w個主角佢就"從人間學會了愛"  不過其他事一樣有意義  
例如 零式系統  人類精神進化   思考超快  外加超能感應(?      重有  AI戰鬥系統真係值得我地反思
睇過w就知咩事    神高達我真係唔知講咩好  熱血就無錯啦  有d似seed個感想

但係seed的確有佢過人地方  唔講d歌啦     人類想完美  佢地變造嬰兒  家長可以決定子女髮色  身體機能  之類    第一個"新人類"表明自己身份果時令地球恐慌   古魯謝同基拉同為一個實驗品  但係有唔同心理  (其實2個實驗唔同)  布拉加(無線seed名稱 seed-d變左)
佢個老豆心理真係要念真d   seed基本上係講新人類心理  但係到左seed-d成日搞到入左政治問題 令觀眾無聊的確係真  seed-d個路人真係天然(可爆seed)新人類   但係佢始終打唔低基拉係一個重要問題        係故事定義新人類係係太空生活d人類 重要係好表明係太空d人自稱  問新人類是何物?  請大家自己思考

請停止一切家庭暴力XD (<<<講下笑)   唔好再吵邊個唔好邊個好啦   道理係由日常時物中出現   不過只係睇你點睇

如果有人無耐性唔睇我寫左咩重係到大叫邊個好邊個唔好  叫佢"請自重"得嫁啦  歌曲喱d   娛樂性的確係賣點= v =+

原帖由 kkpp56967 於 10-1-5 01:27 AM 發表
seed-d 最大問題就係抄個不停
試諗下突擊自由.毀滅.脈衝........
而命運就更離譜
簡直就係一個四不像......

突擊3個換裝+好似v2既光之翼!?

原帖由 完子筆 於 10-1-18 06:24 PM 發表

突擊3個換裝+好似v2既光之翼!?

仲有閃光掌...

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kkpp56967 於 10-2-10 12:00 AM 發表

仲有閃光掌...

艾比安骨架,大劍+F91殘像,VSBR水砲+V2光子翼+G閃光掌........
其餘3隻就根本只係以前既改少少...
仲有
UC舊過CE係唔成立
因為UC有新出
而且你地話UC耐
SEED好多野都係抄UC

十週年勳章(賀詞)

seed===卒仔永遠都會被大野一槍殺死,有咩好睇!?~

仲要抄機= =  自由 <---> hi-nu , 命運 <----> f91

獨角獸神到死

無名隊長可以同剎帝利格幾下,呢d先叫正

十週年勳章(截圖)

seed = =神盾自爆果個位...基拉咁都唔死 真係幾離普
不過seed同seed-d  既對槍畫面..講真..太垃圾  曬時間
但係seed 原本個故事係唔差
但係一到seed-d 根本就係on9= =

uc 年代....都有垃圾野 zz  <<--我唔係好記得係唔係uc年代(我唔係高達撚)
我覺得真係幾垃圾   不過佢入面講既戰術又幾得意仲有就係"最垃圾新人類"
因為佢冇好刻意寫個主角有幾屈..."入邊係少左馬沙反擊戰個位所以怪怪地"<<聽人講係本身馬沙反擊戰係入邊  

到左00
係個幾有世界和平的味道 "現代版"
到講左好多折學野....
不過最最後可能因為要熱血既關係 所以爛左少少
不過全部黎講係 ok好睇
唔識睇折學既人會覺得第1季好悶,唔好睇
第二季係比喜歡熱血既人睇
不過第一季所講既野係for第二季
所以冇硬黎既感覺

gundam uc
睇左第一集
佢既對白可能有超過一半
係要諗= =
(以上係個人見解)(我唔係高達撚)(一齊討論..唔鐘意筆戰)

我客觀d講:

講畫面:
講真..電腦技術係一年比一年好
所做出黎既動畫當然係一年比一年好
音樂:
個個人所感覺到既野都唔同...冇得好講
不過...音樂風格年年都唔同...
資源都唔同...所以相差係好大
義意.觀點.劇情:
個個人理解出黎既野都唔同
所以冇必要去嘈
風格:
近幾年先開始流行熱血類
所以seed 係比較熱血
我唔係話uc年代既唔熱血
但係有分"明顯"同"唔明顯"

抄!?
部部都係一樣叫gundam = =
唔通因為都係gundam所以就係叫抄?
人都會進化la= =何況係機
只不過係加入左某d元素"參考左一d以前既作品
如果你係要話抄既...
(部部高達都有個v字係個頭度,部部都係抄0079)
我可以咁同你講...

(以上係以一個動漫畫撚講)(有錯字請諒解)

原帖由 kayeung1019 於 10-2-24 09:35 PM 發表
獨角獸神到死

無名隊長可以同剎帝利格幾下,呢d先叫正

你都識講係隊長
此外機體唔係勝負關鍵呢樣野我相信你明白

呢排見人對新gundam既評價好多都提及呢位小卒隊長可以同剎帝利格劍就覺得好正
我真係心諗一句做乜鳩,正常不過既事都可以講到咁誇張

再講,呢個橋段用係第一集就最合適,因為只係純粹為開始帶來情緒
但談及後來,劇情上會有咁多閒暇去描寫一個連名都唔知既人?
根本一個故事如果存在卒仔,咁佢就等同「攝畫面」既用途
小卒只可以簡述 唔可以描寫,如果達唔到呢個要求就會好似seed系列咁on9

原帖由 M2001123 於 10-2-25 12:23 AM 發表
seed = =神盾自爆果個位...基拉咁都唔死 真係幾離普
不過seed同seed-d  既對槍畫面..講真..太垃圾  曬時間
但係seed 原本個故事係唔差
但係一到seed-d 根本就係on9= =

uc 年代....都有垃圾野 zz   

首先畫面質素假如唔係越黎越好你就驚啦
所以呢樣可以不談

其次支持uc年代既人大部份我認為只係單單既情意結
坦白講,你拎seed同原祖比..seed絕對嬴原祖十億光年
始終舊世紀產物,新世界既價值觀係唔會明白個時d人點諗,此外仲要考慮到當時無乜娛樂
而結論seed係比原祖好,但點解大眾gundam迷都會站係原祖一方?
前呼後應..只係好單純既情意結
我算唔算得上係gundam fans我都唔知,但你比我講..用現代人既要求去定義,uc絕對係超無聊 一d意思都無
但我一樣係支持uc的

p.s:但uc唯一一輯我認為以seed系列為止既所有gundam都比唔上既就係Z..真係好緊張,好好睇,劇情又出色

p.s - 2: 我並唔係話seed好睇,講真seed真係好無聊,除左阿斯蘭大破基拉&最後一集有小小緊張之外..

原帖由 零木葉 於 10-2-25 02:00 AM 發表

你都識講係隊長
此外機體唔係勝負關鍵呢樣野我相信你明白

呢排見人對新gundam既評價好多都提及呢位小卒隊長可以同剎帝利格劍就覺得好正
我真係心諗一句做乜鳩,正常不過既事都可以講到咁誇張

再講,呢個橋段 ...

無計

seed果度無乜邊個場面比人感覺到激烈
得用閃電果條友死,搞到阿斯蘭爆seed、三小強第一次出現同古魯謝用天帝果幾集好少少

去到OO第一季先似返d樣
(特別最後果集,卒仔機圍到主角們死一死)
但第二季就剎那開始無敵...感覺上有少少返左去seed

一旦有咁ga對比,有幾多個人會唔鐘意呢幕格鬥??
(笨大又可以出呢隻積根黎搵下錢...orz)

uc中,z的確係好睇

十週年勳章(截圖)

原帖由 零木葉 於 10-2-25 02:12 AM 發表

首先畫面質素假如唔係越黎越好你就驚啦
所以呢樣可以不談

其次支持uc年代既人大部份我認為只係單單既情意結
坦白講,你拎seed同原祖比..seed絕對嬴原祖十億光年
始終舊世紀產物,新世界既價值觀係唔會明白個時 ...

SEED佢開頭 係唔錯...= =
同意Z係好睇...
由頭到尾都寫得好好

睇完在重力井底同黑色獨角獸先話無咁多地方寫小兵啦
尚布羅直踏達卡果幕用左勁多篇幅寫連邦小兵
Banshee登場亦用左唔少篇幅寫殘黨部隊既奮戰

至於某人
風格:
近幾年先開始流行熱血類
所以seed 係比較熱血
我唔係話uc年代既唔熱血
但係有分"明顯"同"唔明顯"

熱血? 要講熱血一直都有啦
一批又一批超機人, 一批又一批勇者系列, 根本一直都有
你到底知唔知「熱血」多數指乜?
種何來熱血...?

原帖由 闇影風 於 10-2-25 11:17 PM 發表
睇完在重力井底同黑色獨角獸先話無咁多地方寫小兵啦
尚布羅直踏達卡果幕用左勁多篇幅寫連邦小兵
Banshee登場亦用左唔少篇幅寫殘黨部隊既奮戰

等同食物..不同菜色有唔同品嚐方法
並唔係指小兵唔好,只係用得其所先方為上等菜

十週年勳章(賀詞)

鍾意UC而唔鍾意Seed-D唔至係情意結
Seed-D有一樣好失敗
就係主角問題
係UC
Z入面,阿寶冇搶嘉美尤既風頭
ZZ入面,嘉美尤冇搶捷度既風頭
但Seed-D..........
況且UC每部主角機都有明確主題
Seed-D?只係抄完再抄
機體冇自身既性格
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 10:59 AM , Processed in 0.039386 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存