2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 守護之星 有看這裡的香港遊戲雜誌編輯及傳媒朋友 ...
樓主: GEESE
go

有看這裡的香港遊戲雜誌編輯及傳媒朋友 [複製鏈接]

原帖由 炸旦 於 10-1-30 11:43 AM 發表
好坦白講...人地為得搵錢
唔會想流失到香港地區既客源
一定係有咩技術問題先會鎖ip
最大問題係佢未搞掂就出呢樣出果樣呃左頭一水先呢
送佢一個"屌"

作為一個化理公司     佢代理得3地就好應該提高下自己防備設施     呢d野至少有唔少既公司做得到  而佢地就系解決唔到人地去攻擊佢
咪只好用最低能最原始既方法    就系鎖ip囉      佢地根本就唔夠料  學乜人代理三地   佢自己都知自己代理得隻game 人氣又咁高
內陸d人唔攻擊佢 拎個ser 爆佢內部d野     再改下野出多隻新game      就d人都傻既啦    根本就系個代理冇做好自己本分先 咪搞到依家咁囉.口.          大家都唔好希望佢會好快咁開番      拿拿林搵多隻新game 玩住先    等佢都哂氣

他們真正面對的問題是封測時間太短,數據不足,導致伺服器應付不到真正營運時的流量!但吸金未夠,未能更換伺服,所以亂作個藉口出來封鎖海外,降低流量,給本土玩家製造順暢的假象!
如果單單是海外攻擊問題,為什麼封鎖後還會狂斷?
直至到出公告更新了設備,才足夠應付本土所需?
如果真的受到這麼嚴重的海外攻擊,常理是關閉伺服更新防禦吧?為什麼會關外開內呢?
難道封鎖海外IP就能阻礙到攻勢?

最新公告的真正用意只是:堵塞一切漏洞,逃避所有法律責任!

十週年勳章(賀詞)

唔知PCGW會唔會真系有報導,,如果有既提我買xd

原帖由 尐娜乂 於 10-1-30 10:24 PM 發表
唔知PCGW會唔會真系有報導,,如果有既提我買xd

我都冇留意 不過都可能系上一期既事

十週年勳章(賀詞)

回復 104# 紅茶o賢∮ 的帖子

唔系掛@@"有無人有買xd
cap泥睇睇~

回復 105# 尐娜乂 的帖子

我買左一本pcgw既game書弟448期   入面冇呢件事  

書上日期系 03-feb-2010  

我系澳門士多買

十週年勳章(賀詞)

回復 106# 完子筆 的帖子

感謝提供資料
下星期去睇下先xd

小說寫手 十週年勳章(賀詞)

我本人在守護之星剛剛OB的時候有玩,到10級的時候,去測試了一下勇者之歌。
當我想放棄勇者之歌,重新玩回守護之星的時候,又有讀者告訴我,block了香港ip。

看了上面這麼多回帖,覺得,有些偏離了。

先想想為甚麼會封掉香港的ip? 相信沒有人會相信官方說的,“防止不明黑客的襲擊”吧? 那些黑客都能襲擊遊戲公司的服務器了,難道還不會繞過你公司block ip嗎

【以下內容純屬個人推測】
那為甚麼會封掉香港ip呢?
根據以前遊戲的經驗,答案只有一個,因為要單獨開香港ser。開香港ser為甚麼要把原來ser的香港ip封掉呢?因為一般來說,同樣的虛擬道具,在香港ser裏面的售價是絕對會高於臺灣ser的。再加上同樣遊戲臺灣ser普遍人氣比較足,如果香港的玩家可以選擇臺灣ser或者香港ser的話,一定會有大部份玩家選擇臺灣ser。那麼,爲了防止這樣的情況出現,只能人為的造成香港的玩家無法選擇臺灣ser—— 封鎖ip。

說到底,這不是代理公司的態度問題,我想,作為臺灣的代理商,他們是很希望香港玩家在自己的伺服器中玩的——人流多了,消費自然也會多,誰會拒絕呢? 而他們block ip,我估計,是受到了即將運營香港版守護之星的運營商的壓力,可能是香港橘子,也可能是其他代理商。

所以,抱怨臺灣橘子,估計也是用處不大
【我相信,臺灣方面能夠敢於採取這樣的行動,說明臺灣和香港的運營商已經完成了一定程度上的協議,否則香港這邊還沒有落實,我相信臺灣那邊是不會有動作的。而這樣的商業協議一旦確定,是很難因為我們玩家的抱怨而有所改變或者中止的】或許,最後會以諸如無法解決黑客攻擊問題為藉口,永久封閉香港大陸ip,為專門開設一個香港ser鋪路

希望能夠儘快解封香港ip,證明我所猜測的一切都是錯誤

回樓上朋友的!!
黑心辣椒係有台港澳三地代理權
黑心辣椒等我地港澳入曬點先話封IP,如果要封IP應該公測前就封...
而家情況好似SD高達感用同一個手法!!正所為橋唔怕舊,最緊要受!!
樓上朋友推測正確!!

十週年勳章(賀詞)

睇住個game汁粒....
得台灣玩家.... 無海外玩家.....

封香港人ip有無搞錯,比錢佢都5識賺

笑傲無雙 玩過星曲WEB

給海外玩家的聲明公告

2010/01/30各位喜愛PRIUS的海外玩家您好

由於遊戲伺服器疑似遭受海外IP惡意攻擊,為確保遊戲的正常運行,非台灣地區的玩家暫時無法登入遊戲。
目前營運團隊已在進行防護措施的測試,待測試完成即會重新開放海外IP登入,預計將於2~3週內完成防護措施的準備。相關配套方案以及對海外玩家的補償將於近期公佈,在此對所有支持PRIUS的海外玩家致上最高的歉意。

睇上去只係遭攻擊而封鎖,依點可以理解,而且公告上也聲明會近期公佈如何補償

另外海外IP並非「指明」限於香港和澳門,還有其他國家及地區在內,當然中國大陸也被列為「海外IP」
海外IP一詞起其他國家都會用上,就例如以下日本網頁有提及過,但並非指海外IP=港澳
http://www.air12.net/blog/2007/06/post_215.html

看來大家只係將眼光放在台港澳三地代理權,但係有不名黑客攻擊,而進行封鎖IP係好正常
咁身為海外的港澳當然會封鎖
若果香港澳門以外地方,能夠順利進入伺服器,咁大家可大條道理話「官方找黑客借口封鎖港澳地區IP」

黑客攻擊一事不能否定,玩家可做的是耐心等待今次封鎖IP一事~是藉口抑式是真相~~

原帖由 祭神KING 於 10-2-4 10:15 PM 發表
給海外玩家的聲明公告

2010/01/30各位喜愛PRIUS的海外玩家您好

由於遊戲伺服器疑似遭受海外IP惡意攻擊,為確保遊戲的正常運行,非台灣地區的玩家暫時無法登入遊戲。
目前營運團隊已在進行防護措施的測試,待 ...

睇上去只係遭攻擊而封鎖,依點可以理解,而且公告上也聲明會近期公佈如何補償
OK!疑似遭受海外IP惡意攻擊而封鎖海外IP呢個我可以理解,但系我諗呢到大部份人都覺得佢地既補償系垃圾野,你可能會同我講…他們還沒出公告補償什麼,你(我)會吾會講得太快啊?因為呢到大部份人已經對佢無乜信心(睇佢之前既補償系咩就知喇)另外,我無玩SD,我都只系聽講都系用呢個方法(封海外IP)!所以呢到大部份人都一致認為佢再次用同樣方法!

另外海外IP並非「指明」限於香港和澳門,還有其他國家及地區在內,當然中國大陸也被列為「海外IP」
海外IP一詞起其他國家都會用上,就例如以下日本網頁有提及過,但並非指海外IP=港澳

呢樣野我吾認同,我諗呢到大部份都系港澳既人,所以我地應該不是幫自己口嗎?而家港澳無得玩喇!巴哈睇過例如澳洲果邊都無得玩喇!甘我地班玩GAME愛好者好應該幫自己去爭取返自己應有既權益,你吾可以話我無情,因為都只系GAME,如果當作真人當作街邊樓梯有個老人家載著生果既膠袋穿窿,D生果掉哂落地碌埋落樓梯,呢樣就一定要幫喇!但玩GAME就吾同,純粹為輕鬆等等其他野,所以我地要爭取返我地既應有既野,如果另外一些被封IP既地方,我吾信佢地系無能,就算當作佢地果邊少人一樣可以加入我地或者用其他方法。啊!如果你想做個大好人既,你咪幫例如澳洲等等其他被封鎖IP既地方爭取埋佢地既權益囉!我就無甘既心情喇~你話台灣玩家果邊大部份幫我地口既,甘就得,因為佢地有得玩,已經擁有喇!甘就應該幫忙!加上而家點?封左IP台灣果邊一樣斷!根本就用錯方法,廢公司,公測前又吾做足準備!封測又短。唉!!講返轉頭…你可能又講,被封IP果D人吾系應該更加需要團結幫忙嗎?我自己無甘既能力喇!亦都無甘既興趣!我只系想自己為自己爭取到我既娛樂就OK了!如果真系爭取到甘我就吾介意幫其他人~不過都無可能喇!改版前有得玩既就OK,而家都改哂!加上如果解封海外IP應該就解埋其他地方吧!除非一些事情而改變喇!所以我諗海外玩家幫其他地方既海外玩家既機率系一般,亦吾高但算低!

看來大家只係將眼光放在台港澳三地代理權,但係有不名黑客攻擊,而進行封鎖IP係好正常
咁身為海外的港澳當然會封鎖

我身為香港玩家,我必須要爭取到自己的遊戲娛樂,不是眼光窄,正如我上面話,你想做個大好人既你可以幫其他地方爭取先之後再幫自己爭取架(講既系玩GAME既權益)【我上面講既老人家載著生果既膠袋穿窿果句不適合用於這裡,因為是一定要幫忙@@"】
若果香港澳門以外地方,能夠順利進入伺服器,咁大家可大條道理話「官方找黑客借口封鎖港澳地區IP」

如果真系甘,吾小爆佢就真系傻仔!!!
黑客攻擊一事不能否定,玩家可做的是耐心等待今次封鎖IP一事~是藉口抑式是真相~~
自從被封IP後都一直在等待

鍾意就~吾洗~慢
(可能有錯誤,亦忽略左好多野未講,搵到錯點我再作修改!)

原帖由 〢☆難忘的回憶 於 10-2-5 12:37 PM 發表

OK!疑似遭受海外IP惡意攻擊而封鎖海外IP呢個我可以理解,但系我諗呢到大部份人都覺得佢地既補償系垃圾野,你可能會同我講…他們還沒 ...

等到頸都長啦!! e家都唔知搵咩game渡日

原帖由 漢堡神偷 於 10-2-5 11:09 PM 發表

等到頸都長啦!! e家都唔知搵咩game渡日

唔一定要打機ge...

笑傲無雙 玩過星曲WEB

支持!!岩岩睇佢隻game d片真係好似好正~"~..
但係比人封ip無得
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 07:31 AM , Processed in 0.050336 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存