2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 星空幻想 本人對此GAME的少少評論
返回列表 發新帖 回覆
go

本人對此GAME的少少評論 [複製鏈接]

事先聲明一下,只是個人看法
疲勞度,可能是大家最不滿的地方
但是上限35升是並不困難,因此就算有疲勞都沒有什麼問題
加上反任的經驗也不少
例如32-32,25-25,27-27都有好多任可以接到,就算爆疲1場都有2%(我34LV爆疲時打32-32)
而我認為此GAME最差的地方就是宣傳,很多人都不知道有這一個GAME,我的同學10個有9個都不知道此GAME,代理一隻GAME又不是太理會我認為U1是搞事中就例如SER問題
沒想到,公測不夠2個月就少了咁多人。
GAME名:魔域仙蹤
已有 1 人評分Good 收起 理由
ericlf2007 + 1 終於在星空版看到些有意義的評論~ (高興

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

原帖由 緋村小介 於 10-1-20 08:21 PM 發表
事先聲明一下,只是個人看法
疲勞度,可能是大家最不滿的地方
但是上限35升是並不困難,因此就算有疲勞都沒有什麼問題
加上反任的經驗也不少
例如32-32,25-25,27-27都有好多任可以接到,就算爆疲1場都有2%(我34LV爆 ...

遊戲最大問題的確不在於疲勞度 (即使1天升1級  1個月也能夠封頂了 疲勞度真的有這麼大困擾嗎?) 

而是代理商 和 玩家品質

先說說玩家品質 嗯...從遊戲內還有星空版內的貼就已經有眼可見了

問候語奇多就算了  更不時為小事爭吵一大輪 只能用這四個字來形容 [烏煙瘴氣]

========================================

其次就是代理商 台服的雷爵代理得好好 U1還去搶個代理回來幹麻

好吧 代理給U1搶回來了 又不好好去重視 遊戲明明就不壞 壞的明顯只是代理商

宣傳不足 玩家流失 又置之不理 

看看像[開心online]這種遊戲  網龍也會花錢在TVB賣廣告

看回星空 畫面精緻 人物個性強 劇情更是一流 品質的確不會輸給市面上的網遊 

但卻竟然鮮有人知道這隻遊戲 正如樓主所說 10個有9個都不知道

雖然不太想從自己口中說出這種危言聳聽的話...

但U1再這樣瞎搞下去  星空早晚撐不住

ID:科學超電磁炮

完全同意兩位的意見...
每次我邀請同學玩星空時
他們都不知有星空這遊戲.............
出了超過2個月, 人氣仍是十分低

老實說~星空是隻好game   不要被U1瞎搞下去!!

網龍的game
真是很難搵錢(以我所知)我非常認同ericlf2007的講法
網龍都賣廣告
星空這隻好GAME竟然不賣廣告,難道星空比LFO,極速快車手更差嗎!?
但是我最唔明的一點就是
星空本身是雷爵的- -?
講真個句:
我唔係好鍾意u1既game,lfo本身都好多人,近半年入去,少了約1半一數
但星空幻想真係唔同,故事不但好看,主線任模式特別,好耐都未出過咁好既game
真係唔想咁少人玩,我相信u1改善一下態度都應該ok
就如1支d級祝福水(54)點近10港元強化一次不是太過分嗎?,這些點品數字是u1有柱權改變好似
這樣做怎會搵到錢

原帖由 ericlf2007 於 10-1-20 10:00 PM 發表

遊戲最大問題的確不在於疲勞度 (即使1天升1級  1個月也能夠封頂了 疲勞度真的有這麼大困擾嗎?) 

而是代理商 和 玩家品質

先說說玩家品質 嗯...從遊戲內還有星空版內的貼就已經有眼可見了

問 ...

問候語其實不是這個遊戲的問題...因為無論你到哪個遊戲都會有的啦...

玩家品質.....
這個問題是關於教育制道很難改掉呢

十週年勳章(賀詞)

原帖由 緋村小介 於 10-1-20 10:52 PM 發表
玩家品質.....
這個問題是關於教育制道很難改掉呢

小學生較多時間打機 所以...
那些是小學生...那些是小學生...小學生...(消音

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

love taiwan players & Lager's GMs

但係星空一旦封左頂,主線做完,就變左重覆地獄,咁多隻人物一路重覆咁練
對於耐力低ge玩家黎講係個障礙
至於點解U1唔賣廣告,大概係睇唔起星空幻想呢隻GAME
賣廣告去TVB閒閒地黃金時間都幾十萬,所以唔賣
U1大概係本錢冇晒/最後本錢都拎左黎買星空個版權(估計星空版權80萬左右)
一隻普通遊戲ge代理權係幾十萬,大型戈d幾百萬港幣左右
之後寫字樓租金,水電費用,員工薪金,伺服器(一個好ge伺服器幾百萬,我諗U1戈個..都係幾十萬)
我諗U1ge普通員工會處理星空幻想ge大概有5個,每人每個月1萬薪金,5萬
未計主管,工程師同活動企畫員,單方面計客服以及網頁設計
工程師,活動企畫員可以由其他game調動,所以唔計
之後雜誌宣傳費,產品包費用,我諗呢度又冇左20萬左右
所以初步估計U1係呢隻GAME上面用左

代理費用                                                                                      估計80萬
伺服器費用                                                                                   估計50萬
普通員工薪金,每月 估計5萬, 星空幻想係港版進行左大概2個月               估計10萬
(不包括水電以及寫字樓)
雜誌宣傳,產品包費用                                                                      估計20萬
之後由雷爵戈方取得ge中文化以及活動等版權費用                               估計20萬
雜項X兩個月                                                                                 估計10萬

總共                                                                                         估計約190萬

呢個都係我諗ge,真正ge就只有U1 D員工先知道 0.0;
如果2個月都190萬,賣埋廣告就200萬以上..
佢地大概係唔敢冒呢個險,驚回唔番本
畢竟香港打機ge人比台灣少,而且星空幻想唔係d咩野大作

版主真是利害 - -''
唉~真係唔知點講好
見到其他無聊game賣廣告
星空沒有,真是有點不甘心呢

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

之前U1係 聖誕戈個亞洲電玩展= =係唔係亞洲電玩展?
都係同i-one網吧合作擺檔架.... 0.0

十週年勳章(賀詞)

我覺得U1比人感覺 根本冇心攪好隻game
唔講要錢果d
1.星空裏面冇U1 logo
2.禁語 應禁的不禁 不應禁的禁 (eg.活動
少少改善 都會比人睇倒"誠意"
但佢少少都冇... /.....\
又可能係 雷x 唔比改掛....

U1 根本就無心搞好隻game........
佢宜家仲搞另一隻新game  
擺明就唔理星空
連一個港版 專有 活動都無
個個都跟台版
宣傳廣告方面又少
連tv都無 你無tv廣告都算啦
你起碼都起road show 或者 其他遊戲介紹既節目 做下宣傳啦
but都無....連網上廣告宣傳短片都無
起hk 就算係我地呢d打機達人你問我地知唔知星空 係咩game
我可以講話20個人都無必有一個人知
相反tw 你問10個最少有7個人知星空呢隻game
台版 星空宣傳超足
由其是係 佢個tV廣告 真係超爽!!
直頭人人都知
真係好羨慕台版既玩家.....港版宜家新手少到...
就算有新手 玩左1-2日 因為無team升lv做任 而唔玩...
星空既遊戲週期可能係宜家 最快完既game 起hk

我都ok想轉去玩台版= =
但是又要重升~
希望他會有time搞下(它)
我想問版主那個亞洲電玩展發生了咩事= =?

比你地講到有d 心郁郁想試下台版添=(
同埋想越一真係認真攪一攪宣傳and delay既問題...

原帖由 再次一遊 於 10-1-21 03:30 PM 發表
擺明就唔理星空
個個都跟台版
宣傳廣告方面又少
你起碼都起road show 或者 其他遊戲介紹既節 ...

十分同意+1
u1條友比錢落去隻lfo到都唔比少少落去星空既廣告費囉
但香港最短的是雲起的戰獸王者吧 (笑

原帖由 小輝xT神 於 10-1-22 03:21 AM 發表

十分同意+1
u1條友比錢落去隻lfo到都唔比少少落去星空既廣告費囉
但香港最短的是雲氣的戰獸王者吧 (笑

隻game有出過咩xd

PS.出左都無人玩既game

其實FB 都有個星空幻想 卡牌game =.= 玩完可以係wall 顯示你玩左=)
可以 幫到小小既....好過無....

我最不滿,除左宣傳不足,
就是大部份物品都不能交易

點品又不能交易 不能用$$收
這是我第一次看到打怪升lv的online game會咁多野都交易唔到   

材料又易唔到    物品又易唔到   裝備又易唔到

甚麼都易不到,想起就火了  

原帖由 再次一遊 於 10-1-21 03:30 PM 發表
擺明就唔理星空
個個都跟台版
宣傳廣告方面又少
你起碼都起road show 或者 其他遊戲介紹既節 ...

同意aR
其實隻Game唔差架,入面d野e+香港無1隻game可以好似佢咁,(以我所知)
佢肯宣傳我相信一定會多人玩low,隻game唔差架,
多人玩既話,d人點會走ar,d人走大多數都係月黎月少人玩姐(我估)
佢肯宣傳,d人知道有e隻game,實大把人玩喇,
人地戲谷 d kai game 拿拿林online都宣傳,你竟然唔宣傳,
擺明玩野喇 (雖然只係宣傳過小小時間)
但係你起碼都宣傳下,電視廣告最易有人知架喇
你播小小時間都大把人知喇,咁都唔肯
你隻新game播小幾次轉做星空都大把人玩喇 起碼有人知有e隻game
因為...我睇佢新game個官網好膠-..-"仲要回合戰,超不喜歡!!!!!

試都唔試就放棄隻Game,好心你之前咪搶代理,搶完又唔理…凸

我係識既人當中,都無一個係玩星空幻想,宣傳嚴重唔夠.
咁好既遊戲竟然無係電視上賣廣告,我都係無意中係yahoo game度見到
所以隻game公測左咁耐都係無咩人玩咁.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 04:42 PM , Processed in 0.046466 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存