2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 三國群英傳2 Online 綜合台版個人經驗心得(新手岩用)
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 綜合台版個人經驗心得(新手岩用) [複製鏈接]

本人策士~
1.首先講下如何選職業先啦,
策士可以帶6兵~掛機係最快的~打王亦一流,只要跑圈圈有技術+只王秒唔到你就可以了(台版可單吃至天台王.靈壁鐵門王之類)~國戰亦有不錯表現~兵仔打銅像有不錯的輸出~
                    ~技能書超貴~最大缺點係由於比較多人練仙/毒,有相應強化裝備的敵人可以無視策士攻擊,不過6只小兵足以夠打~120LV統必需點到97~
俠士帶4兵~掛機其次~打王如果學策咁打會慢D~跳級打王會比策辛苦D~國戰表現一流,雙刀俠係秒人的物品,而已有4兵作支援,本身D技能書比較便宜
                      而且技能屬性多樣化,令人防不勝防,
武士帶2兵~掛機最慢~後期120手動升超痛苦,而且很少人願組~想打王自身裝備一定要沖,否則只可打低自己好多LV的王,不過有好裝備是所有職業打王最易的~
                 國戰主要當肉盾, 所有招出晒或者可以秒,亦適合沖入一堆人群之中放群技打一堆人~由於有技能鐵盾放所以比較難死~技能書價格便宜~
                 技能多次刺/碎為主~有相應強化裝備的敵人很難與之為敵(PS.牙將比較少人練)
術士帶2兵~掛機最慢~後期120手動升超痛苦,而且很少人願組~打王只要跑圈圈就可以了~國戰可以係遠距離補尾刀殺人,又可以放群技打一堆人,其群技傷害是所有職最高~
                 技能書便宜~最大缺點係由於術士比較多人練仙/火系,如果有1套+70%以上屬性防術士就無用武之地
(PS.強化屬性要將2樣屬性升至80%以上是很易的(上限是90%)(3轉精銳士兵20統1只)

再黎就講兵仔了,
女弓:遠攻,無咩突出,比較沒前途,好處係兵令可以打到,包括精銳,(125學了透甲弓(+好多攻擊力)+流星落(暈人群技)殺人一流)
男弓:射程遠DD,攻擊高DD(基本上差叮不大),其次有消息指出神弩兵只係可以由男兵轉,兵令冇得打,(125學了透甲弓(+好多攻擊力)+流星落(暈人群技)殺人一流)
長槍:攻擊力比大刀小D,但血同防都多D,屬中庸,3轉精銳左會有機率格檔,因為多左個盾(技能實用一般)兵令冇得打
劍兵:攻擊力比長槍小D,但血同防多好多,成日爆擊,血只比鐵盾小2000左右,(技能實用一般,鋼碎閃打人幾痛下,打王又可以擋+吸住只王)好處係兵令可以打到,包括精銳
盾兵:傷害比劍兵低60左右,但防多1X,120精銳了血可達9千多,而且很大機率將傷變成1,最耐打的兵(技能如劍兵一樣,唯獨125斬盾效果不大,目前還是護體最好)兵令冇得打
大刀:傷害係步兵之最,140武器傷害輕鬆160以上,血量大約6千多,缺點打王比較易死而且不可學群攻技打王,如果唔係一放就比兵仔好快圍死
         (技能書破陣(慢人)+碎震龍(單體)殺人不錯)(125招+速技能冇咩用,目前黎講練氣最好)好處係兵令可以打到,包括精銳
武鬥:3轉之前咩都差,轉左之後攻速,防,爆擊不錯,技書係所有職最便宜,有喔一技能活體可以解狀態(王識放狀態如慢速.中毒.封咒之類)(125的技能亦與舞娘共享)兵令冇得打
戰狼:3轉之前咩都差,轉左之後攻速大幅提升,攻擊,爆擊不錯,技書係所有職最便宜,簡單黎講係大刀兵進化商城版,而且跑速又快(技能全部單體,鋼碎牙功用不錯,與劍兵鋼碎閃一樣)
        (目前都係狼遠嚎最實用)好處係精銳有得打
舞女:打怪傷害最低,但其輔助能力一流~120LV3轉回血大約5XX~軍魂曲+14攻防左右(睇智力),(125LV技能識群體回血+5XX左右,,OR傾城歌+大約5X攻4X防左右(睇對像同智力)
       PS.佢招狀態技係成日出,姐係=常駐狀態~兵令冇得打
殺手:攻速最快~爆擊/迴避最高~雲身術可以幫主角出~掛機效率最高~缺點打人唔係咁痛,面對武士好無能~(125暗劍(定人)萬毒彈(暈人)殺人不錯(除武士)~)(成日出招)兵令冇得打
弓騎同輕騎個人比較唔睇好~好處咩都高
                                                ~缺點6兵輸出比較高,而已配兵變化大,加上精銳令不易抽.要花大量金錢,兵令冇得打
PS.個人推薦配合不同種兵種比6只單一兵種要好....殺手除外

((((((((((另外台版今日更新左所有兵令都可以打怪出,包括騎兵~3轉兵仔技書都有福袋抽~香港未知幾時出)))))))))

仲想講下(某D)魏國人把口真係冇收,我係勢頻教人都要串...唔係唔比你串,但都要有理由先得架,唔鐘意睇可以黑左我名單
分享心得對我又冇利益,只係好心幫下人,唔但求要你多謝,但都唔好亂開炮串人先得架,
咁對分享心得果個人好大傷害,已經冇人講多謝回應下你,仲要比人罵,仲邊有動力幫人姐
PS.我係魏蜀吳都有練,蜀吳沒有出現以上情況,而且蜀人某D更會很有禮貌回應
      我三國都冇入軍團,并沒有對任何軍團/國家有偏見

以上分享喜歡就睇下吧,不喜歡就忘記吧

已有 1 人評分威望 收起 理由
~音山~ + 5 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

就兵仔果度  如果6弓/殺/大刀 國戰會唔會 好易比機具打死?
同埋攻擊力低 會唔會破唔倒人防?(心得開左應該d人防都會大升)
同埋掛6兵經驗小d

騎除左真係貴都冇咩唔好 可能掛機打怪會慢d,但係3兵同6兵經驗拉番 其實又唔會差好多
重緊要係國戰打人破倒人防/同埋比機具打唔會咁易死

留名對此帖表示關注
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 09:18 AM , Processed in 0.031878 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存