2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 我隻奶茶鼠要點教佢 ??
go

我隻奶茶鼠要點教佢 ?? [複製鏈接]

新接返屋企既奶茶鼠鼠... 有間屋俾佢, 有浴室+沖涼砂.  

不過睇黎佢唔係好鍾意用, 自己搵d木糠+綿花砌佐個巢咁野出黎..., 點令佢住返間屋呢 ? 夾硬將佢個巢d木糠綿花搬入間屋仔 ?

沖涼又唔見佢會自己去摔, 想捉佢入去幫佢摔, 佢一見到隻手就反身尖叫 (好驚既狀態), 點算.... 已經三四日啦....

想同佢熟d, 用手拎d鼠糧俾佢, 佢係咁咬我手指都唔食舊鼠糧... 我手指仲好味丫...

可以點教佢呀 ?? 苦惱中

原帖由 kam_ccc 於 09-12-7 11:06 AM 發表
新接返屋企既奶茶鼠鼠... 有間屋俾佢, 有浴室+沖涼砂.  

不過睇黎佢唔係好鍾意用, 自己搵d木糠+綿花砌佐個巢咁野出黎..., 點令佢住返間屋呢 ? 夾硬將佢個巢d木糠綿花搬入間屋仔 ?

沖涼又唔見佢會自己去摔, 想捉 ...

佢應該未知個間係屋,過多幾日應該會知,我隻鼠委買番黎時都唔入屋

你可以將個巢d木糠綿花搬入間屋仔到先,比鼠鼠知個到係屋

鼠鼠叫係驚,等多幾日熟d先嘗試接觸鼠鼠,因為轉左新環境宦要適應下

沖涼:
放沙係浴室然後再放鼠鼠入去  有d鼠鼠會自己沖有d唔沖  
無論鼠鼠自己沖唔沖  主人都要幫佢沖吓  因為鼠鼠自己沖得唔乾淨
不d沙係鼠身上(避開頭部)輕輕幫鼠鼠捽吓(如果鼠鼠太惡,太驚就唔好捽佢)
鼠鼠有係沙上面抓&碌來碌去已經算係沖左涼
我會再不d沙係佢身上輕輕捽吓(重覆3-4次)  
鼠鼠自己會fing走d沙架  不過要完全fing走哂要一段時間

笑傲無雙 玩過星曲WEB

沖涼一定要小心..我唔小心整左d沖涼粉落去自己既鼠鼠隻眼度..
雖然有用綿花棒+水整理番好..但係第2日隻眼即刻發炎..
好彩過左一日左右,就好番..
以後我同佢地沖涼都加倍小心

要同鼠鼠熟其實好簡單~只要比d佢鐘意食既野比佢,就無問題~
除非你養既係小路寶..如果唔係你比d瓜子/士多啤梨奶脆脆佢地食就好快friend左~最好用手比佢~佢會記得你

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-5 05:48 AM , Processed in 0.032851 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存