2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 [歷史j]你地認為一個積弱的朝代有咩特徵? ...
樓主: mk520
go

[歷史j]你地認為一個積弱的朝代有咩特徵? [複製鏈接]

原帖由 打機是我的生命 於 10-1-28 06:30 PM 發表

我唔係古人~ 無乜必要跟隨返佢地一定要叫皇上
宜家叫 君主~ 人主~ 人君~ 皇帝 等等都係同一意思~
點積弱法???我有講過明朝積弱???
...

唔怪得哩到d會員可以將一切行為冠以「膠」一字
對語文運用如此粗疏,對世事之了解貧乏,都是他們的生命形式之一

唔怪得某遠東強國會話民主制度係多黨輪流執政
這都是佢地整個民族的特色看法
不應取笑,要多加體諒

原帖由 打機是我的生命 於 10-1-28 06:42 PM 發表

當然~ 被元朝取代~ 上文已經講左有元
首先已經用錯對外政策~ 而且國家方針又不崇武
失去左燕雲十六洲之後~宋朝得返一條滹沱河~ 將個首都置係大平原之上
呢個玩笑開得好大......
原帖由 kath 於 10-1-25 11:23 PM 發表

點叫弱小?
根據某遠東自稱強國o既定義的話,沒甚麼好討論

原帖由 打機是我的生命 於 10-1-28 06:50 PM 發表

張居正本身就係一個比較特別o既人物.....(除左嚴嵩之外o既第二個)
滿洲o既入侵都係神宗時蘊釀開始~
當然~ 內閣制o既廢弛亦都促成左內政o既敗壞~
唔好笑人

亂笑人係唔對的事
例如一d明明不諳外語,又要扮識達名詞出來;讀過別人一篇文,或甚只係識個標題,就話自己了解其作者o既人都唔應該取笑
應該體恤
哩d都係佢o既生命形式
已有 1 人評分Good 收起 理由
mk520 + 1

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

外族入侵,百姓受唔住唉餓而作反
加上宦官亂政,皇帝沉迷玩樂,天災影響.....
已有 1 人評分Good 收起 理由
mk520 + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 kath 於 10-1-28 09:52 PM 發表

對語文運用如此粗疏,對世事之了解貧乏,都是他們的生命形式之一

不應取笑,要多加體 ...

以上用法.......不論係CE/AL 考試中~ 除左少數情況~
出卷o既教授曾經表明一概通用~ 係度捉錯處嗎
你同個位前主管中史o既老鬼辯論一下吧~ 佢岩岩離職去左教院度做教授~

亂笑人係唔對的事
例如一d明明不諳外語,又要扮識達名詞出來;讀過別人一篇文,或甚只係識個標題,就話自己了解其作者o既人都唔應該取笑
應該體恤
哩d都係佢o既生命形式

唔怪得你會提出如此愚蠢o既問題......原來又係唔識扮識......
難怪會俾人笑......... face_l_18:

原帖由 青龍幽靈 於 10-1-28 06:50 PM 發表
我記得來生不做中國人入面,有講過"中國人只會由一個極端走往另一個極端"可能就係因為呢點,所以個個朝代都....

果本書我睇過,你唔好因為佢一句說話而武斷.

老實講!我站在中立角度睇,果本書我完全睇唔到咩客觀言論

感覺上係俾作者發洩對中國人既不滿,同共產黨既憤怒

你再認真d睇~你會發現佢加佐好多假料上去

原帖由 滅剎 於 10-1-28 03:15 PM 發表

君主同皇帝...兩回事黎= =

皇帝是中國古代君主的稱號
無論錢穆既國史大綱
呂振基同蘇榮既析論中國歷史
徐中約既中國近代史
都有用君主既字眼

如果係都係分既
中國唔係所有君主都係皇帝lo
但皇帝就係君主

原帖由 kath 於 10-1-28 09:52 PM 發表

不應取笑,要多加體 ...

上網查查 「明清君主集權吧」
高手
當然~ 你要淺論下明朝「內閣制」我都無任歡迎......

原帖由 打機是我的生命 於 10-1-28 10:07 PM 發表

以上用法.......不論係CE/AL 考試中~ 除左少數情況~
出卷o既教授曾經表明一概通用~ 係度捉錯處嗎
你同個位前主管中史o既老鬼辯論一下吧~ 佢岩岩離職去左教院度做教授~

亂笑人係唔對 ...

開名,引用原文才是獲認可的引用方法
對於一d有明顯出處,或獨到評論,卻用古語有云乜乜乜乜,我記得一個名人講過乜乜乜乜,諗住借為己用,結果都係會被嚴重扣分
這是中學會考作文考試都應該知道o既野

九七香港主權移交/ 大陸收返香港/ 香港回歸祖國講緊三樣好唔同o既野
以為佢地意義係一樣,而傾向官方取態o既一邊,都係好明顯o既獨到生存形式

身處奴才國之中,日夜浸淫作為忠實奴隸的教育,從而本覺得民主同獨栽無異,君主同皇帝是一樣
中共話自己係共和國,佢就真係一個共和國,意義同西方o既一樣等
都是他們的生命形式,自由意志,旁人就算深明其原意都唔應該明言指正
就一直的讓他們沉浸在自己的夢中,一路話其他人愚蠢吧 -- 只要他生活得開心,會笑,都已經是很幸福的事了

kath係小學雞咩都唔識,大家都知,但佢絕對唔會亂咁取笑一d連最基本o既語文能力都無o既人
哩d都係佢地o既生命形式,要包容

原帖由 kath 於 10-1-28 10:24 PM 發表

開名,引用原文才是獲認可的引用方法
對於一d有明顯出處,或獨到評論,卻用古語有云乜乜乜乜,我記得一個名人講過乜乜乜乜,諗住借為己用,結果都係會被嚴重扣分
這是中學會考作文考試都應該知道o既野

九七香港主權 ...

我講緊 皇帝/君主 o既用法~ 你又可以轉移到去 引用???
完全無視左我講o既野
唔係討論明朝內閣嗎??

附和其他人~ 都要識得分辨係對同錯.......
乜都唔識~ 人地講兩句就走去認同人.....仲要唔止一次......
跟手又問埋d蠢問題......
愈黎愈覺得你抵死

原帖由 小岡_wing 於 10-1-28 10:16 PM 發表

皇帝是中國古代君主的稱號
無論錢穆既國史大綱
呂振基同蘇榮既析論中國歷史
徐中約既中國近代史
都有用君主既字眼

如果係都係分既
中國唔係所有君主都係皇帝lo
但皇帝就係君主

真係要分的話~ 以我所知..........只有周代o既封建制~
天子可以係君主~ 但諸侯國君就唔可以稱做天子~
而天子係當時叫法~ 皇帝係秦朝開始o既叫法~

錢生o既歷代政治得失中都提及君主/君權等字眼~

He made love to her without her prior consent
林燕妮  在她未同意之前

原帖由 打機是我的生命 於 10-1-28 10:43 PM 發表

真係要分的話~ 以我所知..........只有周代o既封建制~
天子可以係君主~ 但諸侯國君就唔可以稱做天子~
而天子係當時叫法~ 皇帝係秦朝開始o既叫法~

錢生o既歷代政治得失中都提及君主/君權等字眼~

拉開話題
中國歷代政治得失
佢有d觀點唔係太岩

標題為積弱之朝代,若果有人認為明朝內閣係積弱特徵大可自行討論,發表一番自以為慷慨激昂o既回文
但若果要以中國人對歷年對中史的看法來評論何為積弱,則有如以所謂宋明理學談論而家d女人唔紥腳係大逆不道,水性楊花,不忠o既行為等
沒甚麼興趣參與
-- 哩d會唔會就係所謂「乜都唔識~ 人地講兩句就走去認同人.....仲要唔止一次......」o既行為?
或許哩d o係佢o既理解層面係蠢問題,就讓他唱多三百次,以為人地真係蠢,得佢自己一個叻吧,千萬不要驚醒他,要人道點

原帖由 小岡_wing 於 10-1-28 10:53 PM 發表

拉開話題
中國歷代政治得失
佢有d觀點唔係太岩

有乜野觀點唔太岩??
錢穆o既觀點有時係比較特別~
例如 佢唔同意  合縱連橫......
對於東漢王莽o既施政~ 佢形容為「書生政治」~ 等等......

原帖由 kath 於 10-1-28 10:55 PM 發表
標題為積弱之朝代,若果有人認為明朝內閣係積弱特徵大可自行討論,發表一番自以為慷慨激昂o既回文
但若果要以中國人對歷年對中史的看法來評論何為積弱,則有如以所謂宋明理學談論而家d女人唔紥腳係大逆不道,水性 ...

見到有人為面子而強充英雄....結果淪為笑話.....對於我黎講.....睇佢回post 真係.....娛樂性甚高

原帖由 打機是我的生命 於 10-1-28 11:00 PM 發表

有乜野觀點唔太岩??
錢穆o既觀點有時係比較特別~
例如 佢唔同意  合縱連橫......
對於東漢王莽o既施政~ 佢形容為「書生政治」~ 等等......

佢太過美化中國政治制度

原帖由 小岡_wing 於 10-1-28 02:48 AM 發表

笑左野
首先我唔明你點解話中國冇君主
其2
張正居死左之後
神宗廿年唔上朝,政治腐敗到極點
宦官專政,東林党爭等等
其3
明代英宗開始積弱
土木之變
奪門之變
宦官當權,例如王振籍沒時,搜到金 ...

尼幾件事叫做積弱嗎

從常備軍,從國庫,從科技,從邊一部份,明朝仍然唔係屈緊咁多個鄰國所有既機?

原帖由 小岡_wing 於 10-1-28 11:11 PM 發表

佢太過美化中國政治制度

美化,那麼說的是事實嗎?

是事實,就不是美化,不是事實,就談不上美化,那是騙人。敢問,書中哪一句錯誤不實?

原帖由 青龍幽靈 於 10-1-28 06:50 PM 發表
我記得來生不做中國人入面,有講過"中國人只會由一個極端走往另一個極端"可能就係因為呢點,所以個個朝代都....

果本書好多政論都好廢,冰島都差d破左產啦

邏輯,實在是飛躍,文采,連衛斯理都要話佢極度淺白

通常一個內傷既人係無特徵
咁答你得唔得?

我真不明白,一帮台湾傻dog-dog. 你们有什么资格在这叫嚷。我们大陆就是吃定你们了怎么着?比什么 你们比得过?
比经济?比武力?比国际地位,国际影响力?
一帮大垃圾,就你们那里的那点娘娘腔明星还得北上淘金呢,我怎么 不见大陆艺人下乡上你们那去的?
一帮自以为是的东西,我们就是实力强,手腕硬,开心了和你们谈谈 心,不开心我们就是核平你们,怎么地吧

無意之中....又俾我搵到.........

超強國民質素
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 01:01 PM , Processed in 0.043168 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存