2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔神傳 乜gc咁中意模仿omg?再次發現抄襲...
go

乜gc咁中意模仿omg?再次發現抄襲... [複製鏈接]

剛剛去香港魔神傳想翻翻看看有沒有新資料

沒想到= =

抄襲.....一字不改的抄襲.... 這是魔神官網

台灣官網

圖片和內容完全依樣

這只是舉例
幾乎所有介紹都是相同的
人物技能樹狀圖
特色介紹

這樣的...遊戲公司...去玩了有甚麼保障嗎?
---------------------------------------------------------------------------------------
如果你有裝過港服主程式
桌面上的捷徑 點右鍵 變更圖示
你還會看到那隻變色龍.....= =

轉:http://www.98173.com.tw/forum/forum_page.aspx?tid=65256
----------------------------------------------------------------------------------------

夢之樂章抄規章

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

根本係同一隻game 邊有抄襲唔抄襲呢 都係同一個發開商之麻

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 09-12-18 07:36 PM 發表
根本係同一隻game 邊有抄襲唔抄襲呢 都係同一個發開商之麻

問題係連官網都抄...
桌面捷徑都要抄...
夢之樂章仲離譜...連會員規章都要抄...仲要唔改嗰隻..

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 99金 於 09-12-18 09:21 PM 發表

問題係連官網都抄...
桌面捷徑都要抄...
夢之樂章仲離譜...連會員規章都要抄...仲要唔改嗰隻..

台版同hk版都係代理商而已 佢地都係向一個開發商簽約代理遊戲 而版本都係一模一樣
而資料都係由開發商提供 只係網站用自己而已 所以一樣一d都唔出奇嫁 你可以去美版等等既官網睇下
如果係翻譯回中文 只要版本同系 解釋都係一模一樣 好多game既唔同地區代理都係咁嫁

有咩咁特別=.=,,,無sell point lo= =,,,好正常

十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

7-11/老麥 香港台灣d條款又係咪全部唔抄..

聽閒 99 金 係OMG既打手來的~~大家可以按佢個名睇佢開~D POST 就會知道= ="

原帖由 小雛 於 09-12-19 10:00 AM 發表
聽閒 99 金 係OMG既打手來的~~大家可以按佢個名睇佢開~D POST 就會知道= ="

其實個官網抄襲問題 在於我地係玩家而言 根本問題不大 兩間代理game公司都冇出問題 幾時到我地玩家出聲丫
我地只要喜歡玩隻game就ok 其他事無謂多想

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 09-12-18 09:41 PM 發表

台版同hk版都係代理商而已 佢地都係向一個開發商簽約代理遊戲 而版本都係一模一樣
而資料都係由開發商提供 只係網站用自己而已 所以一樣一d都唔出奇嫁 你可以去美版等等既官網睇下
如果係翻譯回中文 只要版本同系 解釋都係一模一樣 好多game既唔同地區代理都係咁嫁

• 唔好意思....台版版本比港版舊的
  • 原廠只會提供程式....官網係代理自己整....

原帖由 99金 於 09-12-20 01:29 PM 發表
  • 唔好意思....台版版本比港版舊的
  • 原廠只會提供程式....官網係代理自己整....

• 版本舊唔緊要呀 但資料正確就可以 同一隻game 同一個開發商 條例相同問題不大
    再者就係就算相同左 問題係邊到呢 你都識講港服比台服新 我地做玩家既 玩gamr而已 官方條例抄襲都唔到我地管吧
    而且台版官方認為有問題就會一定向港服提出 官方都冇理會 就係冇問題啦 所以唔洗咁著緊此事的 我地做好自己身份係玩家就ok 開開心心玩遊戲

笑傲無雙

99金  我睇你係次次都幫OMG  鬧GC  你什麼居心?

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 09-12-20 01:39 PM 發表

版本舊唔緊要呀 但資料正確就可以 同一隻game 同一個開發商 條例相同問題不大
    再者就係就算相同左 問題係邊到呢 你都識講港服比台服新 我地做玩家既 玩gamr而已 官方條例抄襲都唔到我地管吧
    而且台版官方認為有問題就會一定向港服提出 官方都冇理會 就係冇問題啦 所以唔洗咁著緊此事的 我地做好自己身份係玩家就ok 開開心心玩遊戲

由此可見,GC已經無能到連管理規章都寫不出來。
    連管理規章都寫不出來的遊戲代理商,有可能徹底實行管理規章嗎?
    gc都有好好閱讀OMG的管理規章呢...
    再看看那些外掛玩家,呵...真是丟臉。

omg執行長的回覆:

我沒有意思要去批評別家代理商好或壞

因為玩家的眼睛是雪亮的

玩家會自己去定奪

感謝您提出實際的證據來說明

轉自http://www.98173.com.tw/forum/Forum_Page.aspx?tid=65256

原帖由 神樂小兒 於 09-12-21 06:07 PM 發表
    99金  我睇你係次次都幫OMG  鬧GC  你什麼居心?

係gc次次都搞事...我玩台版,佢又要人地封ip...
    我最中意玩的eco....偏偏被佢搞成咁....  
    你幫gc,咁你又有什麼居心?

原帖由 99金 於 09-12-22 08:16 PM 發表

係gc次次都搞事...我玩台版,佢又要人地封ip...
    我最中意玩的eco....偏偏被佢搞成咁....  
    你幫gc,咁你又有什麼居心?

1)不好意思 我也收到不同會員pm我俾我既你以往每段不同gsme版既文章
    而我本人也搜求左一些來看看 很多你對gc官方既不滿在於它另一game的事
    而亦看得出你對omg官方那種超熱誠支持 但不論你支持那間官方遊戲公司也好
    我們玩家祇是看遊戲質數及好玩程度 而game公司對玩家行動也有一定理由 如之前你玩其他game的事情中
    你可以自己找game公司問個明白 這樣解決最能處理 你要明白這一點!

原帖由 99金 於 09-12-22 08:14 PM 發表
    由此可見,GC已經無能到連管理規章都寫不出來。
    連管理規章都寫不出來的遊戲代理商,有可能徹底實行管理規章嗎?
    gc都有好好閱讀OMG的管理規章呢...
    再看看那些外掛玩家,呵...真是丟臉。
    omg執行長的回 ...

2)在早後已經跟你說過了 這是game公司之間的事 與我們做玩家沒有任何關係
    而看到omg公司給你回覆也很明確意思指出 由玩家自己選擇明理此事 但沒道gc公司違反任何法律上問題
    我本人深信 如果有違反抄襲法律omg公司一定會行動 因為每間公司一定有法律顧問 但明顯是沒有行動的
    所以作為玩家的我們也不該對此事再發表任何意見!謝謝!

3)就本人意見 我們應該在遊戲版討論在遊戲的玩法,經驗,交流,趣事,不快,問題等等 在遊戲生活的點滴
    對game意見亦可以直接到官方反映 而不應討論game公司之間的對比或任何懷疑抄襲成份的討論
    因為這涉及法律問題

4)請討論回有關遊戲問題 如有涉及或影響game公司之間法律問題 而不是有關遊戲內討論 會先關文處理 多次不聽忠告 會以版規處理 請明白本論壇立場 謝謝
    ‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 03:38 PM , Processed in 0.037903 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存