2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 古龍吹水版 大改革而家古龍個團隊系統!!!!
go

大改革而家古龍個團隊系統!!!! [複製鏈接]

笑傲無雙

不如改革下而家我地古龍個team隊系統啦
而家d人 都唔會好似以前咁,大家一齊吉怪食尾點升lv啦~
d人而家一個人去升lv已經夠打...
所以以前"食尾點"系統所分享果d exp,係唔夠而家d人去升lv~~
咁就搞到我地 古龍d人冇慾望去同人team,搞到冇哂team work~~

1) 我就覺得應該增加尾點去到我地而家可以正常升lv 既水平:
例如:一個團隊內所有人都可以分享某人打完果隻怪既20-30%"總exp"(如果唔係得果百幾/幾百exp一下 根本係廢=.=)
可能會有人話"咁我搵個高lv同個低lv team隊,之後打高lv 咪得lo!" ,但其實而家好多高lv怪既地方(e.g.神劍/地下城果d) 係d低lv入唔到,so問題唔大...
同埋舊時古龍都有搵高lv帶打狂c"食尾點" 升lv啦,所以用"快速方法"去升lv呢個問題好難避免  P.S. 如果個LAST HIT既經驗值高D~咁大家搵人TEAM隊既慾望都大D啦

2) 可以創新一下個"食尾點" 系統:
例如:將"尾點" 改為全隊所有人都有"勇氣加成10%左右" (*數值大小可討論)
又或者可以增加同提高hp,mp上限/命中/閃避/防禦力等等...個變化可以好大~~從而令到個古龍既團隊系統變得更加多采多姿同埋更吸引

3) 就係降低五行合擊技組成既條件,例如2-3個人就已足夠使出團隊既合擊技,并由隊長發號司令(一人禁制已可)
當然,"扣目標精力"果d所需心神就按照比例去扣,而家5個人出合擊技扣1000mp,咁4個咪可以800mp,3個咪可以600mp,2個就400,1個就唔work啦=o=(如果gameone可以比既話,1個人都可以有少少效果既)
而"五行齊施",即係用完全體隊員增加內力10%果個(即用左e11),就應改為增加內力20% !!!!(目的都係得一個:想團體系統變得更有用,同埋多d人有慾望去team!! )
咁既話5個人就增加內力20%,4個人就增加內力16%,3個人就增加內力12%,2個人就增加內力8%!!
可能會有人覺得20% 會唔會多左d呢??  其實係要5個人唔同屬性同100-200lv先出到,可以當佢係一種升lv既bonus!! 同埋原本佢都加10%啦,又唔見學醫11d果d人投訴...我加高個數值係想吸引多d人去team!!

4) 上下5lv先team到/親屬先team到既限制:呢個又係其中一個搞到少人team既原因~~而家d人升lv咁快(由其係一眨眼就升十幾/幾十lv果d人)...佢d fd想team返佢都唔得~~又係無癮既野黎
如果改既話應該20-30lv內正常team到(照顧埋d跳級升lv既人),而又唔洗下下契人做細佬/大佬/阿媽先team到等等gag野出現=o=

如果想搵返以前古龍1.0果d團隊打怪既快感~~
而家就係時候以新姿態重現啦
希望大家可以支持下!!

已有 2 人評分Good 收起 理由
膠膠風 + 2 你說的內容我非常同意
~滅火魂~ + 2 有心 希望古龍會提升^^

總評分:  Good + 4   查看全部評分

3) 就係降低五行合擊技組成既條件,例如2-3個人就已足夠使出團隊既合擊技,并由隊長發號司令(一人禁制已可)

講明(五行) .....你就黎個2-3個人....

咁既話5個人就增加內力20%,4個人就增加內力16%,3個人就增加內力12%,2個人就增加內力8%!!
可能會有人覺得20% 會唔會多左d呢??  其實係要5個人唔同屬性同100-200lv先出到,可以當佢係一種升lv既bonus!! 同埋原本佢都加10%啦,又唔見學醫11d果d人投訴...我加高個數值係想吸引多d人去team!!

咁pk 呢?? 又加% 丫?
e11原本係加20% 咖....係d 人話勁最後改弱變成10%....

樓主無留意到五行合擊技既攻擊力同屈機能力 再少d人就出到 咁唔洗用幫招 11 12 14招

打交架啦 因為五行屈機技玩晒 只要你係攻擊範圍必中必秒

屈五行一個1萬億exp既acc 就可以秒到 1.97萬億 全ser第一名 高lv個個仲完全無得還手

咁都仲要加強五行 即係叫人以後唔好打交鬥屈-_-

圍隊打已娙無乜可能 因為以前古龍好多人 仲有既係一個人擋唔到掛 所以以前有組隊升lv

想古龍多番人玩 其實拿拿聲合埋ser佢 改番d打交系統完善d 就ok

不過本人都好多謝樓主肯打咁多字提出意見改善古龍 所以比番2個good你^^

真係威-.- 俾個good你

你一星比唔到good人-_-

樓主打左咁多野比個good你~

算啦GAMEONE唔會接受意見果時咩開發團比左勁多意見佢啦佢都唔會放知員起古龍佢只會放起新GAME JA
天冷留返談氣暖肚好過啦

笑傲無雙

原帖由 561134 於 09-12-31 11:14 AM 發表

講明(五行) .....你就黎個2-3個人....

但隻game好似寫"初級合擊技"wo-_-

我想少d人都出到係因為想團隊果個系統發揮到更大既作用~~
同埋果d exp係可以按比例減-_-

笑傲無雙

原帖由 ~滅火魂~ 於 09-12-31 12:12 PM 發表
樓主無留意到五行合擊技既攻擊力同屈機能力 再少d人就出到 咁唔洗用幫招 11 12 14招

打交架啦 因為五行屈機技玩晒 只要你係攻擊範圍必中必秒

少人出既話就將個攻擊力"按人數比例減"

其實都係按比例照返% 減lo=.=  e.g 招野每人可有10m exp,咁5個人一齊出既就每人(-20%exp) 變8m exp,3人就 6m exp...如此類推....
咁就可以減低佢變成最屈機招既可能性, 但又可以attract 多人用佢黎打交/升lv....多左個選擇!! 大家樂趣都多左

有勇氣、耐力加乘<===一定吸引到人組隊=.=按番人數有唔同既加乘。
例如:
2人+2%耐力
3人+4%耐力
4人+8%耐力
5人+16%耐力+5%勇氣/exp加乘
一來易計算,二來又可以吸引到人組隊,三來又唔影響玩家升級策劃

但要修改到隊長離隊自動pass比下一位做隊長,而非而家咁,隊長一離隊就解散組隊

笑傲無雙

原帖由 陛下 於 10-1-1 03:38 PM 發表
有勇氣、耐力加乘<===一定吸引到人組隊=.=按番人數有唔同既加乘。
例如:
2人+2%耐力
3人+4%耐力
4人+8%耐力
5人+16%耐力+5%勇氣/exp加乘
一來易計算,二來又可以吸引到人組隊,三來又唔影響玩家升級策劃

支持支持

而家古龍都好難搵到五個人同場  陛下尼個意見都幾好

要改咪 有群技la~~~~~~~

五行合擊技得二三個人又點叫五行呢=.=
一個團隊內所有人都可以分享某人打完果隻怪既20-30%"總exp"(呢個都ok,可以多d人玩)
全隊所有人都有"勇氣加成10%左右(呢個唔係問題,加d限制好d)

笑傲無雙

原帖由 小地~! 於 10-1-6 04:24 PM 發表
五行合擊技得二三個人又點叫五行呢=.=
一個團隊內所有人都可以分享某人打完果隻怪既20-30%"總exp"(呢個都ok,可以多d人玩)
全隊所有人都有"勇氣加成10%左右(呢個唔係問題,加d限制好d)

係既~~2/3個人去組五行合擊技好似又名不符實~~

所以咁咪衍生左改名既需要,改名個問題就易啦~~可以改做"初級合擊技" 或直接叫"團隊合擊技"都得~~直情方便哂有唔同人數既隊伍

限制果到就~~其實應該照返傳統既100-200一組 / 200lv以上另一組 (or 可以直接加埋 1-100都得既~照顧埋新手) 而唔好加太多特別限制~~因為少人比人team到/少人用~~最後個團體系統又變返廢-_-

我認為應該出d 勁既大佬要多血高攻要得一隻 尾點要好多 專比組隊打既
最好改埋組隊打點有倍數增長 例如夠3個人有1.5倍增加 夠晒5個有2.0倍數增加 個d咁
但現實一定無可能改呢.......

一早有人提過 可惜無人做野
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-7 04:24 PM , Processed in 0.037687 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存