2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 永恆紀元-Aion 回應要塞疾機一文
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 回應要塞疾機一文 [複製鏈接]

其實未必關網速事...
如果要塞戰多人地方, 你見到硬碟長讀不停, 就係 load 資料 load唔切

有無試過少人地方刷怪, 突然畫面疾一疾 (有留意硬碟燈 同聲既話, 係load既野)
跟住通常都會有敵對玩家出現, 或者自己族既 747飛過 (前者比較多)
點解? 因為突然有新角色進入你範圍, 即係話要讀入樣/裝/出技動作 等等資料
一個敵族可能疾一疾, 幾個一隊既, 就會疾耐d
有一次, 我試過刷刷下怪, 突然畫面疾左超過5秒
心知不妙, 按回歸, 唱緊果幾秒周圍望, 見到遠處有堆紅字慢慢浮現, 逃過一刧

通常回城, 比較多玩家既地方, 你會見到硬碟會load 一段時間, 但起碼都10-20秒至少

可想而知, 到要塞後, 閒閒地都要load 幾百人, 結果硬碟都係長讀
畫面你見到既係, 逐d逐d 出現部份玩家
即使你按 shift-F12, 只係唔show佢地個人物出黎, 但硬碟仍然要讀
RAM 多, 只係個緩衝大d, 對於要塞戰黎講, 3G, 4G 跟本唔夠
尤其 XP 用家 RAM 會限制左 3G多少少, 4G RAM只會浪費
所以你部機幾快, 顯示卡幾勁, 幾多RAM, 硬碟唔夠快的話, 要塞戰你都唔好有任何寄望

咁有乜改善辦法? (係改善, 唔係解決) 就係盡量縮短讀取資料時間 / 速度
硬碟轉速快 係基本, 跟住可以做既就係....

Raid 0  講完

唔知咩黎就要做下功課了

P.S. 通常d人都著重部機既cpu, display, ram... 如果你自問部機呢個鐵三角都夠勁, 但要塞仲係疾到咩咁, 咁就係行raid既時候...  而對於鐵三角都唔夠級數既人, 先upgrade 吧

不過呢種 現場活動物體既資料唔係 server 比出尼既咩 ?
有訊號之後 , 硬碟再拚個物體出尼 ......
sata 3 出左可能有幫助

aion 果然係現世代最食機既online game 之一

你講既係岩  但係網絡都係有關係唔係完全無關
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-18 09:36 AM , Processed in 0.026081 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存